placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:30/67)

Amarantusowa polenta zapiekana z pieczarkami i mozzarellą 112

wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarować. Polentę posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Ułożyć kawałki pieczarek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć na placku plastry mozzarelli. Do tego typu dań wybieram ser typu mozzarella kupowany w bloku, a nie w kulce

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone- nadziewane pieczarkami i serem 260

wody. Ok 5-10 min. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, wyciśnięty czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy.Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki.Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich

Smaki Edyty
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem 315

naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 g sera feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia Obrane(...)ziemniaków lub przecisnąć przy pomocy praski. Wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania jednolitej, nielepiącej się konsystencji. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać mrożony szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić, ale nie jest

Bullio
Fit pizza na brokułowym spodzie 242

blachę formując placek. Piec w 230 stopniach ok. 20 minut aż spód będzie zwarty. Sos: Czosnek zeszklić.  Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą, na którą układać ulubione dodatki. Ja położyłam plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę i papryczki jalapeno. Piec

Fabryka pomysłów
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 175

spełnić jakieś marzenie...  Na Wasze wpisy czekam do 25 sierpnia.   A teraz szykujcie się na strumień łez - najwyższa pora kroić cebulę;) RUSTYKALNA PIZZA Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I CEBULĄ Na spód 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych   150 ml ciepłej wody   1/2 łyżeczki cukru   250 g mąki pszennej   1 pełna łyże czka soli(...)równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenie, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Na nadzienie 1-2 bulwy kopru włoskiego 2-4 cebula (w zależności od wielkości) oliwa z oliwek sporo świeżo mielonego pierzu sól

KUCHARNIA
Placuszki z cukinii 168

wersji na słodko, z twarożkami i owocami, jak i te na słono, np ziemniaczane z gulaszem. Niestety często jest to tłusta i cieżkostrawna potrawa. Ostatnio rozsmakowałam się w plackach z cukinii. Chciałam storzyć taką ich wersję, która byłaby pyszna a przy tym "lżejsza", zdrowsza. Po kilku próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Placuszki wychodzą niezwykle delikatne, z mocno(...)puściła sok. W tym czasie obieramy i trzemy na dużych oczkach (lub kroimy w drobną kostkę) cebulę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praske i dodajemy do cebuli. Cukinię bardzo dokładnie odsączamy i dodajemy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy mąkę, jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy

Zawsze głodna!
Warstwowy placek z ciecierzycy alla po węgiersku z gulaszem drobiowo - warzywnym. 167

drobiowym i mnóstwem warzyw. Danie proste w przygotowaniu, placki polecam osobom na diecie bezglutenowej. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 ml mleka 1 kopiasta szklanka mąki z ciecierzycy ja użyłam Incola 1/2 łyżeczki soli 2 jajka do smażenia olej słonecznikowy 2 piersi z kurczaka 4 duże pieczarki 1 mała cukinia 1 cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łyżki oleju(...)paseczki, cebulę i marchew obieramy i kroimy, cebulę w piórka a marchewkę w plasterki.W głębokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, przekładamy mięso, marchewkę pokrojone w pół pasterki pieczarki, i cebulę, oprószamy solą,papryką, pieprzem i szczyptą chili , można vegetą jak ktoś lubi. Podsmażamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Następnie podlewamy szklanką bulionu oraz dodajemy cukinię i paprykę.Dusimy

Sama słodycz i szczypta chili
Cebularze 258

sporządzamy farsz. Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Olej rozgrzewamy, wsypujemy pokrojone cebule i smażymy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pod koniec smażenia suchy mak.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Z każdej części formujemy okrągły placek. Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie po środku każdej z bułek. Do środka nakładamy usmażoną

kulinarne odsłony pati
Tortilla z kurczakiem z czerwonym curry 171

zrobić sos majonezowo – ketczupowy. Wymieszać majonez i keczup i gotowe. Nic prostrzego a pycha. Placek tortilli podgrzać w mikrofali lub w piekarniku. Jak pojawią się bąbelki to oznacza że jest gotowa. Na ciepłą tortillę nałożyć ciepłego kurczaczka , sałatę, kilka krążków czerwonej cebuli, plasterki pomidora i świeżego ogórka. Polać sosem, zawinąć i serwować. Pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Placki ziemniaczane z marchewką pieczone w piekarniku 349

mnie z robieniem czegoś schodzi, bo zawsze do głowy wpadnie coś innego to mi zeszło. Placki są pyszne, ja dodałam jeszcze marchewkę. Nie mają dużo tłuszczu, są chrupiące, lekkie, dla mnie rewelacja :) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 1 cebula 1 duża marchewka sól różowa 2,5 łyżki mąki troszkę oleju do wysmarowania papieru Ziemniaki, marchewkę

kruche babeczki
Szybkie ciasto na pizzę 169

przekładamy na rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek.   Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki.  Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - zielone szparagi - pomidorki koktajlowe - ser żółty Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Omal curry Oscara 168

ogóle, pojawia się w ich mieszance marchew czy pietruszka, że je się je częściej z plackami roti niż z ryżem, niemniej powiedzmy, że wymyśliliśmy, że zrobimy curry. Omal curry. Omal curry Oscara. Składniki: 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki 2 pietruszki seler 1 cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka pierś z kurczaka cynamon czerwone curry sól

GRUBY WAŁEK
Quiche z kapustą kiszoną i schabem 172

pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli

Niezły Młynek
Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem 177

byłam nigdy zwolenniczką jedzenia placków ziemniaczanych z cukrem. Wybierałam wytrawne, a już najbardziej na świecie lubiłam te "po węgiersku". A taki placek "po węgiersku" to sami wiecie jak wygląda, zwłaszcza kiedy zamówimy go w restauracji. I jak ciężko wstać po nim od stołu :) Piszę "lubiłam" bo dawno nie jadłam takie klasycznego, z mięsem, sosem, papryką, z wyczuwalnym kminkiem(...)solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga nam wielofunkcyjny robot kuchenny.  Do utartej masy dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Następnie dodajemy szpinak oraz pokruszoną fetę (można rozkruszyć w palcach).  Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle

bistro mama
Pierogi z kapustą i grzybami 115

gotowania pierogów Farsz 0,5 l kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy(...)części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce.  Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na półmisku, przed podaniem polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania