placek. Składniki na farsz:kapusta kiszona (może być z marchewką)suszone grzybycebulaSposób przyrządzenia:W garnku gotujemy kapustę do miękkości, którą wcześniej bardzo drobno pokroiłam. W osobnym garnku gotujemy, także do miękkości, namoczone dzień wcześniej suszone grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły). Wywar z ugotowanych grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Na patelni smażymy
upichcicogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek gr. 2-3 mm. Wyciąć krążki przy pomocy formy o średnicy większej o 2 cm od średnicy foremek na babeczki. Foremki wylepić ciastem, nakłuć je widelcem, nadmiar przyciąć(...)równo nożem, środek obciążyć (np. wsypując do foremki groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z foremek.Mak uprażyć na patelni. Aby kontrolować stopień uprażenia można do maku doda kilka ziarenek białego sezamu.Przygotować krem: syrop karmelowy wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać namoczoną żelatynę
SzczyptaSmaQtych placków najlepsza jest chyba mąka pełnoziarnista :P Przepis:60g przesianej mąki 120 ricotty1/2 dużego zmiksowanego banana (ok. 80g?)ok.50ml mlekajajko(dałam same białko, bo zostało mi po oponkach)1/2 łyżeczki szczypta cynamonuew. cukier, aromatBiałko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki ze sobą mieszam i delikatnie dodaję białko. Smażę na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamspatelni dodajemy cebulę z czosnkiem i dusimy aż się zeszklą, następnie wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną, dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około 5-7 minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy. Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek
Kolorowy Przepisownikplacki się tak nie rozjeżdżają jak to ma miejsce w tych z serkiem wiejskim ;) Noo, tak... fajnie mieć o jeden dzień dłużej majówkę ^.^ Składniki:100g serka wiejskiego15g mąki kokosowej35g mąkijajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniaok.60ml mleka/mleczka kokosowegoMokre składniki mieszamy ze sobą. Mąkę przesiewamy i dodajmy do reszty składników. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małym ogniu
More food, love and dreamspatelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił.Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać i dusić aż cukinia zmięknie. Na koniec dodać pokruszoną gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz wystudzić.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek
kolorowotorcikowooliwek dobrej jakości 80g sera Grana Padano 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera. Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły wydzielać intensywnie orzechowy zapach i lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii. Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy(...)oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikurczaka z rosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy.2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.3. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier(...)łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy
Kuchnia domowa Anipatelni. Dodajemy szpinak, czosnek pokrojony bardzo drobno oraz sól i pieprz do smaku - smażymy. Następnie odsączamy na sitku i studzimy.Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Wylewamy całość na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190st C przez 15 min. Z upieczonego placka
charlotte gotujeplacki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut.Składniki na sos pomidorowo-paprykowy:- 5 pomidorów obranych i pokrojonych w drobną kostkę- 1 bardzo drobno pokrojona papryka- 1 drobno pokrojona cebula- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku- 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych- 2 łyżki oleju- sól i pieprz do smaku- szczypta chilliWykonanie:1. Na patelni
Pasja Smakupatelnię wlewamy olej, gdy się zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną w półpiórka, następnie dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy, na koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki
Wypisz WymalujWszystko podsmażamy razem na odrobinie masła. Dodajemy tymianek, pieprz i sól. Mieszamy. Zdejmujemy z gazu, a gdy farsz ostygnie dodajemy żółtko. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki dość cienko. Jeden z placków kładziemy na blacie. W 4 centymetrowych odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy(...)garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos w trakcie podgrzewania będzie gęstniał, dlatego trzeba go często mieszać, żeby
Czerwona Porzeczkaoczyść botwinę (lub inne liście) i gotuj przez 3 minuty we wrzątku osolonym 1 łyżką soli. Następnie dobrze ją odcedź, przestudź i posiekaj na mniejsze kawałki. Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu 1/2 szklankę oliwy i podsmaż na niej papryczkę chilli i czosnek. Dodaj botwinę, a po 2 minutach smażenia, anchois i oliwki. Smaż całość jeszcze 2 minuty(...)odstaw. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj z każdego kulę. Odstaw na 10 minut przykryte czystą ściereczką. Każdą kulę rozpłaszcz kłykciami na okrągły placek. Odstaw na kolejne 10 minut po czym posmaruj każdy resztką oliwy. Na każdym placku ułóż porcję nadzienia. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz partiami
Chilli Czosnek i OliwaJestem wielką fanką bitej śmietany :) Dlatego postanowiłam sobie poholowac i zrobiłam omlet z dodatkiem pysznego kremu i brzoskwinki . Omlet można sobie zafundowac na śniadanko , albo
Słodkości i nie tylkoplacek ziemniaczany 2 plastry papryki żółtej 1 parówka o wysokiej zawartości mięsa olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Parówkę podsmażyłam na oleju, w tym samym czasie podgrzewając placka ziemniaczanego. Wbiłam jajko. Oprószyłam je solą pieprzem i poczekałam aż białko się zetnie. Obiad gotowy. Może niezbyt zdrowy, bo smażony ale za to jaki smaczny, szybki i bezproblemowy(...)mogę twierdzić, że wartościowy - bogaty w białko jaja kurzego i witaminy zawarte w ziemniaku ;) W każdym razie obiad powstał w 5 minut, był pyszny, a do zmywania mam jedną patelnię i talerz
Kuchnia po mojemu