odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę. Możemy dodać odrobinę wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią! SOS KARMELOWY: Na patelni karmelizujemy cukier, do roztopionego dodajemy masło i energicznie mieszamy
Ostra na Słodkobiałek. 5. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15-20 min) Małą patelnię (u nas 20 cm średnicy) stawiamy na silny płomień i dobrze nagrzewamy (nie dodajemy już tłuszczu). Nalewamy po porcji ciasta na sam środek: jedna średniej wielkości chochla to u nas jeden naleśnik (powinien mieć ok. 1 cm grubości po usmażeniu). Smażymy placki ok. 1-2 min, do momentu aż pojawią
Nerds KitchenPlacki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili to propozycja śniadaniowa lub lunchowa. Robi się je bardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie pełne kontrastów – słodki groszek, słony boczek, orzeźwiający jogurt i ostro-słodki sos chili świetnie ze sobą współgrają. Do tego placuszki fajnie prezentują się na talerzu, dlatego miło będzie z nimi zacząć dzień. Inspiracją(...)suchej patelni i podsmażamy z obu stron, aż do zbrązowienia. Zdejmujemy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do malaksera lub robota kuchennego wkładamy strączki groszku. Siekamy je na bardzo drobno. Dodajemy śmietanę, jajko, cukier oraz mąkę wymieszaną z sodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy razem. Do gęstej masy dodajemy rozdrobniony wcześniej, rozmrożony groszek i mieszamy łyżką. Patelnię wycieramy
Poezja smakuczasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wkładamy knedle, gotujemy 8-10min. od wypłynięcia, w tym czasie na patelnię wsypujemy bułkę tartą rumienimy, dodajemy masło
Kuchnia BeatyProste, łatwe i przyjemne....Bierzemy cukinię, jajo lub dwa i tyle mąki, żeby związała się cała woda z tartej cukinii. Solimy, pieprzymy i wykładamy na rozgrzaną
Z butelką mleczka w tleprzekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy por i smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę
Kolizje Smakówkroimy w drobną kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy tak aby się zeszkliła. Ostudzoną cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz miętą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy
kgwjanczewokroimy w drobna kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy cebulę tak aby się zeszkliła. Ostudzona cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy n w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek
kgwjanczewolodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek
Niezły Młynekwyszedł obłędny. Z plackami ziemniaczanymi powalają. Składniki na placki: 750 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 100 g mąki pszennej sól, pieprz Składniki sos: ok 400 g świeżych kurek 1 cebula pęczek koperku 2 łyżki masła 100 ml wody 200 g śmietany 18% Przygotowanie placków: Ziemniaki pokroić w kostkę podobnie jak cebulę i zblendować. Dodać pozostałe(...)Masę gotową smażyć na oleju, jedna stronę ok 3 minut, następnie przerzucamy na drugą i smażymy ok 2-3 min aż obie strony będą idealnie zarumienione. Przygotowanie sosu: Rozgrzewamy patelnię i topimy masło, następnie obsmażamy cebulę pokrojona w drobna kosteczkę. Dodajemy dobrze umyte kurki ( w całości, nie kroimy ich na mniejsze kawałki) i smażmy ok 10 minut
Niezły Młynekpomarańczową itp. itd.). Smażymy na suchej patelni. Z obu stron - obracamy naleśnika, gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Można podawać z miodem, z dżemem no i oczywiście z syropem klonowym i w ogóle z czym sobie tylko zamarzymy ;)Smacznego!!! I jeszcze... Nutka... Moja ulubiona... ostatnio... Przepis dodaję do akcji: Placki, placuszki, pancakesy
Miksturownikpodziwiajcie jak szybko znika z talerzy! :) Z tego przepisu wychodzi +/-8 tacos'ów, lecz ja zawsze robię w ilości 1,5 lub 2 razy większej. Składniki na mini placki: - ok. 250ml ciepłej wody (ok. 37stopni, najlepiej temperaturę sprawdzić na własnym przedramieniu, jak mleko dla dziecka) - 230g mąki kukurydzianej - 130g mąki żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu(...)każdej połówki tworzymy dość grube wałki, przykrywamy ściereczką na 15 minut. Każdy wałek dzielimy na 4 części. Każdy z nich rozwałkowujemy do średnicy np. 15cm. Kładziemy na suchą patelnię i podpiekamy po 1 minucie na każdej ze stron. Tak samo postępujemy z resztą. Dodatki: - serek śmietankowy, naturalny (Apetina, Valsoia) + 1 ząbek czosnku + sól, pieprz - ok. 8 plastrów szynki
Be Fit Be Strongprzyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki
Stare Garylimonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki w proszku;Olej/oliwa z oliwek;2 łyżki soku z limonki;Limonka do podania na patelni wraz z fajitas;50 g sera cheddar
Gospodyni Miejska