smaku solą i wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić. Pierś kurczaka pokroić w paski i oprószyć solą, usmażyć na patelni (można też upiec w piekarniku). Awokado i mango obrać, pokroić w paski. Tortille podgrzać w piekarniku. W każdy placek zawinąć kawałki kurczaka i owoców. Ja tortille przed nadzianiem przekroiłam na pół, tak było wygodniej jeść i lepiej dało się
Monia miesza i gotujemisce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują.Kurczak w curry indyjskim- 2 piersi z kurczaka- curry indyjskie płaska łyżka- sól- pieprz cytrynowy- 200 ml śmietanki 30%- świeże oregano i bazylia posiekane- masło- oliwa z oliwek Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę dodajemy masło, smażymy kurczaka dodajemy przyprawy po około
SMYKWKUCHNIminut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka grillować na grillu lub patelni z małą ilością tłuszczu. Warzywa pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również placki tortilli.. Ciepłe wrapy polać sosem pomidorowym, nałożyć rukole, kurczaka, haloumi pomidorki
MarciochaKucharzyKiedy chcę się poczuć małym dzieciakiem, jem właśnie placki z cukrem i śmietaną.Jest to mój powrót w przeszłość.Taka "wisienka na torcie."Do zrobienia placków najlepiej nadają się ziemniaki z dużą zawartością skrobi, np: Bryza , Ibis czy Tajfun. Na około 6 porcji:- 1,5 kg ziemniaków- 2 średnie cebulę- 2 ząbki czosnku- 2 jajka- 1 łyżka soli(...)Olej musi być gorący.Ostrożnie, łyżką kładź masę ziemniaczaną na patelnię. Smaż około 4-5 minut z jednej strony, aż zbrązowieje spód, przełóż na drugą stronę i smaż ponownie około 4 minut. Dolewaj co jakiś czas olej do placków i mieszaj ciasto kartoflane za każdym razem przed smażeniem.Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym i podawaj gorące, polane kwaśną
Pasje JolkiRozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut. Następnie upiec pozostałe dwa placki. Każdy placek wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Przygotować masę budyniową. 3/4 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozrobić mąki i cukier. Wlać do gotującego się mleka i gotować(...)Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku. Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki wrzątku. Wlać do usmażonych jabłek i odstawić aż masa przestygnie i lekko stężeje. W formie ułożyć jeden ostudzony placek na dnie. Na to wyłożyć masę budyniową. Kolejny placek, masę jabłkową
Sto kolorów kuchnipietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone na złoto układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej.PRZYGOTOWANIE sosu z kurkami:W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie. Umyte kurki osuszamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, a na nim podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę.Dodajemy
kulinarnyJastole równie często goszczą na podwieczorek lub kolację. W tygodniu nigdy nie ma czasu na rodzinne śniadanie, a do wspólnego posiłku siadamy właśnie wieczorem, wówczas jemy coś na ciepło - placki są idealnym rozwiązaniem, bo mam pewność, że zadowolą i małych i dużych członków naszej rodziny;) Moje placuszki w smaku przypominają gofry, są lekko słodkie, waniliowe. Polane(...)pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem i przekładamy plastrami truskawek
Kulinarne Inspiracjesmażymy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy farsz
W kuchennym oknie Ewypolewą czekoladową, którą zachwalałam w poprzednim poście :)))Jednak dżem czy jogurt naturalny z odrobiną miodu będą również fantastycznym dodatkiem, z resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe:* płatki owsiane- 2 szklanki* banany- 2 szt.* sok bananowy- 3/4 szklanki * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana)* olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz)Polewa czekoladowa(...)około 15 minut.Na patelni rozgrzać olej kokosowy i smażyć placuszki z dwóch stron.Polewa czekoladowa:Do rondelka wlać wodę i rozpuścić cukier.Kiedy już cukier całkowicie się rozpuści należy dodać, w małych kawałkach, masło i również rozpuścić.Zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i energicznie oraz dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą.Jeszcze ciepłą polać placuszki.Smacznego! :)* dzięki soku oraz bananom placki są słodkie
Kraina Miodem Płynącazgęstnieje w tym czasie bierzemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki i wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię około 0,5 chochli na jednego naleśnika, długo smażymy na jednej stronię, aż brzegi zaczną same odchodzić, wtedy przewracamy placek mięso przyprawiamy wg. smaku wykładamy farsz na brzeg naleśnika i zwijamy w ruronik, tak samo pozostałe naleśniki tak przygotowane naleśnik
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJeśli lubicie placki tak jak ja, to na pewno spróbujecie wariantu robionego z mąki kukurydzianej. Są delikatne i miękkie nawet przyrumienione z patelni i smakują ciekawie. Delikatny posmak kukurydzy i cynamonu, oraz wyraźna nuta miodu. Taki smak dobrze komponuje się ze świezymi owocami - na przykład z musem truskawkowym
Milion Smakówchwilę, by odpoczęło. Po upływie ok 20 - 30 minut na wierzch patelni kładziemy talerz i trzymając go sprawnie obracamy patelnię do góry nogami, tak by ciasto znalazło się na talerzu. Jeśli jabłka przywrą do dna, łyżką przekładamy je na placek. Tartę jemy ciepłą, wówczas smakuje najlepiej! Sama w sobie jest pyszna, ale jeśli macie ochotę możemy podawać
Taste Of My Dayzdwojoną siłą wracać do działania. Sama nie wiedziałam, który z przepisów zaserwować Wam jako pierwszy.Ostatecznie padło na moje ulubione placki z cukinii. Kiedyś sprawiały mi bardzo dużo problemów. Głównie ze względu na wodę jaką puszcza cukinia. Rozwalały się na patelni i zupełnie nie dało się ich przewrócić. Katastrofa. Ale nie poddawałam się, bo nawet te niezbyt apetycznie wyglądające skrawki
Okolice Palnikaprzepisem, wyszło znakomite, dobrze przypieczone. To co na wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)składniki: ( 2 tarty)ciasto:100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej)1/4 i 1/8 łyżeczki(...)poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć razem.Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto podzielić na dwie części, Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej
Stare Garyz sosem albo zapiekane. Dowolnie można także kombinować z dodatkami do nich. Zawsze robię dwie ich wersje, dla siebie z pieczarkami, a dla brata z papryką. Składniki na placki (4-5 porcji): 7-8 dużych ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 7-8 łyżek mąki Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać(...)konsystencja ciasta jest za rzadka, dodać do niego jeszcze łyżkę mąki. Rozgrzać na patelni olej. Nalewać łyżką na patelnię ciasto. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki na farsz (na 6 dużych placków): 10 dag pieczarek Pół papryki czerwonej 8 dag szynki Kilka plastrów sera żółtego lub starty Przygotowanie
Fabryka pomysłów