placek z patelni - 1500 przepisów (strona:44/100)

Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 182

łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i smażyć chwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól i pieprz, ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę

Czerwień i błękit
kubba 152

butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic wgłębienie i nałozyc farsz do środka ,a kciukiem zalepic dziurke i uformowac

w mojej kuchni
kubba 228

butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic wgłębienie i nałozyc farsz do środka ,a kciukiem zalepic dziurke i uformowac

w mojej kuchni
Placki z zielonego groszku 145

kolację. Dobrze komponują się z sosem czosnkowym, koperkowy lub po prostu posypane koperkiem :)~  Placki z zielonego groszku  ~Składniki:puszka zielonego groszkujajkołyżeczka mąki pełnoziarnistejsól, pieprz, czosnekWszystkie składniki dokładnie miksujemy. Małe porcje przekładamy łyżeczką na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i formujemy placuszki. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe placuszki przekładamy na talerz

Kuchenny Skrawek Nieba
Omlet 148

Dodajemy do białek i delikatnie mieszamy ,  tak żeby nie pozbyć się "puszystości".3.Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu , wylać masę. Gdy zauważymy , że od warstwy zewnętrznej robią się tzw. " wulkaniki " ( uciekające powietrze z omleta) , delikatnie przewracamy omleta na drugą stronę. Gdy placek będzie już zarumieniony po obu stronach, wyłożyć na talerz.Nie przypal ! 4.Na omleta kładziemy

Gotuj Z Muzyką
Proziaki (chlebek sodowy) 158

Proziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej ("proza" - soda oczyszczona). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pieczone na blasze przy piecach kaflowych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne.I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc postanowiłam

Moje pyszne gotowanie
Torcik jabłkowy 160

nabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Panini z szynką 443

Dziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy(...)wymiarach około 10 x  15 cm. Na plackach układamy szpinak, plasterki szynki i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął. Panini smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 158

dzielimy na 4 równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki do środka z 3 stron wokół farszu, następnie zawijamy „w ślimaka” – patrz zdjęcia. Jajko dokładnie rozbijamy trzepaczką. Krokiety obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej rzepakowy w takiej ilości, by położone na nim krokiety były

Kulinarna Pokusa
Kebab z opiekacza do sandwichy 366

mój, ale się sprawdził:) Składniki: 8 placków do tortilli małych i 2 duże 3 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1/2 kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Opcjonalnie: kukurydza cebula Wymieszać ketchup z majonezem i odstawić na bok Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i umyć  Rozgrzać olej na patelni, ułożyć piersi z kurczaka (w całości(...)paseczki. Tak przygotowaną odłożyć na bok Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szpinakowe roladki z łososiem 356

placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować. Inspiracja Lepszy smak. Szpinakowe roladki z łososiem Składniki: 1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 200 g wędzonego łososia 200 g serka śmietankowego Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na rozgrzanej patelni(...)dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masę szpinakową i wylewamy na papier. Wyrównujemy i pieczemy 10-12 minut, aż stężeje. Gdy placek szpinakowy jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, przykrywamy z góry papierem do pieczenia i odwracamy do góry nogami. Pozostawiamy go przykrytego z obydwu stron do wystygnięcia. Z placka

Kulinarne przygody Gatity
Quesadillas meksykańskie 202

placków tortilli,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,15 listków świeżej bazylii,10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano,5 łyżek oliwy,pęczka natki kolendry,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodałem na patelnię 500 gram(...)również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając, do czasu niemal całkowitego wysuszenia mięsnego farszu, w którym nie powinno być widać płynu

Wyprawy kulinarne
Amerykańskie pancakes. 183

Dziś klasyka, czyli puszyste amerykańskie naleśniki, które smaży się na suchej patelni i tradycyjnie podaje z dużą ilością syropu klonowego. W domu bardzo je lubimy zwłaszcza

DefinicjaSmaku
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 219

robimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. Składniki na ok 6 placuszków:1 woreczek kaszy gryczanej100 g wędzonego łososia100 ml naturalnego jogurtu2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)1 jajkokilka listków świeżego szpinaku albo koperekpieprz, sól1 cytrynaolej do smażeniaKaszę(...)gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym parmezanem. Rozgrzewamy olej na patelni po czym smażymy po 1 łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz studzimy. Następnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem 235

działanie wiatropędne). Ciasto wykładamy na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach. Na patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz kilka różyczek brokułu.  Cukinię

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania