smaku do placków z cukinii. Posiadają bardzo mało kalorii i są idealnym rozwiązaniem na dni diety. Składniki: (na około 4-6 placuszków) 2 duże ogórki, starte na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia- opcjonalnie, ponieważ można użyć patelni grillowej i obyć
KreatywnePinydrobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym
Bulliodrobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć chwilę co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym
Bulliobyły pyszne :) ~ Placki żytnie z makiem na jogurcie naturalnym ~ Składniki: 50g mąki żytniej 150g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka maku mniej niż 1/2 łyżeczki sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa będzie za gęsta (u mnie była) możemy dodać trochę maślanki/kefiru. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje
Kuchenny Skrawek Niebastolnicy na placek nieco większy niż średnica formy. Przełożyć je do natłuszczonej masłem formy, dokładnie wylepić nim dno oraz boki. Podziurkować widelcem i wstawić na kwadrans do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć schłodzony spód tarty i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni aż się zrumieni
wyzwania kuchennewrzucamy na drugą patelnię z dodatkiem oleju lub oliwy aż cebula zmięknie a z pieczarek odparuje woda. Można lekko posolić i doprawić pieprzem składniki.Ser ścieramy na grubych oczkach na tarce.Na wysmarowanej olejem (lub oliwą) blaszce (ja używam tę dużą blaszkę oryginalną z piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem
Anielska Kuchnia Aniwięc co mi szkodzi. :PCukiniowo-kokosowe placki z malinami i borówkami Składniki:15g mąki kokosowej35g mąkijajko100g startej cukinii na drobnych oczkach*40ml mlekczka kokosowego/maślankicoś do posłodzeniaszczypta soli1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*odciśniętej z wody, ale tą wodę też dodajemy ;)Wszystkie składniki mieszamy w misce. Smażymy na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamspatelni i przyprawić wedle uznania). Mieszamy go ze zmiażdżonym tofu, aby utworzyła nam się prawie jednolita papka. W misce mieszamy mąkę z niepełną łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę
Weganizm infantylnyDzień dobry! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na
Słodkie okruszkiswej prostocie :) ~ Placki ryżowe z jabłkami i cynamonem ~ Składniki: 60g mąki ryżowej 5g mielonego siemienia lnianego jabłko starte na grubych oczkach ~70ml wody lub 150g jogurtu* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu słodzidło szczypta soli * z jogurtem będą bardziej wilgotne Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, a następnie smażymy
Kuchenny Skrawek Niebasuchej patelni prażymy sezam. W moździerzu ucieramy sezam, dolewamy oliwę i olej sezamowy – ucieramy na gładką masę. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym
OstryKęssuchej patelni prażymy sezam. W moździerzu ucieramy sezam, dolewamy oliwę i olej sezamowy – ucieramy na gładką masę. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym
OstryKęsMega proste,mega szybkie i po prostu pyszne placuszki z cukinii.Zajadamy sie nimi kazdego lata.Wersja bardziej chrupiaca,jednoczesnie bardziej kaloryczna,bo z dodatkiem zoltego sera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!placki (ok 15cm). Pieczemy na kamieniach w temperaturze 250 stopni, aż do zarumienienia. Plastry bakłażana posmarować oliwą i oprószyć solą, pieprzem i suszonymi ziołami z obu stron. Smażyć na grillu. Następnie położyć plastry sera Halloumi. Smażyć na średnim/małym ogniu (3) około 2-4 minuty. Obrócić, każdy kawałek sera przykryć plasterkiem pomidora, przykryć patelnię przykrywką
MarciochaKucharzydusić na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware] .Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam
Moje domowe kucharzenieDanie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi
Smaczne Zdroweplacki tortilli Na oliwie zeszkliłam cebulę. Dodałam czosnek, plasterki kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam 15-20min. Pod koniec gotowania doprawiłam papryką, kuminem. W miseczce połączyłam obie fasole, trochę je rozgniotłam, aby stanowiły "zaprawę" zupy. Dodałam do całości i gotowałam ok. 10min. Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy
bastalenapatelni, dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy sosami sojowymi, przyprawą 5 smaków. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki
Mania Gotowania