składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę za pomocą blendera. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przy użyciu bardzo małego ognia, po kilka minut z każdej strony. Podajemy z owocami i jogurtem. Uwaga* przy zbyt dużym ogniu placki mogą zbytnio się przypiec bądź nawet spalić a wnętrze nadal nie będzie gotowe, dlatego zalecam cierpliwość
Jedz zdrowo żyj zdrowo!kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam
Bea(u)ty kitchenmleko - lekko łączymy. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy masło i czekamy do momentu wyparowania wody. . Na patelnię wykładamy masę i smażymy na niewielkim ogniu około 2 minut. Po tym czasie omlet przekładamy delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Na gotowy placek wykłądamy pokrojone świeże owoce - ja dodałam banany, ale można użyć również mus jabłkowy albo mrożone owoce. Całość
Słodkie Przyjemnościcałość wyrabiamy. Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy. Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy, tak by ogórek był w ich środku. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron. Podsmażone zrazy przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 min, żeby podwoiło swoją objętość.3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojone kabanosy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części, formować płaskie placki w rękach i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nadziewać farszem, wierzch posypać startym serem
Apetyczna babeczkasmaczna dlatego dzielę się przepisem. Miałam chęć na pizzę, ale w piekarniku siedział już kurczak i nie chciało mi się czekać. Znalazłam przepis w zeszycie więc spróbowałam. Kiedyś takie placki piekłam przy diecie Dukana , ale dzisiaj zaszalałam i zrobiłam na drożdżach i mące pszennej. Polecam spróbować. A przepis dodaję do akcji Pudliszki - to mój ulubiony koncentrat z tych(...)ziół * ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w wodzie i cukrze. Wlewam do miski z mąką , otrębami i solą. Zagniatam wszystko dokładnie. Smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oliwy i podsmażam cienko pokrojoną cebulkę wraz z papryką. Z koncentratu , łyżki oliwy oraz ziół robię sos na pizzę. Trzeba bardzo dobrze rozmieszać żeby oliwa nie oddzielała się
Magiczne Życie Martytrzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut. Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich 5 dag masła 4 łyżki cukru 3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy(...)cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 10 dag czekolady 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć
Apetyczna babeczkałupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i smażyć chwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól i pieprz, ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę
Czerwień i błękitbutelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic wgłębienie i nałozyc farsz do środka ,a kciukiem zalepic dziurke i uformowac
w mojej kuchnibutelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic wgłębienie i nałozyc farsz do środka ,a kciukiem zalepic dziurke i uformowac
w mojej kuchnikolację. Dobrze komponują się z sosem czosnkowym, koperkowy lub po prostu posypane koperkiem :)~ Placki z zielonego groszku ~Składniki:puszka zielonego groszkujajkołyżeczka mąki pełnoziarnistejsól, pieprz, czosnekWszystkie składniki dokładnie miksujemy. Małe porcje przekładamy łyżeczką na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i formujemy placuszki. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe placuszki przekładamy na talerz
Kuchenny Skrawek NiebaDodajemy do białek i delikatnie mieszamy , tak żeby nie pozbyć się "puszystości".3.Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu , wylać masę. Gdy zauważymy , że od warstwy zewnętrznej robią się tzw. " wulkaniki " ( uciekające powietrze z omleta) , delikatnie przewracamy omleta na drugą stronę. Gdy placek będzie już zarumieniony po obu stronach, wyłożyć na talerz.Nie przypal ! 4.Na omleta kładziemy
Gotuj Z MuzykąProziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej ("proza" - soda oczyszczona). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pieczone na blasze przy piecach kaflowych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne.I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc postanowiłam
Moje pyszne gotowanienabrały chrupkości. Masa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły MłynekDziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy(...)wymiarach około 10 x 15 cm. Na plackach układamy szpinak, plasterki szynki i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął. Panini smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony
Kulinarne przygody Gatitydzielimy na 4 równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki do środka z 3 stron wokół farszu, następnie zawijamy „w ślimaka” – patrz zdjęcia. Jajko dokładnie rozbijamy trzepaczką. Krokiety obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej rzepakowy w takiej ilości, by położone na nim krokiety były
Kulinarna Pokusamój, ale się sprawdził:) Składniki: 8 placków do tortilli małych i 2 duże 3 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1/2 kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Opcjonalnie: kukurydza cebula Wymieszać ketchup z majonezem i odstawić na bok Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i umyć Rozgrzać olej na patelni, ułożyć piersi z kurczaka (w całości(...)paseczki. Tak przygotowaną odłożyć na bok Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com