pół cebuli mąka ziemniaczana przyprawy: sól, pieprz, czosnek Ziemniaki obieramy i trzemy na tarcze o małych oczkach lub miksujemy w malakserze, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach ziemniaczaną masę odciskamy na sitku lub gazie, dodajemy do niej zmiksowaną cebulę, mąkę pszenną, jajko, przyprawy i mąkę ziemniaczaną (tyle ile trzeba do uzyskania zwartej konsystencji). Placki
Kuchenny Skrawek Niebapierogach , tylko zupełnie w czymś innym , i wypadło na placki ryżowe , czyli sajgonki , smakują super zaskakująco , można podawać z barszczem czerwonym , sosem czosnkowym , ale to już pozostawiam Państwu , i życzę miłej niedzieli . Składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 100 dag szynki długo dojrzewającej 1 kubek serka ziołowego almette(...)bardzo dobrze połączyły . Kiedy mamy przygotowany farsz na nasze sajgonki , to zaczynamy się zabierać za faszerowanie . Do talerza wlewam wodę i po jednym placku namaczam w wodzie, kiedy nasz placek będzie już bardzo miękki , wyciągamy go z wody , wykładamy na deskę i zaczynamy wykładać nasz farsz ziemniaczany , i tak postępujemy aż wykorzystamy cały farsz ziemniaczany
Mój Smakkosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano
VioletoweKucharzenieziemniaków 2jajka 3łyżki mąki sól,pieprz farsz: podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie przecier pomidorowy świeża bazylia natka pietruszki lub szczypiorek Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką(...)papryką. Smażymy.Osączamy * Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut, dodajemy kurczaka. Na połowę placka wykładamy farsz, składamy placek, wierzch posypujemy posiekaną natka lub szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchniDzisiaj postanowiłam poeksperymentować. Kupiłam niedawno amarantus i nie bardzo wiedziałam, co mogę z niego zrobić. W końcu wymyśliłam – placki. Wyszły naprawdę pyszne i myślę, że jestem w stanie dla tych placków zrezygnować ze swoich ulubionych ziemniaczanych;) Przyznaję, że to było moje pierwsze podejście do tego zboża, ale na pewno nie ostatnie. Mam już w planach przerobienie go na ciasteczka(...)mleka – do czego tylko zechcemy. Na rynku dostępna jest także mąka z amarantusa oraz ziarno. Składniki na 5 placków: Amarantus ekspandowany 6 łyżek 2 ząbki czosnku pół cebuli dymki 1 jajko garść szpinaku 40 g mozzarelli sól, pieprz Wykonanie: Czosnek, cebulę, szpinak i mozzarellę kroimy drobno, mieszamy w misce z amarantusem, jajkiem i przyprawami. Jeśli masa wyda nam się zbyt
Powiedz dietom nieekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy 5-6 cm: 600 gr cukinii (około 2 średnie cukinie) 250 gr batatów (1 batat)* 150 gr cebuli (dwie średnie cebule) 4 ząbki czosnku 9 łyżek mąki bezglutenowej (u mnie po 3 łyżki z brązowego ryżu, jaglanej(...)wegańskiego jogurtu np. gęstego sojowego 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 łyżeczka oleju Cukinię, bataty umyć, obrać, cebulę, czosnek obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do szatkowania. Jogurt, mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać
moj przepis naprzepis na idealne placki ziemniaczane. Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz- my takie lubimy najbardziej zresztą kto ich nie lubi ;) Osobiście najbardziej smakują mi te ze śmietaną no ale przecież można je podać z naszym ulubionym dodatkiem. Idealne na słodko jak i na wytrawnie, serdecznie polecam ;) Składniki: 1.5 kg ziemniaków 2 jajka 5 cebul 4 łyżki mąki pszennej
Krakowskie smaki AniDziś pomyślałam sobie, że skoro smażone placki ziemniaczane mają swój pieczony odpowiednik w postaci babki ziemniaczanej (w moim regionie nazywa się to bliniarzem ), to może upiec odpowiednik placków z cukinii i ziemniaków , na które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam(...)bazie warzyw. Składniki : 0,5 kg cukinii bez "waty" w środku 0,5 kg obranych ziemniaków mała cebula łyżeczka soli jajko pieprz 2 łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić na durszlaku, by sok obciekł. Ja pod durszlak podłożyłam miskę
Weekendy w domu i ogrodziemięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita , proste flatbready lub gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem czerwona cebula pokrojona na plasterki pomidor pokrojony na plasterki młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina Przygotowanie buraczanych falafeli: Wszystkie składniki falafeli, oprócz oleju, umieść w misce robota kuchennego(...)każdej strony. Usmażone falafele przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Falafele podawaj gorące w bułce pita czy też zawinięte w chlebowy placek razem z dodatkami - sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną. Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce i odgrzać przez zjedzeniem w piekarniku lub mikrofalówce
Chilli Czosnek i OliwaInna wersja popularnych placków ziemniaczanych Składniki 1,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula i 1 mała 0,25 kg boczku lub wędliny 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz … Czytaj dalej Placki po zbójnicku
czarrna od kuchnidużo czasu na czytanie, bierzemy się do pracy i robimy dzisiaj: Tortilla con verduras Tortilla con verduras. (tortilla z warzywami) - 4 osoby Składniki: 8 placków tortilla 3 duże papryki czerwone 8 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 kostka żółtego sera 1 papryczka chili oliwki pierz, tymianek oliwa z oliwek Paprykę kroimy w tzw. zapałki, pieczarki w półplasterki, cebulę(...)serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy na talerze i podajemy z salsą. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza
vegetaniełyżeczki soli oliwa do smażenia 1 papryka 1 cebula 1/2 cm świeżego imbiru 10 dkg mielonego mięsa sól,pieprz do smaku 2 większe pomidory( lub 1 łyżeczka koncentratu) Wykonanie Bliny: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka i dodać cukier , pozostawić do wyrośnięcia. Marchew zetrzeć na tarce (tak jak na placki ziemniaczane) do marchewkowej miazgi dodać jajka,mąkę(...)się ( jak gęsta śmietana) Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( pojawiają się pęcherzyki powietrza ). Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto (moje placki mają średnicy ok, 15 cm ) i smażę z obydwu stron az się zrumieni. Sos Umytą cebulą i paprykę kroję w dużą kostkę , smażę na rozgrzanym oleju , dodaje mięso , smażę mieszając aż mięso zmieni kolor ,dodaje pokrojonego pomidora
Eli Gotowanieziemniaczanej - 2 cebule - 2 łyżeczki majeranku i tymianku - 2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka pieprzu - jajko Dodatki: - pomidory - ogórki - pieczarki - zielone pędy dymki - jogurt naturalny Zioła i przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Ziemniaki ścieramy na wiórki razem z cebulami, dokładamy jajko i wszystkie pozostałe przyprawy, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju i odsączamy na papierowym ręczniku. 2. Placki układamy
Apetyczna babeczkainną formę podania. Mąż lubi wersję po Węgiersku, czyli z mięskiem i sosikiem. Córka z cukrem. A ja z kwaśną śmietaną, mniam :) A jakie placki Wy lubicie ? SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy do smażenia A jak to zrobić: Ziemniaki i cebulę obrać(...)solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Ostatnio wyczytałam, że aby masa ziemniaczana nie ciemniała można dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu (przetestuję przy najbliższej okazji). Placki smażyć na rozgrzanym oleju, z dwóch stron. Która wersja jest Wam bliższa ? Ps. Mąż dzisiaj nie pojadł
Kuchnia w opałach