niezwykłe połączenie tworzy wyjątkowy smak tortilli i z pewnością zasmakuje wszystkim fanom fast foodów. Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) - Składniki: ok. 6 placków tortilli 500 g mielonej wołowiny duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy łyżka sosu Worcester (ewentualnie maggi) sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, gorczyca, rozmaryn olej ponadto: cebula
Słodka Stronaplacki tortilla 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 czerwona papryka pół puszki groszku sól pieprz 2-3 łyżki oleju szczypta bazylii szczypta oregano Pieczarki drobno posiekać, cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, lekko podsmażyć i dodać pieczarki oraz paprykę, smażyć aż odparuje większość płynu. Pod koniec dodać groszek, przyprawić do smaku. Nadziewać
Gotowanie jest łatwePyszne chrupiące placki o wyrazistym smaku, który zawdzięczają dodatkowi cebuli, czosnku i ziół. Z dodatkiem łagodnego i lekko orzeźwiającego dipu jogurtowego ze świeżym ogórkiem i miętą smakują doskonale. Razem stanowią naprawdę zgrany duet.” Czytaj więcej
Wiem co jemdrobiowego kebabika z grilla. Proste, pyszne i dużo lżejsze niż kaszankowo - kiełbasiane historie. Składniki (na 7 sztuk): 1 i 1/2 dużej piersi z kurczaka 7 placków pszennych typu tortilla 1 papryka 1/2 cebuli 4-5 liści sałaty lodowej 1 nieduży ogórek zielony 1-2 pomidory 200 ml sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich
Kuchnia po mojemukapusty kiszonej 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela anielskiego 20 dag grzybów świeżych/mrożonych kilka grzybów suszonych 1 cebula (duża) sól, pieprz olej Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta olej Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie(...)rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Ugotowaną kapustę (z listkami laurowymi i zielem angielskim) mocno odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojone grzyby. Suszone grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników. Całość przesmażyć i doprawić solą
Di gotujeUsmażyć. Kukurydzę ugotować, ostudzić i oskubać z ziarenek. Cebulę pokroić w pióra, pomidory w plastry, paprykę w paski, ser pokroić w paseczki, pokruszyć sałatę lodową. W wersji na zimno: rozsmarować 1,5 łyżki sosu na placku, położyć część warzyw, mięsa, zawinąć. W wersji na ciepło: nastawić piekanik na 180 stopni, placek posmarować sosem i położyć mięso oraz warzywa
cooklifeSkładniki: I - ciasto mąka gorąca woda łyżka oleju sól II - nadzienie 2 kg żółtych ziemniaków sól, pieprz cebula Sposób przyrządzenia: Ziemniaki zetrzeć na tarce i przygotować tak jak na placki kartoflane, czyli odcisnąć przez sito sok a skrobię, która zostanie na dnie, wymieszać z masą. Dodać cebulę, sól, pieprz. Wymieszać. Opcjonalnie można
pieprzny smaczeksmaczny pomysł na śledzika i tortillę a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Składniki : 4 filety śledziowe a'la matias 3-4 placki tortilli 1 jabłko kwaśne 1 większy ogórek konserwowy zielona natka cebuli dymki 3 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki octu jabłkowego łyżeczka cukru łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz(...)kosteczkę Dodajemy pokrojone w kosteczkę i skropione sokiem cytryny jabłko Następnie pokrojony ogórek konserwowy i poszatkowaną natkę cebuli dymki Sos przygotowujemy z połączenia majonezu, śmietany i octu jabłkowego Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem Gotowy farsz nakładamy na placek tortilli i zawijamy w rulon. Wrapy zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce. Podajemy schłodzone
Mechanik w kuchnipół cebuli mąka ziemniaczana przyprawy: sól, pieprz, czosnek Ziemniaki obieramy i trzemy na tarcze o małych oczkach lub miksujemy w malakserze, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach ziemniaczaną masę odciskamy na sitku lub gazie, dodajemy do niej zmiksowaną cebulę, mąkę pszenną, jajko, przyprawy i mąkę ziemniaczaną (tyle ile trzeba do uzyskania zwartej konsystencji). Placki
Kuchenny Skrawek Niebapierogach , tylko zupełnie w czymś innym , i wypadło na placki ryżowe , czyli sajgonki , smakują super zaskakująco , można podawać z barszczem czerwonym , sosem czosnkowym , ale to już pozostawiam Państwu , i życzę miłej niedzieli . Składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 100 dag szynki długo dojrzewającej 1 kubek serka ziołowego almette(...)bardzo dobrze połączyły . Kiedy mamy przygotowany farsz na nasze sajgonki , to zaczynamy się zabierać za faszerowanie . Do talerza wlewam wodę i po jednym placku namaczam w wodzie, kiedy nasz placek będzie już bardzo miękki , wyciągamy go z wody , wykładamy na deskę i zaczynamy wykładać nasz farsz ziemniaczany , i tak postępujemy aż wykorzystamy cały farsz ziemniaczany
Mój Smakkosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano
VioletoweKucharzenieziemniaków 2jajka 3łyżki mąki sól,pieprz farsz: podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie przecier pomidorowy świeża bazylia natka pietruszki lub szczypiorek Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką(...)papryką. Smażymy.Osączamy * Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut, dodajemy kurczaka. Na połowę placka wykładamy farsz, składamy placek, wierzch posypujemy posiekaną natka lub szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchniDzisiaj postanowiłam poeksperymentować. Kupiłam niedawno amarantus i nie bardzo wiedziałam, co mogę z niego zrobić. W końcu wymyśliłam – placki. Wyszły naprawdę pyszne i myślę, że jestem w stanie dla tych placków zrezygnować ze swoich ulubionych ziemniaczanych;) Przyznaję, że to było moje pierwsze podejście do tego zboża, ale na pewno nie ostatnie. Mam już w planach przerobienie go na ciasteczka(...)mleka – do czego tylko zechcemy. Na rynku dostępna jest także mąka z amarantusa oraz ziarno. Składniki na 5 placków: Amarantus ekspandowany 6 łyżek 2 ząbki czosnku pół cebuli dymki 1 jajko garść szpinaku 40 g mozzarelli sól, pieprz Wykonanie: Czosnek, cebulę, szpinak i mozzarellę kroimy drobno, mieszamy w misce z amarantusem, jajkiem i przyprawami. Jeśli masa wyda nam się zbyt
Powiedz dietom nieekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy 5-6 cm: 600 gr cukinii (około 2 średnie cukinie) 250 gr batatów (1 batat)* 150 gr cebuli (dwie średnie cebule) 4 ząbki czosnku 9 łyżek mąki bezglutenowej (u mnie po 3 łyżki z brązowego ryżu, jaglanej(...)wegańskiego jogurtu np. gęstego sojowego 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 łyżeczka oleju Cukinię, bataty umyć, obrać, cebulę, czosnek obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do szatkowania. Jogurt, mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać
moj przepis naprzepis na idealne placki ziemniaczane. Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz- my takie lubimy najbardziej zresztą kto ich nie lubi ;) Osobiście najbardziej smakują mi te ze śmietaną no ale przecież można je podać z naszym ulubionym dodatkiem. Idealne na słodko jak i na wytrawnie, serdecznie polecam ;) Składniki: 1.5 kg ziemniaków 2 jajka 5 cebul 4 łyżki mąki pszennej
Krakowskie smaki AniDziś pomyślałam sobie, że skoro smażone placki ziemniaczane mają swój pieczony odpowiednik w postaci babki ziemniaczanej (w moim regionie nazywa się to bliniarzem ), to może upiec odpowiednik placków z cukinii i ziemniaków , na które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam(...)bazie warzyw. Składniki : 0,5 kg cukinii bez "waty" w środku 0,5 kg obranych ziemniaków mała cebula łyżeczka soli jajko pieprz 2 łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić na durszlaku, by sok obciekł. Ja pod durszlak podłożyłam miskę
Weekendy w domu i ogrodziemięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita , proste flatbready lub gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem czerwona cebula pokrojona na plasterki pomidor pokrojony na plasterki młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina Przygotowanie buraczanych falafeli: Wszystkie składniki falafeli, oprócz oleju, umieść w misce robota kuchennego(...)każdej strony. Usmażone falafele przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Falafele podawaj gorące w bułce pita czy też zawinięte w chlebowy placek razem z dodatkami - sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną. Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce i odgrzać przez zjedzeniem w piekarniku lub mikrofalówce
Chilli Czosnek i OliwaInna wersja popularnych placków ziemniaczanych Składniki 1,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula i 1 mała 0,25 kg boczku lub wędliny 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz … Czytaj dalej Placki po zbójnicku
czarrna od kuchni