oliwek 100 g utartego sera Pęczak i soczewicę ugotuj w warzywnym bulionie. Gotuj tak aby bulion niemalże w całości odparował, a pęczak i soczewica były lekko aldente. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek i seler. Podsmaż na oliwie. Wlej pomidory, dodaj przyprawy i sól i gotuj sos przez 10 minut. Zmiksuj po czym dodaj soczewicę i pęczak, wymieszaj i gotuj(...)odparowania. Nałóż sporą porcję sosu na tortilla, posyp serem i złóż na pół. Na patelni podgrzej olej i ułóż dwie tortilla obok siebie. Smaż tortilla po obu stronach. Placki powinny być rumiane a ser rozpuszczony. Tortilla można też upiec w piekarniku. Ułóż tortilla w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Posmaruj tortilla oliwą i piecz w piekarniku na 175ºC na termoobiegu
codojedzeniaDziś prezentuję kolejną propozycję na pyszny i tani obiad. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu to właśnie go znaleźliście
magiczna kuchnia Kasiokoło 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu .Drożdże wraz z jedną łyżką cukru(...)wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 8 cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej
O kuchni z uczuciemczym odcedzić i wystudzić. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. • Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko(...)dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę
To co kochamdomu rodzinnego? Powiedzmy, że raz w tygodniu znajdziecie w moich zbiorach, a dokładniej w zakładce "Jak u Mamy" przepis na smaczne i tradycyjne potrawy. Nie zabraknie pierogów, placków, mięska i oczywiście deserów :) A może podpowiecie, co chcielibyście jeszcze znaleźć w tym dziale? Z przyjemnością podejmę się wyzwania :) Na pierwszy rzut idą pierogi ruskie, nie każdy lubi(...)szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego 3 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: ok 15dkg słoniny, pokrojonej w kostkę i usmażonej na patelni Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od farszu Ziemniaki
Kuchnia w czekoladzieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 11 naleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki
JejKuchniahiszpańskiej akcji Zuzi postanowiłyśmy wspólnie przygotować cocę - hiszpański placek z dodatkami, zbliżony do znanej zapewne wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a natępnie na już upieczonym układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z cebulką kiełbaska chorizo, czerwona papryka i oliwki. Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka , Panna Malwinna(...)Składniki: Na ciasto: 500g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2-3 łyżki oliwy z oliwek 250ml wody łyżeczka soli Na farsz: opakowanie kiełbaski chorizo (u mnie 430g) 3 spore cebule czerwona papryka czarne oliwki szczypiorek Przygotowanie: Drożdże ze szczyptą cukru zalać niewielką ilością letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać
Codzienne GotowanieLatem stricte patriotyczny w sam raz do prawa konstytucyjnego. Zimą międzynarodowy iście rodem pasujący do prawa międzynarodowego . Prosty jak konstrukcja cepa,zawsze pasujący-sos pomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia Przyprawy: bazylia zioła prowansalskie oregano sól(...)delikatnie natnij je na ukos,zalej wrzątkiem potrzymaj z minutkę czy trzy. Obierz. Posiekaj. 2. Obierz i posiekaj cebulkę i czosnek 3.W rondelku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. 4. Dodaj pomidory. A także cukinię czy pieczarki. 5.W przypadku niedodania cukinii czy pieczarek polecam rozrobić w kilku łyżkach wody odrobinę warzywka/vegety. Dolać. 6.Doprawić wedle preferencji
Fiolka w kuchnigrzyby - i odstawić osobno do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle na rumiany kolor. Grzyby oraz kapustę poszatkować drobniej i dodać do cebuli na patelni. Smażyć razem na średnim ogniu, podlewając niewielką ilością wody przez 30-40 minut. Po 10 minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić(...)mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto
Świat Domowej Kuchnimączystych ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 4 ząbki czosnku majeranek pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski sól Połowę ziemniaków ugotować i utłuc dokładnie Resztę zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie odstałą skrobię(...)mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy. Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny i śmietaną. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej
Gotowanie jest łatwecebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, kumin, oregano i słodką paprykę i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy mięso mielone i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy(...)minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem lub na plackach tortilla. Smacznego
Symfonia smakowamielonej wołowiny1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowegook. 10 pieczarekświeże oregano lub suszonesól, pieprz2 ząbki czosnku100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda1 czerwona cebulaolej do smażeniaFarsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy(...)dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła np. przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta
Bon Appetit Małgorzatykostkę cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy pieczarki. Gdy będą gotowe - odstawiamy do innej miseczki.Mięso wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 30-40 minut.Gdy mięso zmięknie, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.Zmniejszamy ogień. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu).Dodajemy koncentrat pomidorowy(...)śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens AlphabetDziś zapraszam na naleśniki razowe ze szpinakiem i białym serem. Przepis banalnie prosty i przez większość znany, a ci co nie znają to
magiczna kuchnia Kasi