Składniki: 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja sól, pieprz do smaku szczypta majeranku 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek również zetrzeć. Dodać jajka, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można
Obiad gotowyłopatki wieprzowej -> 500g pieczarek -> 1 cebula -> 3 ząbki czosnku -> 3 papryki czerwone -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka -> 3 ziarna ziela angielskiego -> jogurt naturalny na wierzch Wykonanie: Placki : Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie rozmrażamy szpinak na patelni(...)strony. Gulasz: Mięso kroimy na kostkę o dość pokaźnych rozmiarach [ w zależności o preferencji]. Wrzucamy do rondelka z wcześniej nagrzanym olejem. Smażymy kilka minut z każdej strony. Siekamy cebulę oraz czosnek i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze kilka chwil. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobina słodkiej papryki. W tym czasie obieramy pieczarki ze skórki i dokładnie płuczemy. Siekamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!cebula (u mnie czerwona) około 6 pieczarek 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i bardzo drobno posiekać. Paprykę i pieczarki opłukać, oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Natkę opłukać i posiekać. Do miski dodać posiekane piersi, paprykę, cebulę(...)Dobrze wymieszać. Dodać obie mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut a potem dodawać małe porcje na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Jeśli placki się rozpadają, należy dodać więcej mąki. Smacznego Post Placki z kurczaka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plTeraz co prawda muszę się obejść smakiem, ale na pewno na stałe zagoszczą w naszym codziennym menu i zastąpią zwykłe placki ziemniaczane. Składniki: cukinia, 3 ziemniaki, 2 duże marchewki, 1 duża cebula, 2 jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, ok. 5 łyżek mąki pszennej. Wykonanie: Ziemniaki, marchew
Z miłości do słodkościnadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć
królestwo garówwystudzić. Wystudzone mięso zmielić wraz z warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę
Na słodko lub wytrawniemielonego2 łyżeczki musztardyłyżka majerankusól morska, pieprzsałatapomidorcebula czerwonaketchupDo mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. Uformować 4 płaskie, okrągłe placki. Powinny być trochę większe, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Mięso upiec na grillu po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i podpiec również
wyzwania kuchennewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placki są rewelacyjne i nie zawierają mąki. Przyrządziłam je z myślą o sobie, bo nie sądziłam, że moja rodzinka się skusi, tym bardziej, że obiad też był zrobiony. I co? Zjadłam cztery, cztery małe placuszki, bo na tyle zdążyłam się załapać. Chyba to o czymś świadczy. Placuszki są naprawdę rewelacyjne(...)cukinii 2 jajka 1 cebula (średnia; użyłam czerwonej) 20g żółtego sera 1 łyżka serka śmietankowego 3 łyżki płatków owsianych (płaskie; błyskawicznych) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia (*) Cukinię (umytą, ze skórką) zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ser tak samo, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku. Placki smażyć (na średnim
Di gotujesurowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami(...)gotować przez ok. 15 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gotowe kartacze podajemy z przygotowaną okrasą
magiczna kuchnia Kasijakiegoś sosu. Dzisiejsza propozycja to PLACKEK PO WĘGIERSKU. SKŁADNIKI: na placki 5-6 dużych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia na gulasz 1 kg mięsa ( w moim przypadku szynka wieprzowa ) 2 cebule 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 l bulionu(...)Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju dość duże placki z obu stron na złoty kolor. Placki muszą być na tyle duże by po złożeniu na pół pomieściły gulasz. Mięso umyć, pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i podsmażać do momentu aż się zarumieni, dodając
Kuchnia w opałachKochamy tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie. Składniki 750 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g szynki gotowanej półtora łyżki mąki 2 jajka sól biały pieprz starty parmezan Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę
R'n'G Kitchenniemieckiej. Skąd by nie pochodził niemniej, nie więcej zawsze będzie to płaski placek zazwyczaj na kruchym cieście (czasem francuskim), zapiekany pod masą z jajek,śmietanki i sera. W ramach dodatków do masy klasycznie dodaje się boczek wędzony. U mnie małe urozmaicenie w postaci cebuli i chili. W związku z tym że jest to pierwsza wytrawna tarta(...)mieszanką smarujemy całą powierzchnię tarty i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut. Masa i dodatki oraz pieczenie końcowe: 7. Wszystkie składniki kroimy: Boczek i cebulę w dość drobną kostkę. Cebulę wraz z boczkiem podsmażamy na suchej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Pod koniec przyprawiamy słodką papryką. 8. Śmietankę oraz jajka łączymy przyprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką
vaniliowoczekoladowaPlacki ziemniaczane zapiekane ze szpinakiem to uczta dla podniebienia dla wszystkich kochających szpinak. Podane na obiad lub gorącą kolację z pewnością zadowolą nawet wymagające podniebienia . składniki na 4 porcje 6-7 średnich ziemniaków jajko cebula(...)ognia. Cebulę kroimy w kostkę, surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy . Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy
Smakowite Daniabardzo lubię. Tym razem trochę „odchudziłam” placki ziemniaczane, które normalnie mają w sobie dużo tłuszczu. Upieczone w piekarniku są równie smaczne, chrupiące i nietłuste, a do tego jeden to tylko ok 76 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym. Składniki (na 9 sporych placuszków): 7 średnich ziemniaków (po 150 g) duża marchew cebula jajko 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz
e-PrzepisyKulinarnejajkami, solą i vegetą (nie używam jej na co dzień, ale do placków- zawsze). Dodajcie 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszajcie. Nie sypcie za dużo niepotrzebnej mąki. Ta ilość – jeśli mieliście odpowiednio mocno skrobiowe, suche ziemniaki – w zupełności wystarczy. Placki mają smakować ziemniakami, nie mąką. Smażymy placki od razu(...)jogurtem, świeżo posiekanym koprem i płatami wędzonego łososia. Albo nawet z kawiorem i cząstką cytryny. Pycha do wieprzowego gulaszu. A ogromny placek po węgiersku to jest to! SKŁADNIKI 800g ziemniaków (po obraniu) 2 jajka M 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 czubate łyżki maki pszennej plaska łyżeczka soli płaska łyżeczka vegety /jeśli
Karo in the Kitchen