smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia. Ja zawsze robię farsz dzień przed. Formuje średnie kulki co ułatwia później zlepianie pierogów, tak nauczyłam się w pracy w barze(...)gotowy farsz do pierogów. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wodę, olej i sól. Początkowo ciasto mieszamy łyżką drewnianą , a następnie wyrabiamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkujemy na duży cienki placek. Wycinamy kółka, wkładamy nasze kulki z farszem i bawimy się w lepienie pierogów. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepiące , dodajemy mąki. Ważne aby też placki podsypywać, ponieważ mogą
W Moim Magicznym Domupół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano 2 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki wrzącej wody trochę soli Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Wykonanie : Cebulę kroimy w paski i smażymy na 2 łyżkach oleju z przyprawami, studzimy. Następnie do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy(...)osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł) gotowe kładziemy
Pelusiowa Kuchnia150 g cukinii 2 łyżki mąki 2 plastry boczku 1 mała cebulka czerwona 20 g żółtego sera 1 jajko pieprz ziołowy staropolski sól Cukinię zetrzeć na
Gotowanie jest łatweGniazdka z grubo startych ziemniaków, które dobrze sprawdzają się jako przekąska. Środek wypełniony jest masą z sera twarogowego, fety i suszonych pomidorów. Z przepisu wychodzi 16
Bullioplacuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu teriyki przyprawy: sól, pieprz, vegeta, lubczyk masło klarowane,olej WYKONANIE: polędwiczki pokroić na 2 cm. kawałki, rozbić(...)przyprawach, ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą na dużych oczkach tarki, do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków, zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu, pod koniec smażenia podkręcić gaz, aby placuszek
Kuchnia Beatyśmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili kilka gałązek świeżego tymianku sól Najpierw robimy sos, żeby trochę odstał, żeby składniki się ze sobą przegryzły. Cebulę, tymianek i chili bardzo drobno siekamy, czosnek wyciskamy, dajemy szczyptę soli i dokładnie wszystko mieszamy ze śmietaną. Robimy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto odrobinkę(...)szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście. Nam wyszło 8 lub 9, nie pamiętam dokładnie. Teraz całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą z odrobiną soli
Marder&Marder ManufactureOto jeden ze smaków dzieciństwa! Najpierw takie krokiety przygotowywała moja babcia, później mama, a teraz ja chętnie do nich wracam. Pyszne, sycące, rozgrzewające - idealne na
Kulinarne InspiracjeZnane wszystkim, kuszące chrupkością, niby tradycyjne, ale ubogacone w wyglądzie i składnikiem w smaku obojętnym, ale dodającym placuszkom lekkości i wspaniałego koloru, warto się skusić... Składniki
kgwjanczewołyżki jogurtu naturalnego 4 rzodkiewki starte na tarce 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Farsz: Mięso skręcić przez maszynkę wraz z cebulą. Dodać jajko i pozostałe składniki i wszystko wymieszać . Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia(...)wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem
O kuchni z uczuciemformy i postaram się nadrobić wszystkie zaległości…:) Na razie zapraszam na pyszną przekąskę – oto zapiekanka z cukinii. Bardzo lubię cukinię ale niestety Marek toleruje cukinię jedynie w plackach i ostatnio w roladkach z cukinii. Jak przygotowywałam tę zapiekankę z cukinii to bałam się, że mogę ją jeść sama… ale nie było tak źle…;) Mi bardzo(...)Lekko posolić i zostawić na pół godziny. Po tym czasie dobrze odcisnąć sok, bo masa nie może być za rzadka. Marchewkę umyć i obrać a następnie zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pepperoni pokroić w kostkę. Cebulę i pepperoni podsmażyć i przestudzić. Paprykę zgrillować lub ubiec w piekarniku aż będzie miękka i będzie miała lekko brązową skórkę
UgotujmyTo.plpizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego (Turcy jedzą jagnięcinę lub baraninę, ale wieprzowo-wołowe też się nadaje) i kilku innych dodatków, okraszonych aromatycznymi przyprawami. Zaskakująco smaczna, często traktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie główne(...)ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki
Nerds Kitchenolej do smażenia NA DUŻEJ PATELNI ROZGRZEJ OLEJ , podsmaż wszystkie przyprawy, kiedy zaczną wydzielać silny aromat po kolei dodawaj cebulę, czosnek i imbir. Uważaj żeby nie spalić czosnku. KIEDY CEBULA BĘDZIE SZKLISTA dodaj pomidory i duś przez dwie minuty. Pomidory trochę odparują, masa stanie się gęsta. DODAJ OPŁUKANĄ SOCZEWICĘ i duś pod przykryciem około 20 minut mieszając od czasu(...)kokosowe, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 - 10 minut. Jeśli soczewica będzie w tym czasie wypijać za dużo płynu dodaj odrobinę wody. PODAWAJ Z RYŻEM , komosą ryżową lub z bezglutenowymi plackami nam. W Pokojowej Wiosce Kriszny podawano to z takim waflem z ciecierzyce, też bardzo dobry. Smaczmego
Kuchnia bezglutenowa Lolidania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka. Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną(...)zbędna. Kolejnym daniem był „Sandacz na szpinaku z sosem szczawiowym” (60 zł). Idealnie skomponowane i przygotowane danie. Sandacz delikatny, idealnie ugotowany i bez ości !. Szpinak jak trzeba. Wspaniały placek ziemniaczano łososiowy na spodzie… . Danie kompletne. Na zakończenie „Comber z sarny podany z sosem jałowcowym, szpinakowymi szpeclami oraz karmelizowanymi burakami” (97 zł). I od czego zacząć? Od tego
królestwo garówLubię robić w sezonie placki z cukinii. Są szybkie i bardzo dobre. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam!Składniki:1 cukinia2 jajka4 łyżki mąki2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 mała cebulka1-2 ząbki czosnku2-3 łyżki siekanego koperkusól, pieprzSposób przygotowania:1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut(...)Dobrze odcisnąć z soku.2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną.Smacznego!!!Źródło: Ewa Wachowicz
Kuchnia domowa Anilatach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania(...)przygotowania 40 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 3 średniej wielkości bataty 250 g filetów z kurczaka 120 g sera cheddar 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 mała papryka żółta 1 mała papryczka chili 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kuminu
Wędrówki po kuchni