Najczęściej jednak spotykamy focaccię z rozmarynem lub szałwią, często tylko z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz oliwy, nieodzownym składnikiem tego twardego placka są grube kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą to klasyczna
Z Kuchni Do Kuchnijajko -1 szt * cukier -1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżka * chili, czarnuszka, kurkuma + jajko do posmarowania FARSZ: * filet z kurczaka – ok. 400 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3-4 ząbki * jajo – 2 szt * sól, pieprz, papryka * pestki dynii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy(...)minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wałkujemy na duży placek i za pomocą ringu wycinamy okręgi jak na pierogi. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego , podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, a następie wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy do miękkości. Tak usmażonego
Ostra na Słodkonamoczoną bułkę, pokrojoną w kostkę oraz 1/3 cebuli i natkę pietruszki. Uformować małe krokieciki. • Wymieszać ziemniaki z jajkiem, dodać sól i skrobię, która odstała się z soku z ziemniaków. • Jest to dość płynna masa ziemniaczana, z której formujemy małe placki, w które wkładamy mięso mielone i obtaczając(...)kartacza. Jeśli potrzeba zagęścić mąką. • Gotować 30 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch w lekko „pykającej” wodzie. • Do pozostałej cebuli dodać obrane listki z brukselki, chwilę podsmażyć i polać ugotowane kartacze. • Z tej porcji wychodzi 8-10 kartaczy.{jcomments on} Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych
To co kochamogniu do zrumienienia cebuli. Na koniec dodajemy szczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki żeby sobie przestygło. CIASTO NALEŚNIKOWE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy mikserem lub trzepaczką na gładkie ciasto. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni najlepiej z cienkim dnem. Na placek naleśnikowy rozsmarowujemy na środku
Gotuj z Mąkąwierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane.Czas przygotowania: 30 minPorcja dla 4 osób (ok. 20 placków)Koszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:300-400 g puree ziemniaczanego1 czerwona cebula4 łyżki mąki pszennej2 łyżki bułki tartej1 jajko1 szklanka mlekasól, pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Puree ziemniaczane przekładamy do miski. Dodajemy 1 jajko i posiekaną w kostkę cebulę. Dosypujemy 4 łyżki mąki pszennej(...)łyżki bułki tartej. Dolewamy szklankę mleka i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. I gotowe :) Smacznego
kulinarnyJakoniec sezonu na to smaczne warzywo , dlatego wykorzystujcie, bo jeszcze na straganach są fajne okazy. Wcześniej robiłam placki z samej cukinii jeśli macie ochotę to przepis znajdziecie tutaj Składniki: 4 duże ziemniaki 1 duża cukinia 6 łyżek mąki 1 duża cebula 2 jajka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 pęczku posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrać(...)tarce.Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. W przypadku gdy masa jest zbyt rzadka dodać mąkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki nakładając je za pomocą dużej łyżki. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną , jogurtem lub ulubionym sosem. placki ziemniaczane z cukinią
O kuchni z uczuciemILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 3 p lacki tortilli, opakowanie serka Almette o ulubionym smaku, 9 plasterków szynki, większa cebula czerwona, 1/2 większego ogórka, 8 rzodkiewek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa siekam w drobne paseczki lub kosteczkę. Każdy placek tortilli smaruję serkiem, wykładam posiekane warzywa, następnie po 3 plastry szynki (obok siebie). Całość ściśle zwijam w roladkę, kroję na grubsze plastry
JejKuchniaplasterki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka, czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dynię, grzyby, cebulę i czosnek, około 10 minut, na dużym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty, pamiętajmy że należy zostawić 3-4 cm z każdej strony, aby wyszedł ładny rand. Wykładamy formę ciastem, przykrywamy
KasiaiKrzysiu.plbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni - cukinia. Dzięki temu ulubione placki ziemniaczane możemy z niemałą radością konsumujących zamienić na placki z cukinii. Spróbujcie, a będziecie nie raz za nimi tęsknić. Składniki : 4 większe cukinie 1 średnia cebula 4 jajka 10-12 łyżek mąki pszennej 1 ząbek czosnku garść świeżego kopru 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz olej roślinny Sposób
zobacz ich smakskładniki na placki: 500 g młodej cukinii, obranej ok. 300 g mąki 3 jajka 300 g sera białego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii, doprawiamy solą oraz pieprzem. Niewielkie
Domowy Smak Jedzeniazetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków ½ średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć
Mama Gotujezmielony pieprz Wykonanie: Cukinię umyłam, a następnie starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Dodałam posiekaną cebulę. Następnie jajka, śmietanę i posiekany koperek. Wymieszałam. Na koniec wsypałam mąkę. Na patelni rozgrzałam olej i na gorącym smażyłam placuszki. Na złoto, z każdej strony. Usmażone placki odkładałam na chwilę na tacę, na wyścielony papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru
Kuchnia u Krysipodobno są najzdrowsze z całego kurczaka i jak dla mnie najpyszniejsze. Wariacja z kurczakiem …: placki fajne w smaku, trzeba je dobrze doprawić, gdyż w tym tkwi ich sukces. Zapraszam... SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka kilka pieczarek ; 2 cebule ; 10 dag żółtego sera ; 2 jajka ; 2 łyżki mąki pszennej(...)krucha i delikatna), pieczarki, papryke i cebule pocięłam w kostkę, ser starłam pozostałe składniki razem wymieszać, dodać przyprawy. Odstawić najakieś 30 min- wszystko ładnie przejdzie smakiem. Smażymy na rozgrzanym oleju na koniec kładziemy na papier by uniknąć zbędnego tłuszczu. Kilka porcji zrobiłam w piekarniku bez tłuszczu tzn. na papier do pieczenia wyłożyć placki piec 30 min 190stopni
Kubki smaku