wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju wrzucamy uprzednio pokrojoną cebulę, dusimy ją około 2-3 minut następnie mieszamy ją z dodanym mięsem. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia. Pod konie duszenia(...)pozostałe trzymamy nadal pod pokryciem. Jeśli wyciągnięta porcja ciasta jest zbyt sypka – dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźna â dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy placek, z którego wycinam kółka, na które łyżeczką kładziemy nadzienie w ilości pozwalającej dokładne zagniatanie brzegów po złożeniu. Gotowe wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotować klika minut
Ania i Marcin gotująłyżki mąki Na patelni, na której smażyliśmy kurczak rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w półplasterki. Na patelnię wrzucamy cebulę i przesmażamy ją do miękkości. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy do niej pieczarki. Całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Smażymy do momentu odparowania całego płynu. Po tym czasie na patelnię wlewamy szklankę buliony i zagotowujemy całość(...)róbcie tego po dodaniu mięsa, gdyż kurczak będzie wyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi czy ryżem. My zdecydowaliśmy się na makaron penne i muszę przyznać, że smakowało wyśmienicie! Nawet Dominik, który nie przepada za makaronem zajadał się daniem. Wiem
Cooking Monsterpewnie w innej postaci. Moja babcia, jak byłam mała, dość często przygotowywała posiłki na bazie ziemniaków, dlaczego to już inna kwestia, takie czasy, czasy PRLu. Z ziemniaków robiło się placki ziemniaczane, i to z surowych ziemniaków lub gotowanych, tzw. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną i coś co tylko moja babcia potrafi zrobić tzw. "ciulim", nie wiem czy ta nazwa(...)Całość skropiłam znacznie masłem klarowanym i posypałam świeżym rozmarynem. Zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: - 10 średnich ziemniaków - 300 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 3 ząbki czosnku - 1/2 małej cebuli - świeży rozmaryn - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany - 2 jaja (jeśli nie jadasz jaj, dodaj 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej) - 1 opakowanie tofu wędzonego POLSOJA - 4-5 łyżek oliwy
SMYKWKUCHNIkostkę, a pieczarki w plasterki. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cieńsze paski. Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dorzucamy czosnek i przesmażamy chwilę. Następnie na patelnię wędruje papryka i gdy lekko zmięknie, pieczarki. Wszystko smażymy do momentu, gdy warzywa będę miękkie, a następnie przekładamy(...)wolnym ogniu przez 15-20 minut, do czasu, gdy mięso zmięknie, a wszystkie smaki się połączą. Gulasz podaję z pełnoziarnistym makaronem penne, ale możecie podać go także do placków ziemniaczanych, z ziemniakami czy ryżem. Smacznego
Cooking MonsterCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na domową Margheritę, czyli pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Do przygotowania 1 porcji ciasta będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki
Bez CebuliPo kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym
Kraina Miodem Płynącaszklanki mąki przesianej 1 żółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale. Do garnuszka wlać szklankę mleka dodać łyżkę cukru(...)pizze. Takie cienkie ciasto szybko się piecze i jest w miarę "lekkie", jak na pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko potem przełożyć na blachę. Placek posmarować oliwą, aby się nie kleił. Posmarować przecierem i na to dalej kolejno ser, salami, cebulka co lubicie. Piec około
Smaki Przyprawy i KoloryNa co dzień od ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode
Kulinarne Inspiracjeradością zauważyłam, że korzystając z patelni WOLL Saphir Lite mogę przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet eliminować go z wielu potraw. Placki, placuszki (na zdjęciu placki cukiniowe z parmezanem ), omlety, jajka sadzone, czy nawet sznycle nie przywierają do powłoki patelni. Można je bez żadnego trudu podważyć łopatką i zsunąć na talerz. Producent zapewnia, iż kilkuwarstwowa powierzchnia(...)konkursie – szczegóły na samym dole! Przepis na szakszukę z soczewicą Składniki: – 1 puszka pomidorów (400g) – 300ml wody – 100g soczewicy czerwonej – 3 jajka – 2 cebule – 2 łyżki oleju – pół papryki czerwonej – 50-70g fety – kilka pomidorków cherry – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka suszonego
Be Fit Be StrongPozostawiłem w lodówce na całą noc. 2 cebule pokroiłem w grube piórka, 4 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej cebulę i czosnek. Dodałem wcześniej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyłem, aż mięso lekko się zarumieniło, po czym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą(...)Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej i ziarnami czarnuszki. Placki odstawiłem na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzałem
Wyprawy kulinarnenastąpiły pewne modyfikacje związane z naszymi preferencjami smakowymi oraz sylwestrowymi perypetiami zakupowymi. Składniki na 2 Quesadille: 4 tortille pszenne 3 gruszki 2 garście świeżego szpinaku baby 1 mała cebula cukrowa (w oryginale szalotka) ser pleśniowy Gorgonzola 1 kulka mozzarelli w zalewie sól morska, pieprz biały (w oryginale również kolorowy) miód wielokwiatowy - 2 łyżki (u nas lipowy - ale to błąd(...)pieprzem do smaku. W oryginale cebulka została doprawiona gałką muszkatołową, ale w moich zasobach jej po prostu zabrakło i zapomniałam kupić. Gruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie plastry. Układamy placek tortilli na patelni. Stawiamy na ogień. Tortille smarujemy cienką warstwą musu gruszkowego. Układamy liście szpinaku, kruszymy ser gorgonzola (w oryginale ser z zieloną, a nie niebieską pleśnią), układamy plastry
Kuchnia po mojemuostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę z mlekiem. Kawa(...)szkl.surówki z pora i papryki. *********************************************************** Mięso dokładnie umyć , pokroić w kostkę, posypać solą,pieprzem,obsmażyć na oleju na złoty kolor.Na pozostałym tłuszczu po smażeniu piersi udusić cebulę , a następnie wszystko przenieść do garnka, dodać curry ok.łyżki jak komu będzie pasować,zalac wód ,tyle aby pokryło mięso i gotować do miękkości.Lekko potrawę w garnku przestudzić i wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsko z rosołu znowu znajdzie swoje zastosowanie ;) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz z warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski(...)lekkiego przestygnięcia. Na jakieś 10 minut. Następnie mieszamy ją z mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około
Gotowanie...to proste !Kopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną
Kraina Miodem Płynąca