Wczoraj wróciłam z wakacji w ciągu tygodnia zaliczyliśmy góry, jeziora i morze ;) Na liczniku 1700 km, ale co to były za wakacje ;) Przywiozłam ze sobą
Aga w kuchni1 kg maki Luksusowej Młynomag 500 ml zsiadłego mleka 1 szkl śmietany 12% 4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 3 jajka Wszystkie składniki
Gotowanie jest łatweNaleśniki z twarożkiem to danie które chyba nigdy mi się nie znudzi. Tym razem mam dla Was wersję bezglutenową. Naleśniki w formie małych roladek z twarożkiem
Mienta blogsurowych i gotowanych ziemniaków. Wyszły przepyszne (choć zdjęcie skopałam zupełnie) :-) Podaję przepis na większą ilość, ale można ją zmniejszyć. Przepis na 30 – 40 placków ( w zależności od grubości placka) Składniki: 2 kg ziemniaków surowych 1 kg ziemniaków gotowanych i przepuszczonych przez praskę ( ja przetarłam przez sitko) 2 jajka 3 – 4 łyżki mąki pszennej sól, majeranek, pieprz. Olej(...)przez praskę lub przetrzeć przez sito) Do surowych ziemniaków dodać przetarte gotowane, jajka, 2-3 łyżki mąki pszennej oraz przyprawy według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju na patelni z obu stron na kolor złoty. Podawać jeszcze gorące z dodatkiem śmietany, maślanki lub ketchupu Smacznego
Na słodko lub wytrawniecukinię i cebulę mieszamy ze solą oraz jajkiem Dodajemy obydwa rodzaje mąki - mieszamy na gładka masę , jeśli byłaby zbyt rzadka ( a musi przypominać masę jaką robimy gdy przygotowujemy placki ziemniaczane ) dosypujemy jeszcze łyżkę mąki pszennej Na rozgrzany tłuszcz kładziemy masę i dokładnie rozprowadzamy Smażymy z obydwu stron na rumiano Możemy posypać cukrem albo zjadać na ostro(...)fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią . Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć , aż cukinia straci surowiznę i stanie się szklista. Potem wbić do tego 2 - 3 jajka , gotowe. Aha , jeszcze ciut posolić . Warto wypróbować
Proste Potrawylayer crepes – czyli chińskie naleśniki dwuwarstwowe. Smakują rewelacyjnie i fajnie wyglądają! Oczywiście absolutnie nie trzeba ich podawać w formie roladek, tak jak ja! Śmiało można zajadać w formie placków z ulubionymi dodatkami! Polecam! Warto spróbować! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) 1 warstwa : * mąka – 3/ 4 szkl * woda w temp. pokojowej – niecała szkl * olej – 1 łyżka * sól(...)olej i sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. 2 warstwa: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, wodę oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. CAŁOŚĆ: Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem. Wylewamy cienką porcję 1 ciasta na całe dno, smażymy ok. 1 minutę. Zalewamy cienką warstwą 2 ciasta, smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie delikatnie odwracamy i smażymy
Ostra na Słodkokawowe placki z ciecierzycy* z duszonymi brzoskwiniami i "crema de turów"***z kawą waniliową, na mleku migdałowym **przywieziony z hiszpaniiKto by pomyślał, że mają w sobie ciecierzycę? Ja zdecydowanie nie. Mega grubaśne, zero problemów przy przewracaniu pomimo moich obaw, na pewno do powtórzenia.Korzystam z ostatniego wolnego weekendu i jadę na zakupy ;)Składniki:50g ugotowanej ciecierzycy(...)waga przed gotowaniem)20g mąkijajko30ml mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli, cynamonucoś do posłodzeniaCiecierzycę zmiksować z mlekiem. Dodać resztę składników. Smażyć na patelni
More food, love and dreamsdlatego warto o nich pamiętać przygotowując posiłki, szczególnie dla dzieci. Małe, pulchne placuszki kochają dzieci i nie tylko. To idealne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na placki nie dodałam cukru, słodkości dodadzą im dodatki. Tradycyjne amerykańskie pancakes je się z syropem klonowym, jednak równie dobrze smakują z miodem, dżemem, świeżymi owocami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)smażenia Przygotowanie: Maślankę mieszamy z jajkiem, twarogiem, ekstraktem waniliowym i roztopionym masłem. Dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy, aż się połączą. Ciasto nie musi być idealnie gładkie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, nakładamy małą porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy polane miodem lub syropem klonowym z sezonowymi owocami i uprażonymi płatkami migdałów
Smakowity Blog Kulinarnyściereczkę i odstawić na pół godziny.Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości. Ciasto rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie, w każdej kupce zrobić dołek i wbić żółtko. Przykryć drugą połową ciasta, palcami(...)minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. tylko 2 ravioli zrobiłam z jajkiem, reszta była mniejsza i tylko z farszem szpinakowym. W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni. Okrasić pierożki ravioli, posypać tartym parmezanem i pietruszką. Przeciąć pierożka i ......... jest :D Wyszło!!! Niesamowity smak i efekt :D Następnym razem rozwałkuję jeszcze cieniej ciasto
MarciochaKucharzyzimno, cimno i do domu daleko. Głodni i zmarznięci wchodzimy na Krupówki i wybieramy według nas najbardziej góralską karczmę. Menu typowe, ja od razu rzucam się na kwaśnicę i placki po zbójnicku. No i grzaniec oczywiście. Porcje były takie, że nie byłam ich w stanie zjeść. Szczerze? Pierwsza w życiu kwaśnica nie zrobiła na mnie piorunującego wrażenia. Wydała(...)litrami zimnej (!) wody i zagotowałam. Zdjęłam flufki, które wydzieliły się w trakcie gotowania, a następnie dodałam liść, ziele i pokrojoną, nieprzepłukaną z kwasu kapustę. Cebulę zeszkliłam na patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem. Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min. Kwaśnica najlepsza podobno z prażuchami. 4-5 średnich ziemniaków 1 łyżka mąki
bastalenacukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy podrośnięte mleko z drożdżami, dodajemy jajka i zagniatamy. Placek około 1cm odciskamy literatką, zostawiamy do wyrośnięcia około 30 min, następnie gotujemy na parze około 8 min. Propozycja Na deser podajemy ze śmietaną 18% i zmiksowanymi malinami albo truskawkami(...)ananasa, a ananasa (owoc z puszki) kroimy w drobną kostkę dodając do pozostałych składników. Dodajemy ok 0,5 szklanki wody i całość dusimy przez około 5-10 min na patelni. W tym czasie w kubeczku przyrządzamy zagęszczacz z 2-3 łyżek mąki, zimnej wody oraz śmietany 30%, całość wlewamy na patelnię mieszając czekamy aż się zagotuje i zagęści sos. Smacznego
Niezły MłynekGulasz:Ok 0.5 kg wieprzowiny lub wolowiny1 cebula2 papryki- czerwona I zielona200 gr pieczarek3 trojkaciki sera topionegoSol, pieprz i paprykaPlacki ziemniaczane:Ok 1 kg ziemniakow1
Smaki Edytyjakoś zachciało mi się warzywnego obiadku Placki cukiniowo- marchewkowe SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 1-2 marchewki tarty ser żółty 1-2 jajka ser feta jogurt typu greckiego klika ogórków gruntowych sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Każde do osobnego naczynia. Cukinie i ogórki oprószyć solą i odstawić do wypocenia się. Odsączyć(...)przez praskę oraz pokruszoną fetę, wymieszać i doprawić. Do cukinii dodać startą marchewkę, ser żółty, jajka oraz przyprawy. Ja zamiast soli dodałam odrobinę pokruszonej fety. Dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy nałożyć łyżką masę. Smażyć do zarumienienia. Podawać z sosem tzatziki. Smacznego
MarciochaKucharzypodobnie jak mielone :) Sceptykom powiem tak: nie czuć goryczki bakłażana, nie jedzie trawą, można podawać go jako mielonego (z ziemniaczkami, surówką lub po prostu na kanapce) lub jako placka ziemniaczanego (z sosem np. pomidorowym czy pieczarkowym). Kotleciki bakłażanowe bakłażan 2-3 plasterki sera żółtego pół szklanki mąki jajko 2 łyżki bazyli suchej lub kilka listków świeżej szczypta papryki ostrej(...)kroimy go w kostkę (razem ze skórką). Żeby nie był gorzkawy dodajemy soli, odstawiamy na 10-15 minut a następnie przepłukujemy i wyciskamy z niego ostatnie soki. Podsmażamy na patelni. Ręcznikiem papierowym odsączamy i mieszamy w misce z pozostałymi składnikami. Proponuję użyć mieszacza ostatecznego to jest blendera. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni (lub gotujemy z sosem
Przepysznik - BLW i nie tylkonaleśniki / 4 pancakes 2 opakowania serków Arla Apetina pomidory i bazylia / 2 packages of cream cheese Arla Apetina tomatoes and basil kilka plastrów wędzonego boczku (podsmażamy je na patelni do zarumienia się) / a few slices of smoked bacon (fry them in a pan until golden brown two sides) 1 papryczka chili (kroimy ją w kostkę) / 1 chilli pepper(...)starty żółty ser / grated cheese Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość porcji:2 Naleśniki układamy na blacie tak aby końcówkami nachodziły na siebie tworząc jeden duży placek. Potem smarujemy je serkiem, kładziemy plastry boczku, następnie posypujemy je papryczką chili i czosnkiem. Zwijamy naleśniki tworząc rulonik. Gotową roladę kroimy na kilka części (małe roladki). Do smaku posypujemy
Projekty ze smakiemrazem nie było jej obok, a tak w ogóle to ona napomknęła coś o chęci na placki, to postanowiłem je zrobić. I jak do tego doszło? Placki ziemniaczane: -6 dużych ziemniaków, startych na drobnej tarce -2 duże cebule, obrane i również starte -duża łyżka jogurtu naturalnego -3 łyżki maki pszennej TYP550 -olej rzepakowy łyżka + do smażenia -sól(...)rzepakowego. Sok po odcedzeniu ziemniaków delikatnie wylewamy; na dnie powinna zostać skrobia z ziemniaków. Dodajemy ją do naszego ciasta. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i kładziemy kleksy z jednej łyżki ciasta, układając do jednolitego kształtu. Smażymy na rumiano z każdej strony Gulasz. -cebula czerwona i zwykła, posiekana -pieczarki posiekane -papryka zielona
BaRepas