placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:16/67)

Placki ziemniaczane bez dodatku mąki 376

dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany. Z dodatkiem cebuli, a bez mąki. Domowe, najlepsze! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 2 średnie cebule; 2 jaja; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki). Cebule obrać, zetrzeć na tarce o drobnych(...)wiórki). Starte ziemniaki wraz z cebulą przełożyć na sito położone na miseczce. Odstawić na około 5 - 10 minut. Po tym czasie ziemniaki z cebulą dokładnie odsączyć nad sitem. Wodę odlać, a skrobię która osadziła się na dnie miseczki dodać do masy ziemniaczano-cebulowej. Dodać jaja, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Placki smażyć z obu stron

Gospodyni Miejska
Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z cebulą 164

Jednak możecie zastosować pszenną - wtedy dodajcie jej odrobinę mniej. To kto dziś smaży placki? Są obłędne...   (około 9 sztuk)  150g serka wiejskiego 1 jajko (małe) 2 łyżki mąki ryżowej (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia Cebulę drobno posiekać

Di gotuje
Pizza z szynką i pieczarkami 192

miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam

Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane z czosnkiem 167

Składniki: 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja sól, pieprz do smaku szczypta majeranku 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek również zetrzeć. Dodać jajka, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można

Obiad gotowy
Placek nie do końca po węgiersku. 197

łopatki wieprzowej  -> 500g pieczarek -> 1 cebula -> 3 ząbki czosnku  -> 3 papryki czerwone  -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka -> 3 ziarna ziela angielskiego  -> jogurt naturalny na wierzch Wykonanie:  Placki :  Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie rozmrażamy szpinak na patelni(...)strony.  Gulasz: Mięso kroimy na kostkę o dość pokaźnych rozmiarach [ w zależności o preferencji]. Wrzucamy do rondelka z wcześniej nagrzanym olejem. Smażymy kilka minut z każdej strony. Siekamy cebulę oraz czosnek i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze kilka chwil. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobina słodkiej papryki.  W tym czasie obieramy pieczarki ze skórki i dokładnie płuczemy. Siekamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Placki z kurczaka 359

cebula (u mnie czerwona) około 6 pieczarek 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i bardzo drobno posiekać. Paprykę i pieczarki opłukać, oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Natkę opłukać i posiekać. Do miski dodać posiekane piersi, paprykę, cebulę(...)Dobrze wymieszać. Dodać obie mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut a potem dodawać małe porcje na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.   Jeśli placki się rozpadają, należy dodać więcej mąki. Smacznego Post Placki z kurczaka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Placuszki z cukinii 422

Teraz co prawda muszę się obejść smakiem, ale na pewno na stałe zagoszczą w naszym codziennym menu i zastąpią zwykłe placki ziemniaczane.    Składniki:  cukinia,  3 ziemniaki,  2 duże marchewki,  1 duża cebula,  2 jajka,  sól, pieprz,  2 ząbki czosnku,  ok. 5 łyżek mąki pszennej.  Wykonanie: Ziemniaki, marchew

Z miłości do słodkości
Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem 111

nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć

królestwo garów
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 185

wystudzić. Wystudzone mięso zmielić wraz z warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę

Na słodko lub wytrawnie
Hamburger wołowy 182

mielonego2 łyżeczki musztardyłyżka majerankusól morska, pieprzsałatapomidorcebula czerwonaketchupDo mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. Uformować 4 płaskie, okrągłe placki. Powinny być trochę większe, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Mięso upiec na grillu po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i podpiec również

wyzwania kuchenne
Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi) 197

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placki są rewelacyjne i nie zawierają mąki. Przyrządziłam je z myślą o sobie, bo nie sądziłam, że moja rodzinka się skusi, tym bardziej, że obiad też był zrobiony. I co? Zjadłam cztery, cztery małe placuszki, bo na tyle zdążyłam się załapać. Chyba to o czymś świadczy. Placuszki są naprawdę rewelacyjne(...)cukinii 2 jajka 1 cebula (średnia; użyłam czerwonej) 20g żółtego sera 1 łyżka serka śmietankowego 3 łyżki płatków owsianych (płaskie; błyskawicznych) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia (*)  Cukinię (umytą, ze skórką) zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ser tak samo, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku. Placki smażyć (na średnim

Di gotuje
Kartacze z mięsem 157

surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami(...)gotować przez ok. 15 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gotowe kartacze podajemy z przygotowaną okrasą

magiczna kuchnia Kasi
PLACEK PO WĘGIERSKU 133

jakiegoś sosu. Dzisiejsza propozycja to PLACKEK PO WĘGIERSKU.  SKŁADNIKI: na  placki 5-6 dużych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia na gulasz 1 kg mięsa ( w moim przypadku szynka wieprzowa ) 2 cebule 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 l bulionu(...)Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju dość duże placki z obu stron na złoty kolor. Placki muszą być na tyle duże by po złożeniu na pół pomieściły gulasz. Mięso umyć, pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i podsmażać do momentu aż się zarumieni, dodając

Kuchnia w opałach
Ziemniaczany placek z szynką 131

Kochamy tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie.  Składniki 750 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g szynki gotowanej półtora łyżki mąki 2 jajka sól biały pieprz starty parmezan     Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę

R'n'G Kitchen
Quiche Lorraine z cebulką i chili. 176

niemieckiej. Skąd by nie pochodził  niemniej, nie więcej zawsze będzie to płaski placek zazwyczaj na kruchym cieście (czasem francuskim), zapiekany pod masą z jajek,śmietanki i sera. W ramach dodatków do masy klasycznie dodaje się boczek wędzony.  U mnie małe urozmaicenie w postaci cebuli i chili.  W związku z tym że jest to pierwsza wytrawna tarta(...)mieszanką smarujemy całą powierzchnię tarty i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut. Masa i dodatki oraz pieczenie końcowe:  7. Wszystkie składniki kroimy: Boczek i cebulę w dość drobną kostkę. Cebulę wraz z boczkiem podsmażamy na suchej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Pod koniec przyprawiamy słodką papryką.  8. Śmietankę oraz jajka łączymy przyprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką

vaniliowoczekoladowa