ogranicza Was tylko wyobraźnia. Można pokroić w kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana
mojewypiekiinietylkokulek (waga około 20 dkg jedna) i formujemy nasze kotlety w kształcie owalnych placków grubości około 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy na patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy są już usmażone wyjmujemy
Przepisy i porady kulinarnezapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. ~ Orkiszowe placki z serka wiejskiego ~ Składniki: 150g serka wiejskiego 50g mąki orkiszowej (może być inna) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas
Kuchenny Skrawek Niebastolnicę i dłońmi lub wałkiem spłaszczać nadając kształt placuszka. Rozgrzaną patelnię przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Układać chlebki i obsmażać przez 30-60 sekund z obu stron. Jeśli placuszek jest cienki, wtedy smażymy krócej, przy grubszym trwa to dłużej. Po upieczeniu placki przykryć albo zawinąć w folię aluminiową.Jutro pokażę Wam jeden
Codzienna kuchnia niecodziennacynamonie jabłkiem, pekanami i cukrem pudrem Prawdę powiedziawszy chciałam już spisać te placki na stratę, a w ręku trzymałam słoik z kaszą, ale stwierdziłam, że jeszcze dam im szansę i spróbowałam je obrócić, jakoś dałam radę. Kiedyś też mi się tak "rozjechały" na patelni tylko, że wtedy spisałam je chyba na stratę, tym razem walczyłam :P I w sumie
More food, love and dreamssolą i pieprzem; dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części i formujemy z nich placki. Wkładamy do lodówki na 40-60 minut. W tym czasie w misce łączymy ser mascarpone z sokiem z limonki i z chrzanem. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącym tłuszczu smażymy rosti mniej więcej 5 minut z każdej strony
Gorący kąsekwyciśnięty praską czosnek. Smażymy całość jeszcze około 6 minut . Odstawiamy do przestygnięcia . Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i blanszujemy na nim posiekane liście , doprawiając lekko solą i pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy . Teraz czas wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je na okrągły placek , większy niż forma w której ma się piec . Grubość ciasta po rozwałkowaniu , powinna
Ogrodnik w podróżyzrobić (np jestem na mieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite placki. Ale, ale, muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim
Słodkie Przyjemnościdwóch składników!Możemy zabrać je ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. ~ Placki bananowe z serkiem twarogowym i cynamonem ~Składniki:banan2 jajkacynamon+ 150g serka twarogowegocynamonBanana rozgniatamy widelcem tak, aby powstał gładki mus. Dodajemy do niego jajka i ewentualnie cynamon. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy małe placuszki (nie możemy ich za wcześnie przewrócić, bo się rozwalą
Kuchenny Skrawek NiebaPrzystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat
Poezja smakutrzcinowego cynamonSposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle ciasta, żeby pokryło całe dno. Ja mam miskę z dziubkiem, to nie używam chochli. Zachęcam do podrzucania naleśników, bo to jest cała frajda smażenia :-) Wystarczy delikatnie podważyć placek widelcem a potem to już leci jak z płatka.Okej kiedy naleśniki
pieprzny smaczekkapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości
Anioły w kuchniprzepis, na burgery z papryczkami, wiedziałam, że wcześniej czy później to danie pojawi się w mojej kuchni. Żałuję, że sezon grillowy już minął i burgery robiłam na patelni, ale i tak wyszły super. Na 2 dałam jedną papryczkę, ale myślę że spokojnie można było dać więcej. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Polecam.składniki na 2 burgeryok 400g mielonej wołowiny(...)plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.Smażyć na patelni grillowej
Stare GaryChciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni. Wypróbowałem trzy sposoby pieczenia: najpierw w piekarniku
Food Squarewymiarach około 10 x 15 cm. Na plackach układamy szpinak, wędzonego łososia i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął. Panini smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony
Kulinarne przygody Gatitycebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.Solidnie wszystko mieszamy. Ugotowane ziemniaki mielimy. Przygotowujemy skwareczki. Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.Najpierw na patelnię wrzucamy słoninę i jak wytopi się z niej tłuszcz dodajemy cebulęi boczek, zmniejszamy do minimum ogień i zostawiamy, aż cebula całkowicie się zeszkli. Surowe ziemniaki musimy zetrzeć(...)Uzyskaną "ciapę" ziemniaczaną musimy odcisnąć, najlepiej przez ścierkę. Odciśnięte surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi i wyrabiamy jednolitą masę.Gotowa masa: A teraz na dłoni formujemy placek, nakładamy na to mięso, zawijamy brzegi tak, abymięso się schowało, formujemy kartacza i odkładamy na tackę. W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju (woda
Maminek kulinarnyDzisiejsze danie to proste składniki, prosta forma i proste przygotowanie ale doskonały smak. Zapraszam na pyszny placek ziemniaczany przygotowany w piekarniku z dodatkiem chrupiącego boczku, aromatycznego rozmarynu, cząbru i prostym sosem śmietanowym. Jego przygotowanie zajęło niecałą godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego(...)które dokładnie porozdzielałem, a następnie umieściłem na zimnej suchej patelni. Patelnię podgrzewałem na średnim ogniu, aż do zarumienienia się boczku, dość często mieszając, aby przyrumienienie wszystkich kawałków było mniej więcej jednakowe. Zamiast boczku można użyć również podsmażonej kiełbasy, choć moim zdaniem to właśnie aromat boczku najlepiej komponuje się z pieczonym plackiem ziemniaczanym. Przyprawioną masę ziemniaczaną przełożyłem do wysmarowanej oliwą formy
Wyprawy kulinarnetrzeba iść do przodu i tworzyć nowe, może lepsze... ~ Szpinakowe placki kakaowe z winogronami ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 50g rozdrobnionego szpinaku około 60ml wody lub soku owocowego (np.winogronowego) 1 łyżka kakao naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej
Kuchenny Skrawek Niebacałość. Upieczony, ostudzony biszkopt podzielić na 3 placki. Pierwszy nasączyć i wyłożyć część masy. Położyć drugi blat, nasączyć i położyć masę. Na wierzch położyć ostatni blat i też nasączyć. Nałożyć pozostałą masę na wierzch i boki tortu. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, aż będą lekko brązowe. Posypać brzegi i wierzch tortu
Sto kolorów kuchni