placki z cebuli - 1000 przepisów (strona:46/67)

Karminadle jak dlo grołfa (Kotleciki hrabiowskie) 305

Ubijcie sie te bi ōłka ze solōm na piana i dejcie dō ni 13 potyn kartofylmyjl. We drugi misce połōnczcie sie mielōne miyso, syr, prziprawy, tarto bōłka, pokrōno cebula, wyciśniynty czosnek i musztarda- mogecie to tyż zrobić mikserym, co sie mołcie trołpić 14 miyszaniym. Tera dokłodejcie do tyj miyszanki ubito piana i na małych obrotach miksujcie, aże sie wszysko połōnczy(...)łobtoczo 16 we tartyj bōłce, bo łone sōm na to trocha za miynke i bez to na rozgrzōno patelnia dołwo sie je łeżkōm abo warzechōm, trocha jak placki. Jak sie fajnie przibrōnołcōm 17 ze jednyj i drugi strōny, to mogecie siadać do stoła. Ku tymu 18 mogecie sie zjejś i uwarzōne kartołfle, 19 i jako kasza

Chop w kuchni
Kebab wegański. Pyszny, szybki i niskokaloryczny fast food. 174

cieniutkie plasterki i układamy w miseczce. Zalewamy sosem sojowym starając się polać każdy kawałek. Posypujemy w miarę równomiernie przyprawą kebab i odstawiamy - kroimy cebulę w cienkie piórka, pomidora i ogórka w plasterki. Sałatę rozdzieramy na małe kawałki. Marchewkę zcieramy na tarce o małych oczkach - tofu delikatnie obracamy w miseczce i sprawdzamy czy wchłonęło(...)składniki układamy na środku tortilli (ja zaczęłam od sałaty, następnie tofu i na to reszta warzyw). Tortille składamy i zapiekamy w opiekaczu aż placek uzyska rumiany kolor SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Słoneczna pizza na cebulowym cieście wg mojego męża 360

dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy. Do miski (u mnie specjalna do drożdżowego ciasta) wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, olej, przyprawy (sól i pieprz) oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski(...)ustawić ją w ciepłym miejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i ugniatając ręką miejsce przy miejscu tworzę dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę na całą blachę). Ciasto wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Podsmażamy na patelni

Słodkie okruszki
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 174

szklanki mąki pszennej,  8 łyżek kaszy manny,  2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej,  kminek,  sól, pieprz,  1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut(...)pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać

Z miłości do słodkości
Polędwiczki w sosie borowikowym 214

centymetrowe plastry, lekko rozbijamy, obsypujemy pieprzem i solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (po 2 minuty z każdej strony). Polędwice odkładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut(...)wylewamy zostawiając tylko mętny osad (czyli skrobię) i dodajemy go do masy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masę łyżką. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, nakładamy placki i kiedy się zezłocą przewracamy na drugą stronę. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.Smacznego!Przepis wraz ze zdjęciem otrzymałam od pani Ani z Karczmy :) Bardzo dziękuję i liczę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 171

olej, wrzucamy cebulę i na małym ogniu szklimy przez 15-20 minut - ma dobrze zmięknąć i zacząć się rumienić. Umyte pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy do momentu, aż pieczarki odparują całą wodę. Farsz studzimy (ja przygotowałam go poprzedniego wieczoru i schowałam do lodówki). Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą(...)minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało) i wałkujemy na cienki placek (nie powinno być potrzeby podsypywania mąką do wałkowania). Literatką lub inną okrągłą foremką wykrawamy kółeczka, nakładamy trochę farszu, sklejamy jak pierożka, a potem owijamy go na palcu w kształt uszka

Kolorowy Przepisownik
Uszka z suszonymi grzybami 99

drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz przesmażyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. „Skórka” • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej i wlewać gorącą(...)dodać mąkę, a jeśli za twarde dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie uszek • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać metalową foremką lub małą szklaneczką, ewentualnie kieliszkiem niewielkie krążki. Im mniejsze uszka, tym ładniej się prezentują. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić jak pierożki, następnie

To co kocham
Placuszki ryżowe z pietruszką 121

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Często robię ją kiedy zostanie mi z poprzedniego obiadu

Pyry na Gaz
Uszka z kapustą i pieczarkami 164

około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą(...)musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć na róg tak, aby powstał trójkąt

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane 124

Placki ziemniaczane mmm... kto ich nie jadł a raczej powinnam zapytać kto ich nie robił? Czasem bywają jednak kapryśne, jeśli zapomnimy użyć właściwego ziemniaka. Tak tak kochani odpowiedni ziemniak to podstawa. Dotyczy to nie tylko placków ziemniaczanych ale kopytek, klusek śląskich i innych smakołyków z ziemniaków :) Wiec ziemniak musi być sypki, nadaje się typ C lub B. Na rynku(...)Placuszki zawsze wyjdą chrupiące :) Unikamy ziemniaka typu A, on nadaje się wyłącznie do sałatek czy zupy. Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki maki pszennej  1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki obrać następnie zetrzeć wraz z cebulą na najmniejszych lub średnich oczkach dodać jajko, mąkę doprawić solą i pieprzem. Wszytko dokładnie wymieszać. Smażyć

Delicious Titbits
Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym 139

porcji. W każdej umieścić suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej brzoskwinki.  Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron . Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl wody, dodać cebulę i koncentrat oraz przyprawy, gotować 5 min, po czym zmiksować przy pomocy blendera, mąkę wsypać do słoiczka, wlać trochę wody i mocno wstrząsnąć. Dodać do sosu. Gdyby był zbyt(...)sosu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce. Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Cebularze lubelskie (cebulaki). 678

krążki o grubości około 2-3 milimetrów i smażymy na rozgrzanym oleju około 2 minut, a następnie dolewamy 4-5 łyżek wody przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż cebula będzie miękka. Teraz odkrywamy pokrywkę, odparowujemy płyn, wyłączamy grzanie, dodajemy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, lekko studzimy.      Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), chwilę wyrabiamy, dzielimy(...)placuszki grubości około 4 mm. Placuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pierogowe paluszki z cukinią. 132

dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego. No i powstał koncept nałożenia farszu i zrobienia ruloników, i sklejeniu na końcach. Wyszło nam coś(...)macie inne pomysły napiszcie. No to teraz do pracy i zobaczcie co nam wyszło.   Pierogi a'la paluszki z cukiniowym farszem. (4 osoby) Składniki: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 opakowanie twarogu prażona cebulka jogurt naturalny tymianek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z niej wodę. Dodajemy twaróg i przesmażoną na złoty

vegetanie
Gruziński lawasz z adżapsandałem 220

można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ(...)Przesypuję na blachę, skrapiam oliwą, sole i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Papryki powinny się zrumienić, natomiast bakłażan i cukinia powinny zmięknąć. Posiekaną cebulę i czosnek szklę na łyżce oliwy w głębokiej patelni.Podpieczone w piekarniku warzywa dodaję do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Sparzone pomidory obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do pozostałych

Magiczna kuchnia Darii
PLACUSZKI CUKINIOWE 130

słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś chcemy przedstawić placki... z cukinii! :) Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo(...)się przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku.SKŁADNIKI:- cukinia (4-5 małych),- 4 jajka,- ziemniak 2 małe (niekoniecznie),- cebula - 5 małych czerwonych - pokrojona w pióra,- przyprawy: dużo pieprzu ziołowego, pieprz czarny,- mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności cukiń. Jeśli po starciu odstawimy na chwilkę i odlejemy

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania