gotowania pierogów Farsz 0,5 l kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy(...)części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce. Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na półmisku, przed podaniem polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem
Kuchenne aromatypieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto zarobić. 2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć. 3. Do mięsa(...)część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h. Ps. Placek najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko odgrzany:) Po upieczeniu wytwarza się troszkę wody i tłuszczu który musi na nowo się "wchłonąć". Proszę się nie bać, że coś
Kuchnia w czekoladzienazwa, tego chyba nie pamięta nikt... Tak jak fasolka po bretońsku, ryba po grecku czy placki po węgiersku. W krajach, od których zapożyczyły nazwy, nikt nawet nie słyszał o takich daniach. Filety śledzi, jajka ugotowane na twardo (1 jajko na dwa filety śledzia), cebula, cukier, papryka w proszku, ogórki kiszone lub konserwowe, majonez, groszek konserwowy do przybrania, kilka gałązek
królestwo garówciut dłużej, ale w sumie nie więcej niż 10 minut). W trakcie pieczenia przygotować drugi placek. Na upieczonej pizzy rozłożyć dodatki i od razu podawać. Smacznego! Sos pomidorowy 2-3 średnie pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 3 połówki suszonych pomidorów 1 malutka cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego oregano sól
Pełny talerzpaprykowy w pełni, więc nie mogło się obyć bez lecza :) Najczęściej podaję leczo z plackami ziemniaczanymi, ale jeśli wolicie lżejszą wersję, to może być też z ryżem :) Składniki 1,2 kg pomidorów, 1,2 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej), 0,6 kg cebuli, 0,5 litra przecieru pomidorowego, 0,5 kiełbasy z szynki, 1 łyżka papryki słodkiej
Delicious Titbitssyropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem,co to latem powstawał przy upale w małej kuchni.Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty,marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawiaprzyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego.Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący
W kuchni Karmel-itkicałości, cebulę obieramy siekamy w kosteczkę szklimy na rozgrzanym maśle dodajemy grzyby-nie wlewamy wody!dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut, po tym czasie,doprawiamy do smaku sola i pieprzem,wlewamy większą połowę śmietany i gotujemy 10 minut. Do reszty śmietany dodajemy mąkę ,wlewamy do grzybów. Zagotowujemy mieszając. Podajemy jako dodatek do ziemniaków,placków ziemniaczanych
Wanilia i Kardamoncebulą. Masę ziemniaczaną odsączyłam z nadmiaru wody (można wyłożyć ją na sitko, ale należy pamiętać, żeby skrobię, która wypłynie razem z "wodą", zebrać i dodać z powrotem do masy), dodałam jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam (masa musi być dosyć rzadka). Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po chwili wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyłam
Kulinarny Pamiętnikkremowym sosiku ze słodkiej śmietanki to pyszny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, kotletów czy kopytek. Zdecydowanie smaczniejszy niż sos pieczarkowy bez śmietanki ale wiadomo bardziej kaloryczny. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 duża cebula ok 250 ml śmietanki 30 % sól,pieprz garść posiekanej natki Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić
Monia miesza i gotujeosobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około 3-4 minuty mieszając. Ciasto wałkujemy na podłużny placek, przekrawa na pół wzdłuż tworząc prostokątne paski ciasta. Na jednym brzegu z cm odstępem układamy farsz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisól, pieprz caien wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do pieczarek i podsmażamy z odrobiną masła, aż z pieczarek wyparuje woda, doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeden placek tortilli kładziemy na posmarowanej tłuszczem patelni. Na placku rozkładamy pieczarki, ser żółty, posypujemy natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniadodać do surowych ziemniaków. Wbić jajko i wszystko razem wymieszać. Przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso wieprzowe i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej rękoma, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można
Smaczne PotrawyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na trzecią propozycję podania quesadillas, poprzednie wykonane za pomocą opiekacza oraz piekarnika znajdziecie tutaj i tutaj . Poniżej tradycyjny sposób
Bez Cebulizrobiłam placek kokosowy z ciągutką i przydał się w pracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl. ryżu basmati (2 torebki) 2 szkl. wody sól 1 czerwona cebula, posiekana(...)przepisu na opakowaniu. Do sosu pomidorowego dorzucamy odsączona fasolę i dusimy dalsze 5 minut. W tym czasie roztrzepujemy jajko z wodą. Smażymy na patelni z odrobina tłuszczu na płaski placek. Placek po usmażeniu z obu stron rolujemy i kroimy na plasterki. Do miseczek nakładamy ryż, sos pomidorowo-fasolowy, dekorujemy ślimakami jajka
Dzieje kuchennej Wiewiórydrobno pokroić. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić, czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę podsmażyć. Podsmażony szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać do niego pokruszony ser feta i jajko. Całość dokładnie(...)bardzo cienko podsypując mąką na placki. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć. Do garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać na gotującą się wodę pierogi i gotować 3 minuty od czasu aż wypłyną. Po tym czasie wyjąć, odcedzić wodę. Przygotować cebulę: Obrać i pokroić drobno
Na słodko lub wytrawnie