placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:44/67)

Placuszki warzywno-jaglane 192

sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają(...)twardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe

Szczęśliwa kuchnia
Rosół z domowym makaronem nitki 134

dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy cieniutko podsypując mąką.Placki muszą być cienkie i lekko jakby przesuszone. Kładziemy  placki jeden na drugim i zwijamy je( między plackami posypujemy mąką). Kroimy dosyć cieniutkie paseczki i obsypujemy mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina leju( makaron dzięki temu nie będzie się sklejał)   Wykonanie rosołu: Do garnka(...)wkładamy kaczkę i gotujemy na małym ogniu około godziny( mogą  zbierać się szumowiny więc je łyżką zbieramy).Po godzinie dodajemy włoszczyznę i przyprawy, nie zapomnijcie dodać opalona cebule-dzięki niej rosół nie będzie mętny. Rosół nie ma bulgotać tylko delikatnie pyrkotać.Gotujemy jeszcze z godzinę lub półtora

Różowa kuchnia
Paszteciki 113

mieć konsystencję ciasta pierogowego. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 - 5 mm, na brzegu układamy dowolny farsz (na całej długości) i zawijamy rulonik, odcinamy wzdłuż rozwałkowanego placka i w taki sam sposób tworzymy kolejne rulony. Następnie każdy rulon kroimy na paszteciki dowolnej długości. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie też posypać wierzch makiem lub kminkiem(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Z tej ilości wychodzi 80 - 100 pasztecików. Moje propozycje farszu: 1.  Gotowane mięso z 4 udek, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, a następnie razem z mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy

Czary - gary w kuchni
Pizza na cienkim drożdżowym cieście a'la J 198

ciasto nam wyrośnie rozwałkować je tak aby przyjęło kształt naszej blachy. Powinno wyjść dosyć cienkie.  Blachę, lub papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i ułożyć na nim placek.  Posmarować sosem pomidorowym i włożyć do pieca rozgrzanego na 250*C na ok 7-10 minut. Termoobieg. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i dodać  ulubione składniki. Następnie(...)kolejne 15-20 min. pilnując żeby się nie spaliła. Góra dół. Sosy do pizzy: POMIDOROWY I ( na upieczoną pizzę) 1 puszka całych lub krojonych pomidorów 1/2 drobno posiekanej cebuli 1/2 opakowania ziół prowansalskich sól  pieprz 2-3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego Pomidory zblendeorować. Odłożyć kilka łyżek na kolejny sos .  Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać. POMIDOROWY II ( na spód

Jemy Pijemy
Ruskie pierogi, czy na pewno? 171

obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając sól i pieprz do smaku.  Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą(...)pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd,  do pierogów, próbowałam, jednak

W kuchennym oknie Ewy
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 161

kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:)Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka - ciasto w środku wyszło mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, "wreszcie nie było suche" jak ujął to mój Mąż:) Jak to się robi? Zapraszam do przeczytania:) P.s. Cocę zrobiłam specjalnie(...)focacci), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarra, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki powinny być jak najwyższej jakości

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne. 194

ugotowanych ziemniaków 2 cebule łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól morska świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie farszu: Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Cebule obrać i drobniutko poszatkować. Na patelni podgrzać olej i zeszklić cebulkę. Wystudzić. Ziemniaki oraz biały ser przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do dużej miski ze zmielonymi ziemniakami i serem dodać wystudzoną(...)cebulkę. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Doprawić starannie solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, którego nie żałować. Przygotowanie pierogów: Ciasto podzielić na kilka części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie konieczności można podsypać mąką. Szklanką wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać, uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Jeśli

Naturalna Kuchnia
Szkocka pizza. 137

pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, żeby stężał (na 20-30 minut).      W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Pieczarki czyścimy, kroimy w około 1 cm kostkę, dokładamy do cebulki, dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Gdy płyn(...)mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie.      Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek nieco większy niż forma, wykładamy nim tortownicę, nakładamy farsz. Połowę porcji żółtego sera kroimy w paseczki, które rozkładamy przy brzegach ciasta. Ciasto które wystaje ponad formę zwijamy do środka, przykrywając

Rozpustne gotowanie
Pide z kurczakiem, czarnymi oliwkami, suszonym pomidorem, mozzarella i oregano 255

puszki 1 łyżeczka oregano Galeo sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej starta mozzarella olej kokosowy do smażenia szczypiorek Farsz: 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i drobno pokrojony czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy. jak kurczak będzie usmażony dodajemy okrojone suszone pomidory i oliwki, oraz kukurydzę. Mieszamy. Reszta(...)drożdże z cukrem. Na stolnicę dajemy mąki, sól, oliwę z oliwę i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dzielimy na 4 części.  2. Musimy cienko rozwałkować, na podłużny placek, na środek dajemy wzdłuż farsz. Następnie boki troszkę zwijamy, tak samo końcówki, zwijamy formując czółenko, końcówki dociskamy. Ja robiłam to już na blaszce, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia

kruche babeczki
Sos grzybowy z mrożonych grzybów leśnych. Najlepszy. Najsmaczniejszy. Aromatyczny. Wegetariański. 548

Najsmaczniejszy, aromatyczny sos grzybowy jaki jadłam. Przygotowanie tego sosu to czysta przyjemność.Idealny jako dodatek do makaronów, kotletów, placków, klusek  czego tylko dusza zapragnie. Można nawet prosto z patelni wyjadać z kromką świeżego chrupiącego chleba. W tym roku grzybów nie suszyłam, tylko zamroziłam parę kilo. I tak oto narodził się pomysł, aby zrobić sos grzybowy. Grzyby chwilę rozmrażałam, jeszcze(...)sztywne" pokroiłam na drobniejsze kawałki i na patelnię wrzuciłam. SOS GRZYBOWY Z MROŻONYCH GRZYBÓW Składniki: ok. 600 g mrożonych grzybów leśnych 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 ml śmietanki 30 % pół pęczka natki pietruszki (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Zamrożone grzyby chwilę rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Obieramy cebule i czosnek. Cebulę drobno szatkujemy

Naturalna Kuchnia
Leśna pizza z kurkami, boczkiem i gorgonzolą 232

drożdży 400 g mąki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/3 szklanka mleka 1/3 szklanka gorącej wody szczypta pieprzu łyżeczka cukru 250- 500 g kurek cebula ser gorgonzola boczek śmietana ser mozzarella, rozmaryn, czosnek, świeża pietruszka do posypania Połączyć 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki gorącej wody. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozkruszone drożdże, oliwę z oliwek(...)cukier. Wyrabiamy ciasto dodając etapowo zaczyn mleczno-wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie rozwałkować ciastko na placki. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażamy na patelni z cebulką, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz gałązkami rozmarynu. Zaprawiamy śmietaną z czosnkiem, mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy kurkowy farsz, kładziemy boczek

MarciochaKucharzy
Pasztet z czerwonej soczewicy 138

wodę i stanie się puree obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiora słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu(...)łagodniejszy keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicą, wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze piekarnki nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 197

użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba 4 małe filety z tilapii ze skórą (ok.45 dag) 2 łyżki musztardy sarepskiej(...)sherry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru,  1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Placuszki 6 małych ziemniaków 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego  1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, oliwę, ocet

Zakręcony Widelec
Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 463

składniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku. Ser kroimy w małe kostki ( ok. 1cmx1cm) Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy(...)mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe Pierogi Ruskie 186

smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia. Ja zawsze robię farsz dzień przed. Formuje średnie kulki co ułatwia później zlepianie pierogów, tak nauczyłam się w pracy w barze(...)gotowy farsz do pierogów. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wodę, olej i sól. Początkowo ciasto mieszamy łyżką drewnianą , a następnie wyrabiamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkujemy na duży cienki placek. Wycinamy kółka, wkładamy nasze kulki z farszem i bawimy się w lepienie pierogów. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepiące , dodajemy mąki. Ważne aby też placki podsypywać, ponieważ mogą

W Moim Magicznym Domu
Cebulaki / Mini pizze cebulowe 212

pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano  2 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki wrzącej wody trochę soli Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Wykonanie : Cebulę kroimy w paski i smażymy na 2 łyżkach oleju z przyprawami, studzimy. Następnie do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy(...)osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju i roztrzepane jajko. Ciasto wygniatamy i dajemy urosnąć, następnie dzielimy i robimy małe pizze mi wyszło 9 sztuk. Każdy placek smarujemy pomidorowym sosem, na to trochę sera i cebulkę (u mnie jest odwrotnie, najpierw cebulka potem ser, ale to przez pomyłkę i troszkę ser się spiekł) gotowe  kładziemy

Pelusiowa Kuchnia