placek z patelni - 1500 przepisów (strona:58/100)

Placuszki gryczano-ziemniaczane z sosem grzybowym 247

Składniki:1 woreczek kaszy gryczanej3 średnie ziemniakijajkosól, pieprzolej rzepakowy RAPSO do smażeniaWykonanie:Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Ziemniaki obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych

kolorowotorcikowo
RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 230

połączenia, a następnie szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dodajemy jeszcze nieco mleka. Z gotowego ciasta odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na bardzo cienki placek, którym następnie wykładamy formę (wcześniej posmarowaną odrobiną masła i posypaną mąką). Gotowe – możecie przechodzić do punktu nr 3.   2. CIASTO wersja II (zwykłe, kruche ciasto na maśle(...)stopni piekarnika. W czasie kiedy się piecze, można przejść do punktu nr 3. 3. KARMELIZOWANIE OWOCÓW (10 min) Gruszkę i jabłko myjemy i kroimy w kawałki ok. 2x2cm. Na patelnię wsypujemy 1 łyżkę cukru, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje, a następnie wsypujemy owoce. Na średnim ogniu smażymy owoce ok. 5 min – muszą być nadal lekko twardawe

Nerds Kitchen
Uszka z kapustą i pieczarkami 164

miękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach. Posiekać drobno nożem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać(...)musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć na róg tak, aby powstał trójkąt

O kuchni z uczuciem
Placuszki z serka wiejskiego 156

Dziś mimo, że mam wolny dzień wstałam dość wcześnie, żeby upiec placek bananowy jako niespodziankę dla mojej mamy ;) na jeden dzień wracam w rodzinne strony. Przechodząc do placuszków, robiłam je pierwszy raz znów znak zapytania czy wyjdą, wyszły niekształtne z dziurkami ale smaczne ;) Składniki: 1 jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia jako dodatek użyłam serek homogenizowany i dżem niskosłodzony Sposób przygotowania: Od serka odlewamy śmietankę i wszystkie składniki mieszamy razem rozgrzewamy teflonową patelnie przecierając ja lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek wykładamy na patelnie po jednej łyżce ciasta na placuszek, smażymy dość długo na jednej stronie, ąz brzegi się zetną i będzie można

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placki ziemniaczano - cukiniowe 247

zostało się tylko to zrobione szybciorem w kuchni :D Jeśli macie dzieci nie jedzące warzyw, to chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na dodanie cukinii do ich  diety . W plackach jest nie do wykrycia a i smakowo nic się nie zmienia. Nie zapomnijcie o obraniu cukinii ze skórki i dodaniu cebuli :) SKŁADNIKI 2 cukinie 1 kg ziemniaków 2 jajka(...)drobnych otworach lub przy pomocy robota kuchennego, następnie  przez sitko odcedzić nadmiar płynów.  Dodać jajka, mąkę, sól do smaku i dokładnie wymieszać.   Na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju arachidowego smażyć cienkie placuszki przez około 4 minuty z każdej strony na rumiano. SMACZNEGO

zielonacukinka
Pizza na aromatycznym cieście :) 148

Kujawski z czosnkiem" - słoiczek koncentratu pomidorowego - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Podsmażamy na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Chwilkę dusimy. Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Czyli, pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a pomidorki pozostają bez naruszenia :D Gdy cebulka lekko zmięknie wrzucamy pozostałe składniki. Farsz(...)rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy

Zdrowie na języku :P
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 242

apetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci. Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha!!!SKŁADNIKIsos3 łyżki oliwy1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki krojonych pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka brązowego cukru BazyliaSól(...)pieprz do smakupulpety200 gram białego sera1/2 szklanki kaszy1 łyżka płatków owsianych zmielonych1 ząbek czosnku1 łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu

Magiczna kuchnia Darii
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 381

kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :)))No to do dzieła!(kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć)Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Obrałam ziemniaki, około kilograma. Starłam na tarce na drobne wióreczki, ale można też na miazgę. Przełożyłam na duże sito, żeby odciekła woda, która powoduje, że trzeba(...)wody.Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół kilograma), żeby się ugotowała. Dodałam dwa 2 małe listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego.Na patelni podsmażyłam boczek wędzony (można go zastąpić zwykłą lub wędzoną słoniną) pokrojony w kostkę, następnie dodałam również pokrojoną w kostkę średnią cebulę i podsmażyłam, tak aby się lekko zarumieniła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularze lubelskie (cebulaki). 678

Nadzienie. Cebule obieramy, kroimy w krążki o grubości około 2-3 milimetrów i smażymy na rozgrzanym oleju około 2 minut, a następnie dolewamy 4-5 łyżek wody przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż cebula będzie miękka. Teraz odkrywamy pokrywkę, odparowujemy płyn, wyłączamy grzanie, dodajemy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, lekko studzimy.      Ciasto przekładamy na oprószoną mąką(...)placuszki grubości około 4 mm. Placuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 197

malaksera,  wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę.  Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok 60 minut. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, najwygodniej  wałkować  pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć ciastem formę.  Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Surowe ciasto(...)minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 15  minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Rukolę umyć, strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić łyżeczkę oliwy, dodać wilgotną sałatę, chwilę smażyć na średnim ogniu, mieszając aż sałata zwiędnie. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn. Cukinię pokroić w plasterki grubości

Stare Gary
Mini-piadine 132

Piadina, czyli  popularny włoski placek  z mąki pszennej  doskonale zatępuje pieczywo. Dziś  w wersji mini . Składniki: 250 g mąki pszennej /użyłam orkiszowej /+ do podsypania/ 5 łyżek oliwy z oliwek ok.120 ml  wody ½  łyżeczki sody oczyszczonej sól /do smaku oraz : twarożek, wędlina w plasterkach, zielona sałatka, pomidor itp. Wykonanie:  -Składniki na ciasto(...)wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów ,wyciąć  krążki  o średnicy ok.8-10 cm. -Piec na  z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. -Upieczone krążki piadiny  dowolnie przekładać wędliną,, twarożkiem i warzywami

Zakamarki mojej kuchni
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 164

części odkładamy.Do zagłębienia wsypujemy tyle mąki, aby wypełniła dołek do poziomu ziemniaków.   Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju.Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.   Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy pieczarki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Kiedy się(...)łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.   Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem do mięs)i bułkę tartą.   Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi,formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszcez papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Placuszki z kaszy gryczanej z kabanosami i serkiem czosnkowym 165

Kolejna propozycja na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki:100 g kaszy gryczanej2 jajka1 łyżka bułki tartej250 g twarogu3 ząbki czosnku1 płaska łyżka kwaśnej śmietanyokoło 2 kabanosówszczypta cukruolej(...)smażeniasólpieprzPrzygotowanie:Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Wsypujemy do miseczki i dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie placuszki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je około 3 minut z każdej strony. Obrane ząbki czosnku miksujemy z twarogiem. Dodajemy śmietanę, szczyptę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy serek przekładamy do rękawa cukierniczego.Na

Oryginalny smak
Burrito z chorizo i mango 279

pikantnego chorizo. Do tradycyjnych składników takich jak fasola czy papryka dodałam również mango i to był strzał w dziesiątkę bo jego słodki smak fajnie komponował się z całością :) 6 placków tortilli (użyłam szpinakowych) ok. 80 g pikantnego chorizo niewielka młoda cebulka 0/5 zielonej papryki 0/5 żółtej papryki puszka fasoli kidney w pikantnym sosie pomidorowym 3 łyżki kukurydzy 0/5 mango szczypta(...)pasty chili szczypta soli pół łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki zielonego tabasco kwaśna śmietana Cebulę drobno siekamy. Chorizo kroimy na małe kawałki i wraz z cebulką podsmażamy na patelni (kiełbasa puści tłuszcz więc nie dodajemy innego). Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę obie papryki, kukurydzę, fasolę wraz z sosem oraz pokrojone mango. Całość doprawiamy przyprawami które wcześniej ucieramy w moździerzu

Mienta blog
Uszka z kapustą i grzybami 182

grzyby - i odstawić osobno do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle na rumiany kolor. Grzyby oraz kapustę poszatkować drobniej i dodać do cebuli na patelni. Smażyć razem na średnim ogniu, podlewając niewielką ilością wody przez 30-40 minut. Po 10 minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić(...)mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania