ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek kilkumilimetrowej grubości, wykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i ponownie przekładamy do lodówki na min 30 minut. Ten zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu(...)minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia. W tzw. międzyczasie na patelni obsmażamy mięso. Warzywa myjemy, kroimy w cząstki, a następnie obsmażamy na łyżce oleju, by zmiękły i pozbyły się części wody, dzięki czemu tarta szybciej się upiecze i nie wytrąci się woda
Taste Of My Daygładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula, którą chwilę zrolować w rękach aż będzie gładka. Morele można włożyć całe z pestką i później uważać przy jedzeniu(...)przekroić na pół, wyjąć pestkę, złożyć całość i wykorzystać do knedla. 2. Gotować w lekko osolonej wodzie 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na teflonowej patelni uprażyć mielone migdały. Przestudzone lekko knedle obtoczyć w migdałach a następnie polać sosem z masła, miodu i cynamonu – lekko podgrzanych wcześnie w rondelku.Smacznego Post Knedle serowe z morelami pojawił
UgotujmyTo.plmasę przez co najmniej 10 minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.3. Podczas gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Suchą patelnię porządnie rozgrzewamy, wrzucamy orzeszki Pini i prażymy przez kilka minut. Przesypujemy na talerz. Teraz wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy około 1 minutę, aż puszczą aromat. Dodajemy jedną łyżkę oleju, wrzucamy(...)zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy orzeszki i odstawiamy do ostygnięcia.4. Ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy placek wykładamy trochę farszu, dokładnie zaklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut
My Culinary Artplacki na maślance z masłem i cukrem trzcinowym( i większa ilością cukru*.*)Już prawie weekend. Przepis:60g mąki70ml maślankimałe jabłko starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru sokujajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat waniliowy, sól, cynamon+masło i cukier do podaniaJajko miksuję z maślanką dodaję jabłko i miksuję. Następnie dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Smażę na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsnutelląinspiracjaTe placki... o mamuniu, kto by powiedział, że mogą smakować tak genialnie.Aa, tata zaczął przezywać mnie już "pani dynia"Przepis:40g ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)25g mąki kukurydzianejjajko100g pure z dyni1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta sody oczyszczonej, solicoś do posłodzeniacynamonKaszę z dynią miksuje na gładka masę, dodaję resztę składników, miksuje i smażę na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenie, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Na nadzienie(...)cebula (w zależności od wielkości) oliwa z oliwek sporo świeżo mielonego pierzu sól do smaku 1 kubek gęstej śmietany opcjonalnie drobno posiekany boczek Fenkuł posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić koper i trzymając na średnim ogniu karmelizować przez ok. 20-25 minut, do momentu aż nabierze lekko złotego koloru, stanie się miękki i niemal szklisty. Na osobnej
KUCHARNIAcebula, 2 łyżki masła, szczypta soli morskiej, szczypta pieprzu kolorowego, szczypta chilli. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i podsmażamy posiekane na kawałki kurek. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i podsmażamy tak długo, aż odparuje cała woda z kurek. Na koniec przyprawiamy pieprzem, solą i chilli(...)praskę, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy kulkę. Pyzy wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze minutkę. Po wyciągnięciu wkładamy
Aga w kuchnidużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się już zeszkli dodajemy kapustę i lekko ją przesmażamy, a na koniec dodajemy grzybki i wszystko zalewamy wodą, w której gotowały się grzyby. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności(...)twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok na 30 minut. Ciasto wałkujemy partiami, podsypując lekko mąką na cienkie placki, w każdym wykrawamy szklanką lub maszynką do pierogów krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę lub więcej farszu i dokładnie sklejamy robiąc falbankę. Gotowe pierogi odkładamy na bok przykrywając
Kulinarne przygody GatityJeśli lubicie pizze i macie ochotę na jakąś alternatywę, to właśnie przepis dla Was.Zapraszam na wersję Turecką, zwaną pide. Pide to placek z białej mąki, odpowiednik arabskiej pity. Można go podawać, tak jak pitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności(...)kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Ziarna kolendry rozgnieść. Kurczaka przyprawić kolendrą, papryką, i ziołami. Podsmażyć kurczaka na patelni na złoto, dodać czosnek i chili, krótko przesmażyć, później dodać cebulę i paprykę. Smażyć, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć pokrywkę
Mania GotowaniaIdealne na rozpustne niedzielne śniadanie. Robi się je błyskawicznie więc śmiało mogą zastąpić poniedziałkową owsiankę. Sztuki tworzenia i smażenia naleśników nauczył mnie mój Tata. Do przygotowania
wegetalerzepracy/szkole/na uczelni. Ja do swoich nie dodawałam słodzidła ani owoców, dlatego nie były słodkie, ale myślę, że będą doskonale łączyć się na przykład z jabłkiem,gruszką czy malinami :) ~ Karobowe placki gryczane z sezamem ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 70ml (1/3 szklanki) wody 1 łyżka karobu 1 łyżka sezamu 1 łyżka soku z cytryny mniej niż pół łyżeczki(...)pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Niebakażdy plaster schabu ćwierć suszonych pomidorów pokrojonych w paski i mozzarelli i zawijamy w roladki a'la zrazy, mocując całość wykałaczkami. Tak samo postępujemy z resztą kawałków schabu. Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oleju z pomidorów i układamy nasze roladki, obsmażamy z każdej strony po 3-4 minuty. Gdy będą miały ładny kolor wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki(...)płatkach, soli i pieprzu. Całość dusimy około 45 minut. Po tym czasie nasz schab powinien być odpowiednio miękki i rozpływać się w ustach.Ja osobiście to danie podałam wraz z plackami z cukinii, patata i pieczarek na które przepis jest wcześniej.Smacznego
Mango PapajaSkładniki: 2 małe cukinie 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej łyżka maślanki szczypta soli szczypta pieprzu pół ogórka 2 łyżki jogurtu greckiego 100
Mango Papajatoksyn - zawiera witaminy, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i jod, dzięki którym poprawia krążenie krwi - utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi - ułatwia trawienie Składniki na tymiankowe placki cukiniowe: - 1 średnia cukinia - 4 kopiaste łyżki mąki owsianej - 2 łyżki mascarpone - 1 łyżka sezamu - jajko - 2 ząbki czosnku - 6 gałązek tymianku Cukinię obieramy (lub nie, jeśli mamy(...)dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku. Tymianek drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy wraz z resztą składników w dużej misce. Mieszamy do połączenia składników. Smażymy na patelni bez tłuszczu, bądź z jak najmniejszym użyciem np. oleju kokosowego. Podajemy z łyżeczką jogurtu i kawałkiem gałązki tymianku w towarzystwie np. nasion granatu. Smacznego! Składniki na surówkę z kalarepki
Be Fit Be Strongsól, papryka słodka, oregano Przygotowanie ciasto: Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości 0,5 cm, posmaruj tłuszczem tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze do ścianek i dna. Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy(...)200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut. Przygotowanie farsz: Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż bez tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku. Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nimi ciasto
Niezły Młynek