placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:50/67)

Tarta z pieczarkami 158

lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę (użyłam jej ponieważ miałam małego pora). Wszystko smażyć aż zmięknie i zacznie lekko brązowieć. Usmażonego pora przełożyć do miseczki. Na lekko ;natłuszczonej patelni krótko przesmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki lub ósemki(...)roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół. Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Codzienne Gotowanie
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM 164

Placki ziemniaczane robię zawsze, kiedy nie wiem co mam zrobić do jedzenia. Wbrew pozorom bardzo szybkie  i sprawne jedzenia. Mało tego bardzo często podawane są jako przystawka w ekskluzywnych restauracjach, właśnie ostatnio jadłam na Saskiej Kępie a dokładnie w "Saska Gęba", kosztowały miliony monet kiedy produkcja domowa to zaledwie 5 zł. Wikipedia podpowiada mi, że pochodzą(...)Warmii i Mazurach. U mnie w domu były od zawsze, pamiętam że najczęściej podawane ze śmietaną i cukrem. To były piękne czasy :-)  Składniki: 1 kg ziemniaków  1 cebula  2-3 łyżki mąki pszennej  łyżka śmietany  sól, pieprz  30 dag sera żółtego  1 jajko olej do smażenia Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki i cebulę obrać

pieprzny smaczek
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 131

łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy i dodając stopniowo wody - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8-9 części i rozwałkować na okrągłe placki (około 18-20 stopni średnicy, czyli nie za dużej patelni). Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni około minutę z jednej strony, minutę z drugiej i znowu minutę z pierwszej. Na cieście(...)zrobić się elastyczne. Nadzienie tuńczykowe (na około 4-5 sztuk): 1 puszka tuńczyka z puszki, odsączona z zalewy 1 ugotowane jajko na twardo, pokrojone w drobną kostkę, 1 malutka cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona szczypiorek  sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18 lub 12% 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 161

mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki 25 dag mięsa mielonego z  łopatki 2 cebule 3/4 szklanki kefiru 1 mały pęczek pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy(...)łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.   Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi. Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół

W kuchennym oknie Ewy
Bigos z dyni a la leczo 200

najlepiej na dwie tury, chyba że macie dużą patelnię). Dynia powinna lekko zmięknąć. Przerzucić dynię do garnka z gotującą się wodą. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić cebulę na patelni i wrzucić do dyni. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Poddusić paprykę na patelni i przerzucić do garnka. Cukinię pokroić w pół lub ćwierćtalarki(...)pieprzem. Danie podawać gorące, najlepiej następnego dnia. Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi: ------ Podobne: Gulasz z ciecierzycy Penne z dynią i toy choi Gęsta zupa z fasoli Jaś

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałata z roszponki, cukinii z kuskusem 142

każdym razie jada z apetytem. Jeśli byśmy sałatę jedli w domu, to na pewno byłaby w niej czerwona cebula. Z racji tego, że jest to wersja „wyjściowa”, cebulę odpuściłam Tak, tak współpracownicy, podziękujecie mi za to I wiecie co, czas zrobienia tej sałatki to jakieś 10 min. W zasadzie wszystkie składniki zdążycie spokojnie pokroić w czasie, kiedy kuskus(...)sumie ja miałam jakąś resztówkę kaszy w słoiku, słoik dopełniłam gorącą wodą przykryłam i po kilku minutach miałam pełny słój kaszy. Ale nic się nie zmarnuje. Wyląduje ona w plackach lub jutrzejszej sałacie, tym razem w wersji z truskawkami lub przynajmniej truskawkowym dressingiem. No i nasza nowa gwiazda – roszponka. Ostatnio odkryłam jej świetne zastosowanie do wszelkiego rodzaju kanapek

Mieszam w Garnku
Sos pieczarkowy 137

rzecz gustu. Sos jest tak pyszny, że jak pierwszy raz go zrobiłam, mąż siedział nad pustym już talerzem (były placki ziemniaczane z sosem) i spytał : „a sosu to już nie ma?” Nie żebym się czepiała, bo placków nie było i spodziewałabym się takiego pytania, a tu pytanie o sos Sos ze zdjęcia był zagęszczony skrobią. U mnie(...)lżejszej konsystencji, jedynie na śmietanie. W roli modeli do sosu wystąpiły kotlety z kaszy jaglanej z jajkami, które serdecznie polecam Drukuj Sos pieczarkowy Składniki 250 g pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1/-2/3 szkl. śmietany kilka gałązek natki 1 łyżka skrobi + kilka łyżek wody do rozrobienia(opcjonalnie) Sposób przygotowania Cebulę kroimy

Mieszam w Garnku
BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI 158

proszku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku kmin rzymski oliwa z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-)) Salsa warzywna: pomidor awokado cebula Przekrojonego na pół bakłażana upiekłam w piekarniku w temp.220-240 stopni. Powinno się go skropić oliwą i posolić. Czas pieczenia około 20-30 minut. Bakłażan powinien być ciemno brązowy z miękkim miąższem(...)pokroić. Ja użyłam blendera i wszystko zmiksowałam. Na wierzchu można polać odrobiną oliwy. Wstawiłam do lodówki na około 2 godziny. Pastę  baba ghanoush  można podawać z  plackami chlebowymi pita. Ja w zastępstwie użyłam grzanek z bułki. Podawałam z salsą z pomidora, cebulki i awokado. Smacznego

potrawyregionalne
Miseczki z tortilli pełnoziarnistej wypełnione gulaszem meksykańskim z indyka. 116

250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki cukru chilli, sól, pieprz garść rukoli do podania 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekana w piórka cebulę. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę indyka (najlepiej zamarynować indyka dzień wcześniej w chilli, soli i pieprzu) i co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj pokrojona w paski paprykę czerwoną i podsmażaj(...)jeśli lubisz bardzo pikantne dodaj więcej chilli. Tortille pełnoziarniste posmaruj olejem a następnie ułóż w miseczce. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) na około 10 minut. Uważaj żeby placki się nie przypaliły

wysmienity
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 316

mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia cebula Sól/pieprz/gałka muszkatołowa wg uznania i smaku 1 jajko Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Do posypania: sól gruboziarnista/czarnuszka/kminek dodatkowo(...)muszkatołowej ) i dokładnie wymieszałam farsz. Wszystkie składniki na ciasto oprócz posypki wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Powinno ono być sprężyste, plastyczne i nie kleić się do rąk. Rozwałkowałam na cieniutkie placki i za pomocą szklanki wykroiłam krążki pierogowe. Nałożyłam farsz, skleiłam. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam solą gruboziarnistą i kminkiem. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam

Kate's Kitchen
Ciasto na pizzę 232

faktów historycznych, dotyczących tej popularnej dziś na cały świecie włoskiej potrawy. Jak wiemy, pizza wywodzi się Włoch. Już w 997 roku słowo 'piza' zostało pierwszy raz zapisane w dokumentach. Placki z ciasta makaronowego z dodatkiem sera, ziół i ryby znane już były w XVII wieku, a pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu. Słynna pizza napoletana w dzisiejszych(...)pizzy i właśnie ta z mozzarellą najbardziej posmakowała królowej. Jak już wspomniałam, moja ulubiona pizza jest cienka, z chrupiącymi brzegami, z kilkoma składnikami (typu anchois, szynka parmeńska, salami, tuńczyk, cebula, oliwki, mozzarella, rukola - nie wszystkie na jednej, oczywiście), skropiona oliwą. I jem ją rękami, co w lokalach gastronomicznych budzi jeszcze czasem zdziwienie:) A Wy jaką pizzę lubicie? na grubym

Obiad gotowy
Tagliatelle z kurczakiem w serowych miseczkach 125

smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron(...)piekarnika. Pieczemy 5 minut (czasem mnie w zależność od sera). Ser musi się ładnie rozpuścić. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe placki odrywamy delikatnie od papieru i nakładamy na spód miseczki. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. W gotowych miseczkach na dnie układamy makaron a na nim przygotowany sos z kurczakiem. Ciepły sos rozgrzeje makaron

VioletoweKucharzenie
Burger z parowaru 300

czarnego  1 jajko  Składniki ( 2 burgery) : 300g mięsa mielonego  1 jajko  1 łyżka lnu mielonego  1 ząbek czosnku  kiełki buraka  2 plastry cebuli białej  garść różnych sałat po 2 plastry papryk : czerwonej, żółtej, zielonej, białej, fioletowej, pomarańczowej  kilka kurek  Przyprawy :  pieprz czarny  papryka wędzona  tymianek  majeranek(...)momencie możemy przejść do przygotowania mięsa i krojenia innych składników ) Kiedy ciasto już będzie odpowiednie, wyrabiamy je ponownie 2 minuty i dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy placki o średnicy ok. 13 cm i grubości 1 cm. Układamy je na papierze do pieczenia. Po czym smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Odstawiamy tak przygotowaną blachę

Parowar Faceta
Pizzerinki 211

Dziś chciałem wam zaprezentować pyszne pizzerinki, które można wykonać z ulubionymi składnikami. Ja wykorzystałem dziś szpinak, salami czosnkowe, cebulę i paprykę. Oczywiście nie zabrakło sporej ilości żółtego sera. Składniki ciasto: 2 szkl. mąki płaska łyżeczka cukru 3-5 dag  świeżych drożdży 0,5 szkl. mleka 2 łyżki oleju 1 jajko 0,5 łyżeczki soli Przygotować rozczyn z drożdży roztartych(...)Wyrobić ciasto. Dodać olej i dokładnie wyrobić. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części ( lub więcej, w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek). Uformować cienkie placki. Wyłożyć na blaszce posmarowanej olejem.  Pasta szpinakowa: 450 g rozdrobnionego szpinaku 3 - 4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietanki 12% sól, pieprz oregano Szpinak pogotować chwilę do odparowania nadmiaru

Konrad Gotuje
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 213

już jest z koncerniakami.. Dla siebie zamówiłam ser z orzechami nerkowca, czyli danie kuchni tajskiej, w skład którego wchodził domowy ser (bardzo podobny do tofu), nerkowce, papryka, cebula, cukinia i brokuły oraz sos sojowy i tajskie przyprawy. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Słodkie orzechy idealnie harmonizowały się ze słonym sosem. Ciekawa konsystencja sera. Pachniało oszałamiająco. Smakowało całej trójce. Ocena(...)ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania