kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:)Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka - ciasto w środku wyszło mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, "wreszcie nie było suche" jak ujął to mój Mąż:) Jak to się robi? Zapraszam do przeczytania:) P.s. Cocę zrobiłam specjalnie(...)focacci), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarra, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki powinny być jak najwyższej jakości
Chilli Czosnek i Oliwapieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, żeby stężał (na 20-30 minut). W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Pieczarki czyścimy, kroimy w około 1 cm kostkę, dokładamy do cebulki, dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Gdy płyn(...)mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek nieco większy niż forma, wykładamy nim tortownicę, nakładamy farsz. Połowę porcji żółtego sera kroimy w paseczki, które rozkładamy przy brzegach ciasta. Ciasto które wystaje ponad formę zwijamy do środka, przykrywając
Rozpustne gotowaniepuszki 1 łyżeczka oregano Galeo sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej starta mozzarella olej kokosowy do smażenia szczypiorek Farsz: 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i drobno pokrojony czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy. jak kurczak będzie usmażony dodajemy okrojone suszone pomidory i oliwki, oraz kukurydzę. Mieszamy. Reszta(...)drożdże z cukrem. Na stolnicę dajemy mąki, sól, oliwę z oliwę i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dzielimy na 4 części. 2. Musimy cienko rozwałkować, na podłużny placek, na środek dajemy wzdłuż farsz. Następnie boki troszkę zwijamy, tak samo końcówki, zwijamy formując czółenko, końcówki dociskamy. Ja robiłam to już na blaszce, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia
kruche babeczkidrożdży 400 g mąki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/3 szklanka mleka 1/3 szklanka gorącej wody szczypta pieprzu łyżeczka cukru 250- 500 g kurek cebula ser gorgonzola boczek śmietana ser mozzarella, rozmaryn, czosnek, świeża pietruszka do posypania Połączyć 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki gorącej wody. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozkruszone drożdże, oliwę z oliwek(...)cukier. Wyrabiamy ciasto dodając etapowo zaczyn mleczno-wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie rozwałkować ciastko na placki. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażamy na patelni z cebulką, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz gałązkami rozmarynu. Zaprawiamy śmietaną z czosnkiem, mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy kurkowy farsz, kładziemy boczek
MarciochaKucharzywodę i stanie się puree obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiora słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu(...)łagodniejszy keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicą, wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze piekarnki nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba 4 małe filety z tilapii ze skórą (ok.45 dag) 2 łyżki musztardy sarepskiej(...)sherry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Placuszki 6 małych ziemniaków 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, oliwę, ocet
Zakręcony Widelecskładniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku. Ser kroimy w małe kostki ( ok. 1cmx1cm) Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy(...)mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy
Radość kipiąca uśmiechem.smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia. Ja zawsze robię farsz dzień przed. Formuje średnie kulki co ułatwia później zlepianie pierogów, tak nauczyłam się w pracy w barze(...)gotowy farsz do pierogów. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wodę, olej i sól. Początkowo ciasto mieszamy łyżką drewnianą , a następnie wyrabiamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkujemy na duży cienki placek. Wycinamy kółka, wkładamy nasze kulki z farszem i bawimy się w lepienie pierogów. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepiące , dodajemy mąki. Ważne aby też placki podsypywać, ponieważ mogą
W Moim Magicznym Domupół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano 2 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki wrzącej wody trochę soli Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Wykonanie : Cebulę kroimy w paski i smażymy na 2 łyżkach oleju z przyprawami, studzimy. Następnie do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy(...)osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł) gotowe kładziemy
Pelusiowa Kuchnia150 g cukinii 2 łyżki mąki 2 plastry boczku 1 mała cebulka czerwona 20 g żółtego sera 1 jajko pieprz ziołowy staropolski sól Cukinię zetrzeć na
Gotowanie jest łatweGniazdka z grubo startych ziemniaków, które dobrze sprawdzają się jako przekąska. Środek wypełniony jest masą z sera twarogowego, fety i suszonych pomidorów. Z przepisu wychodzi 16
Bullioplacuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu teriyki przyprawy: sól, pieprz, vegeta, lubczyk masło klarowane,olej WYKONANIE: polędwiczki pokroić na 2 cm. kawałki, rozbić(...)przyprawach, ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą na dużych oczkach tarki, do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków, zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu, pod koniec smażenia podkręcić gaz, aby placuszek
Kuchnia Beatyręcznie na drobnej tarce (tak przygotowywane były one kiedyś, teraz pewnie użyjemy do tego jakiś mechanicznych urządzeń – np. blendera). Starte kartofle przekładamy do miski, dodajemy do nich pokrojoną cebulę, czosnek, jajka i majeranek. Z naszego kawałka boczku odkrawamy 4 plastry, a pozostałą część kroimy w kostkę. Plastrami wykładamy naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią(...)uzyskania przyjemnych chrupiących skwarków. Tak przygotowany boczek wsypujemy do miski z ziemniakami. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Cała potrawa musi mieć dość zwartą konsystencję, przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli nasze ziemniaki były zbyt wodniste możemy masę zagęścić skrobią z tapioki. Uzyskując już odpowiednią konsystencję naszego ciasta wlewamy je do naczynia. Wstawiamy kartoflok do piekarnika. Czas pieczenia może być
PaleoLifeśmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili kilka gałązek świeżego tymianku sól Najpierw robimy sos, żeby trochę odstał, żeby składniki się ze sobą przegryzły. Cebulę, tymianek i chili bardzo drobno siekamy, czosnek wyciskamy, dajemy szczyptę soli i dokładnie wszystko mieszamy ze śmietaną. Robimy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto odrobinkę(...)szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście. Nam wyszło 8 lub 9, nie pamiętam dokładnie. Teraz całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą z odrobiną soli
Marder&Marder ManufactureOto jeden ze smaków dzieciństwa! Najpierw takie krokiety przygotowywała moja babcia, później mama, a teraz ja chętnie do nich wracam. Pyszne, sycące, rozgrzewające - idealne na
Kulinarne Inspiracje