placek z patelni - 1500 przepisów (strona:50/100)

Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty 129

kroimy w drobną kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy tak aby się zeszkliła. Ostudzoną cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz miętą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy

kgwjanczewo
Pierogi ruskie z wędzonym serem 274

kroimy w drobna kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy  cebulę tak aby się zeszkliła. Ostudzona cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy n w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek

kgwjanczewo
Karnawałowy ring 309

lodówki na 2h.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek

Niezły Młynek
Placki ziemniaczane w sosie kurkowo - koperkowym 296

wyszedł obłędny. Z plackami ziemniaczanymi powalają. Składniki na placki: 750 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 100 g mąki pszennej sól, pieprz Składniki sos: ok 400 g świeżych kurek 1 cebula pęczek koperku 2 łyżki masła 100 ml wody 200 g śmietany 18% Przygotowanie placków: Ziemniaki pokroić w kostkę podobnie jak cebulę i zblendować. Dodać pozostałe(...)Masę gotową smażyć na oleju, jedna stronę ok 3 minut, następnie przerzucamy na drugą i smażymy ok 2-3 min aż obie strony będą idealnie zarumienione. Przygotowanie sosu: Rozgrzewamy patelnię i topimy masło, następnie obsmażamy cebulę pokrojona w drobna kosteczkę. Dodajemy dobrze umyte kurki ( w całości, nie kroimy ich na mniejsze kawałki) i smażmy ok 10 minut

Niezły Młynek
Pancakes - amerykański naleśnik w polskiej wersji. 162

pomarańczową itp. itd.). Smażymy na suchej patelni. Z obu stron - obracamy naleśnika, gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Można podawać z miodem, z dżemem no i oczywiście z syropem klonowym i w ogóle z czym sobie tylko zamarzymy ;)Smacznego!!! I jeszcze... Nutka... Moja ulubiona... ostatnio... Przepis dodaję do akcji: Placki, placuszki, pancakesy

Miksturownik
Rewelacyjna przekąska - a'la tacos (również w wersji wegańskiej) 200

podziwiajcie jak szybko znika z talerzy! :) Z tego przepisu wychodzi +/-8 tacos'ów, lecz ja zawsze robię w ilości 1,5 lub 2 razy większej. Składniki na mini placki: - ok. 250ml ciepłej wody (ok. 37stopni, najlepiej temperaturę sprawdzić na własnym przedramieniu, jak mleko dla dziecka) - 230g mąki kukurydzianej - 130g mąki żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu(...)każdej połówki tworzymy dość grube wałki, przykrywamy ściereczką na 15 minut. Każdy wałek dzielimy na 4 części. Każdy z nich rozwałkowujemy do średnicy np. 15cm. Kładziemy na suchą patelnię i podpiekamy po 1 minucie na każdej ze stron. Tak samo postępujemy z resztą.  Dodatki: - serek śmietankowy, naturalny (Apetina, Valsoia) + 1 ząbek czosnku + sól, pieprz - ok. 8 plastrów szynki

Be Fit Be Strong
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 153

przyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki

Stare Gary
Fajitas 213

limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki w proszku;Olej/oliwa z oliwek;2 łyżki soku z limonki;Limonka do podania na patelni wraz z fajitas;50 g sera cheddar

Gospodyni Miejska
Sałatka z roszpunką i bakłażanem 156

granatu ser turkusowy lazur 2 placki tortilli sól morska pierz oliwa lub olej do podsmażenia tortilli sos: 4 łyżki oliwy ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz Wykonanie: Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne kształty. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Grzanki poukładać

Mama Gotuje
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 366

patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy

OstryKęs
Ciasteczka Samoas 203

blacie (podsypując mąką) na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki powycinać ciasteczka z otworem w środku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem) przez 13-14 minut. Studzić na kratce.Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.Na suchej teflonowej patelni podsmażyć wiórki kokosowe, ale tylko do momentu, kiedy nabiorą

Świat Ciasta
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 382

patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy

OstryKęs
Jesienny obiad - placek zbójnicki 249

jesień (a już czuć) mam ochotę na maliny (a dokładnie herbatę malinową Dilmaha) i placki ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku(...)wody kostkę wołową i gotujemy. Możemy wrócić do naszej łopatki, gdy jest przyprawiona obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka z bulionem. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy ok. 30 min pilnując aby się nie przypaliło. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki, również wrzucamy do gara. Kroimy paprykę

Brzuszki Łakomczuszki
Cebularze 163

olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku

Marder&Marder Manufacture
Serniczki z patelni 162

swoje 3 grosze ;) Składniki (6 placków): 1 jajko 200g sera białego chudego (w kostce) 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka stewii Sposób przygotowania: Ser ugniatamy z jajkiem widelcem dodajemy otręby, budyń, stewię i wszystko dokładnie ugniatamy formujemy w rękach małe kotleciki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, muszę przyznać że serniczki dość ciężko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 203

wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna

Kuchnia Ellie
Bliny ziemniaczane 152

nazwa jest poprawna, ale nie są to placki ziemniaczane... ale chyba też nie do końca bliny... Potrzebujemy:4 duże ziemniaki1 cebulę2 jajka3-4 łyżki oleju ryżowegoSól, pieprzZiemniaki trzemy na małych oczkach, tak samo cebulkę. Całość odciskamy i odlewamy wodę. Solimy, pieprzymy i dodajemy rozbełtane dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i po jednej łyżce

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania