placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:54/67)

Kurczak garam masala z chlebkiem naan 287

dwie łyżeczki kurkumy. Na głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone w piórka cebule. Smażyłem do lekkiego zeszklenia się cebuli często mieszając, po czym dodałem mięso z ud kurcząt i przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw. Korzeń imbiru starłem na tarce o małych oczkach i również dodałem na patelnię. Smażyłem na dużym ogniu(...)wyrobiłem. Na blasze ułożyłem papier do pieczenia i posmarowałem go olejem. Po lekkim natłuszczeniu olejem rąk podzieliłem ciasto na 8 równych części i palcami uformowałem każdą część w cienki placek, który ułożyłem na blasze do pieczenia - na mojej jednorazowo zmieściły się po cztery placki. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączoną funkcją grilla. Umieściłem w nim naczynie

Wyprawy kulinarne
Sos pieczarkowy 145

kokosowego) Przygotowanie: Umyte i obrane pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie na duży ognień, kiedy się lekko się przyrumienią, dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę i tłuszcz, zmniejszamy ogień. Podlewamy częścią wody, żeby lekko się poddusiły i dodajemy przyprawy. W kubeczku mieszamy mąkę z resztką wody (ok. 100 ml) i śmietaną. Przed zmieszaniem pieczarek z mąką(...)dodać świeżej natki pietruszki do smaku. Łyżki użyte w przepisie nie były zbyt głębokie. Składniki użyte w przepisie wystarczą na co najmniej 4 porcje. Sos idealny do mięs i placków smacznego

rozgotowana
Wątróbka w cieście majonezowym 180

Nie ma mnie tu i nie ma... powody różne, mniej i bardziej poważne... ale dziś jestem i to chyba najważniejsze :-) Macie jakieś pomysły na jutrzejszy obiad

Czary - gary w kuchni
Pierogi ruskie z sosem z rzeżuchy 193

Dawno już u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę farszu. Składamy na pół, zlepiamy ranty i wykonujemy falbankę. Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. W tym czasie przygotowujemy

MarciochaKucharzy
Gulasz węgierski 199

czas mieszając, aż papryka zacznie wydawać mocny aromat. Wówczas dodać pokrojoną cebulę i podsmażać. Pokrojone, zamarynowane w czosnku i kminku mięso, dokładnie oprószyć mąką pszenną (2 łyżki), i gdy cebula zacznie mięknąć, wrzucić na patelnię i krótko obsmażyć z obu stron. Posypać pozostałą słodką papryką w proszku (3 łyżki), wymieszać i razem podsmażać jeszcze przez około 3 minuty. Zestawić(...)przypadku, gdyby płyn nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam. Na sam koniec duszenia gulasz przyprawić solą. Gulasz podawać na ciepło, np. posypany posiekaną natką pietruszki, z plackami ziemniaczanymi, kaszą czy ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym

Gospodyni Miejska
Kurczak po indyjsku z chlebkiem chapati (butter chicken) 173

suchej patelni aż zaczną ładnie pachnieć. Zmielić na drobno w malakserze. Cebulę posiekać bardzo drobno, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i lekko zeszklić, dodać imbir i pozostałą część Garam Masala, curry, chili, migdały i wszystko razem krótko podsmażyć, zalać pomidorami , doprawić solą i gotować na wolnym ogniu(...)Mąkę z wodą i solą zagnieść na gładkie ciasto, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 30 minut. Podzielić ciasto na 6 kawałków i każdy rozwałkować na cieniutki placek podsypując mąką. Masło roztopić. Każdy chlebek podsmażyć z obu stron na suchej patelni a następnie posmarować masłem z obu stron i ponownie podsmażyć aż zrobią się zarumienione na brązowo

Kulinarne Inspiracje
Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 150

kubusiem? W sumie w każdym domu pewnie inaczej się go nazywa, u mnie jest tarciuch. Jeśli ktoś nie wie o czym mówię to jest to masa jak na placki ziemniaczane tylko zapieczona w dużej blasze. Boki tarciuszka zawsze są chrupiące a środek miękki i wspaniale smakujący! Uwielbiam go! Najlepszego robi Mama R. Idealnie pikantny i rozpływający się w ustach(...)podwójną ) Składniki: * 2 cukinie (w sumie ok. 750g) - miałam żółtą i zieloną * 2 duże jajka (białka i żółtka osobno) * 100g startego cheddara (lub ulubionego żółtego sera - dałam gouda) * 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę * 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu * 1 szczypta chilli - dałam pieprz cayenne * sól morska (dałam zwykłą), pieprz ziołowy * sok z cytryny ( ja dałam z niecałych

sierotka maRysia w kuchni
Orkiszowe kanapki z serowym omletem 224

Podstawą kanapeczek są proziaki, czyli podkarpackie placki smażone na patelni, które wyrastają niczym bułeczki. Przygotowałam je na mące orkiszowej, dzięki czemu są znacznie zdrowszą wersją pieczywa. W środku kanapek znalazł się omlet z wędzonym twarogiem, który nadał specyficznego smaku i aromatu. Do tego trochę warzyw i pyszna kanapka gotowa. Jest na tyle wysoka, że przypomina burgery, ale bez mięsa(...)jajka 125 g twarogu wędzonego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka mleka 1 łyżka margaryny Optima Omega 3 sól pieprz czarny mielony DODATKI: 1 pomidor malinowy 1 słodka cebula biała parę liści sałaty lodowej pieprz czarny margaryna Optima Omega 3 do smarowania Wszystkie składniki na proziaki umieścić w misce i wymieszać. Oprószając stolnicę mąką orkiszową, wyłożyć ciasto i rozwałkować

https:KKuchniaMniam
Bliny ziemniaczane z pieczarkami 149

Połączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne

mojewypiekiinietylko
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie! 383

też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica się w nich rozsmakowała.  Polecam Wam gorąco!  Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Placuszki ziemniaczane można zrobić na wiele(...)łyżki mąki pszennej w zależności od gatunku ziemniaków, a dokładnie tego jak bardzo są mączyste opcja na słodko: 3-4 łyżki białego twarogu opcja na wytrawnie: 1 mała, posiekana cebula podsmażona na maśle, bądź świeży, posiekany szczypiorek, 2-3 ząbki czosnku podsmażonego na maśle, w zastępstwie możesz też użyć serka kremowego o smaku czosnku bądź ziołowego, dodaj go wtedy łyżkę

SMYKWKUCHNI
Pizzowe roladki 208

Pizzowe roladki ..pyszne..polecam..tym razem do ciasta dodałam prażonej cebulki...kiedyś piekłam bułeczki z dodatkiem takiej cebulki, pyszne były i w tych roladkach pizzowych też

Moje domowe kucharzenie
Placuszki dyniowo-cukiniowe 131

Zaroiło się na naszym blogu od przepisów z dynią w roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale

To co kocham
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 248

tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto(...)PRZYGOTOWANIE tarty z boczkiem i warzywami: Formę na tartę smarujemy masłem.  Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię

kulinarnyJa
Recepta na pizzę jak z pizzerii: idealne ciasto i sos pomidorowy 14232

oregano, bazylia, morska i świeżomielony pieprz do smaku Dodatki: - 100 g mozzarelli pozostałe dodatki zależą tylko od Was i Waszych upodobań. U mnie były to: boczek, szynka, kukurydza, pieczarki, cebula Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć.  1. W  malej ilości ciepłej wody rozpuszczamy drożdże.  2. Do oddzielnej, sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól(...)minut.  4. Do powstałego sosu dodajemy sól i pieprz do smaku. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Posypujemy mozzarellą

Cook&Love
Kraków, zimowy obiad wegański V 226

przy okazji urodzinowy. Na zdjęciu: ciecierzyca ze szpinakiem i czosnkiem, biała surówka (kapusta, jabłko, seler, cebula i sos ), kotlet buraczany , szybki sos pomidorowo-paprykowy i kule ziemniaczane. Smacznego!  Przepis dodaję do akcji:     Znów w Krakowie:). Warto poszukać noclegu na grouponie lub kupbonie (dużo taniej, można upolować pokój ze śniadaniem i bardzo blisko centrum:). Yellow(...)Wyobraźnia artystów nie zna granic... Momo - polecam w 100%!!! Pysznie, niedrogo i nie trzeba długo czekać! Na zdj.: zupa pasternakowo-ziemniaczana, sambal, gulasz z seitanem i lassi. Masala dosa - placek ziemniaczany z ziemniaczanym nadzieniem i sosem z orzechów ziemnych. Niebo w gębie. Momo bar  serwuje kuchnię indyjską - ul. Dietla 49. Pyszna kawa i genialny wystrój - Les Coloreurs Cafe

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania