Dziś mam okazję zaprezentować Wam mój przepis na gulasz w sosie Jack Daniel's BBQ.Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne, zimowe dni.Gulasz możecie serwować z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi, pieczywem lub makaronem.Czas przygotowania: 2,5 hPorcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 21,00 złSKŁADNIKI na gulasz:500 g mięsa wołowego na gulasz1 marchewka1 pietruszka1/2 selera naciowego1/2 pora3 cebule(...)pieprz czarny3 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE gulaszu:Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy i kroimy w słupki.Cebulę kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka.Na tej samej patelni przesmażamy mieloną paprykę. Dolewany odrobinę wody i posikaną w pióra
kulinarnyJaopakowanie szpinaku mrożonego (450g)łosoś wędzony 300gSerek (twarożek) Almette lub Delicate naturalny 2 opakowania5-6 łyżeczek chrzanu4 jajka4 łyżki jogurtu greckiego1 czubata łyżka masła4 ząbki czosnkupieprz i sólWykonanie:Na patelni rozpuść masło. Dodaj zamrożony szpinak i smaż co jakiś czas mieszając. Kiedy szpinak się odmrozi i podgrzeje dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz(...)oryginalną kwadratową blachę z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Na papier wylej masę szpinakową i równomiernie rozprowadź ją łyżką tak, żeby powstał około 0,5 - 1 cm grubości kwadratowy placek bez prześwitów. Piecz około 15-20 minut a następnie ostudź.W misce wymieszaj chrzan z twarożkami. Gotową masą twarożkową wysmaruj szpinak. Na wierzch ułóż plastry wędzonego łososia. Zwijaj
Anielska Kuchnia Anicukiniowe brownie placki z sosem czekoladowym i bananem Czuję zimę, bo czekolada, dużo czekolady. Musze zrobić zapasy. Ale jednak skoro sos, to z mlecznej czekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej! Przepis:60g mąkiłyżka kakaa(ok.15-20g)100g cukinii startej na drobnych oczkach jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaok.40ml mlekaszczypta cynamonucukier/mi(...)drugiej. Część białka ubijam na sztywną pianę, a resztę wraz z żółtkiem dorzucam do mokrych składników. Łącze ze sobą obie miseczki i delikatnie dodaję białko. Smażę na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsprawdziwki, czy kurki)250 g ricotty50 g parmezanu1 cebula3 ząbki czosnkułyżeczka świeżego rozmarynu2 łyżki posiekanej natki pietruszki30 g masłaoliwa z oliwekpieprz, sólCzosnek i cebulę posiekać. Przysmażyć na złoto na patelni z uprzednio rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy. Grzyby pokroić w kostkę i połączyć z cebulą. Smażyć przez 20-30 minut. Pod koniec przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem. Zdjąć(...)podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować
Food Squarebyło łatwiej wyobrazić to sobie)- tak wyrobione ciasto zostawimy w misce przykrytą ściereczką na 1 h do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)-- w tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie- rozgrzewamy patelnie z odrobina oleju (ja dodaje smakowy dodaje to dodatkowego smaku)- wrzucamy mięso przyprawiamy i podsmażamy - do podsmażonego mięsa wlewam przecier i wrzucam suszone pomidory i duszę(...)ostrym nożem na kawałki - z kawałka tworze mniej więcej koło na które nakładam wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli - tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry tworząc w ten sposób bułkę, obracam i delikatnie formuję i odkładam na blaszkę wyłożonym papierem do ponownego
Basia w kuchnibasta ! Odcedzamy nasze dwa makarony . Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią. Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką. Do tego oczywiście starty(...)poprzednich... tak jak wtedy , kilka lat temu, zrobił to mój teść. On to zrobił z potrzeby..a wyszło bardzo dobre. Jadłam. Pochwaliłam i za to mu wtedy placka z jabłkami upiekłam. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipieczarek 4-5 cebul sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Cebule drobniutko siekamy (można sobie ułatwić rozdrabniaczem, np. od blendera). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i na małym ogniu szklimy przez 15-20 minut - ma dobrze zmięknąć i zacząć się rumienić. Umyte pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do cebuli(...)minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało) i wałkujemy na cienki placek (nie powinno być potrzeby podsypywania mąką do wałkowania). Literatką lub inną okrągłą foremką wykrawamy kółeczka, nakładamy trochę farszu, sklejamy jak pierożka, a potem owijamy go na palcu w kształt uszka
Kolorowy Przepisownikłyżka brandy (można dać 2-3) 3/4 filiżanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1/3 gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej mielone pistacje Na dużej patelni o grubym dnie rozpuścić masło z obydwoma rodzajami cukru i melasą. Melasę można zastąpić Golden Syrup (ja miałam go za mało i uzupełniłam miodem). Mieszać do czasu aż cukier(...)zgrabne, drobne rurki masy nie może być za dużo - wystarczy płaska łyżeczka. Jednorazowo nakładać maksymalnie 6 porcji zachowując spore odstępy - podczas pieczenia masa rozlewa się na boki tworząc płaski placek. Wkładać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 10 minut - do momentu aż masa rozleje się, zacznie "bąbelkować" i zarumieni się uzyskując ciemny karmelowy kolor
KUCHARNIAczasie Targów Natura Food (relacja - klik). Cypryjskie kanapki Kanapki z grillowanym halloumi i różnymi dodatkami sprzedaje na Cyprze większość tawern. Do ich przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj okrągłe, grube placki chlebowe (składane na pół, jak tutaj - klik), dla których chlebki pita będą stanowić świetny zamiennik. Niektóre kanapki podaje się z wytwarzaną na Cyprze wędzoną szynką wieprzową - lountza(...)mięska również nie obraziłyby się, gdyby je dosmaczyć takim sosem. Halloumi jest stworzone do grillowania - jest zwarty, troszkę gumowaty i włóknisty, ale dzięki temu nie rozpływa się na patelni jak inne sery, tylko apetycznie przyrumienia. Zawdzięcza to wysokiej temperaturze topnienia. Jeżeli nie możecie kupić halloumi, spróbujcie zastąpić go oscypkiem, który również bardzo dobrze się grilluje. Myślę, że takie kanapeczki
Chilli Czosnek i OliwaBatatowy placek owsiany; z gruszką duszoną w maśle orzechowym ale mi się dzisiaj dobrze spało.. z rana tak patrzę na zegarek i takie nie.. aż tak długo spałam(jak na mnie)? :O organizm chyba wyczuwa, że szkoła i korzysta :D Przepis: 40g płatków owsianych + ok.60ml wrzątku 20g mąki razowej jajko ok.100g pure z batata(...)przykryciem. (można zrobić to wieczorem i wstawić do lodówki). Miksuję batata z jajkiem na gładkie pure dodaję resztę składników. Ew. dolewam wody. Smażyłam na rozgrzanej patelni przetartej masłem, z jednej strony pod przykryciem na małym ogniu, z drugiej bez przykrycia na większym ogniu
More food, love and dreamsLekka modyfikacja TEGO przepisu. Placki owsiane tak mi zasmakowały, że obecnie robię bardzo często. Za każdym razem staram się coś zmienić, coś dodać, tak by wyszedł jeszcze smaczniejszy :) Mąka poszła w odstawkę Teraz królują płatki owsiane! :) Składniki: 50 g płatków owsianych 1 miarka odżywki białkowej (u mnie waniliowa od kulturystyka.sklep.com ) 2 małe jajka 1 łyżeczka kakao(...)odstaw na 10-15 minut do napęcznienia. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Upraż w garnku z niewielką ilością wody. Namoczone płatki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę owsianą, zmniejsz ogień, na wierzchu ułóż prażone jabłka, przykryj pokrywką i smaż ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Zdrowie na języku :PDynię kupiłam bardzo dawno chciałam zrobić zupę, a wyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 jajko 3 łyżki puree z dyni* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego cynamon mniej niż 1/2 szklanki wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki(...)ostudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę w blenderze. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładka masę. Smażymy z obu stron na patelni beztłuszczowej
Truskawkowa Fiestaniespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło(...)chorizo sól dymka (dla koloru; Hiszpanie użyliby cebuli) 2 łyżki oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić na byle jakie kawałki.Trzeba pamiętać, że muszą się one smażyć na patelni, więc nie warto kroić dużych i grubych plastrów. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu obsmażyć ziemniaki tak, by nie były surowe w środku. Pokroić dymkę. Plastry chorizo pokroić na połówki
Weekendy w domu i ogrodziejapoński fast food-czyli kapuściano -naleśnikowe placki...Pycha.. SKLADNIKI;; malą główkę cienko posiekanej sparzonej kapusty 1-1,5 szkl mąki pszennej lub mieszanej z pełnoziarnista -u mnie dzis 1 szkl pszennej i o,5 szkl grahamki 4 jajka ok 1-1,5 szkl mleka 2 łyżki sosu sojowego do smaku 1-2 łyżek sosu Sriracha-inaczej sos chilli(...)zeszklonymi na oleju......................................WYKONANIE---Z jajek, mąki, mleka i sosów stwórz jednolite ciasto. Dodaj do niego posiekaną w drobne paseczki kapustę i dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu i smaż z obu stron przez kilka minut-2-3 - do czasu, aż będą apetycznie złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz....Usmażone okonomiyaki udekoruj dodatkami i gotowe
w mojej kuchnioliwek- sól- pieprzZaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia.Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również(...)przygotowywanie ciasta na pierogi.Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto.Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto, którego aktualnie nie używamy warto przykryć ściereczką, gdyż ma niestety tendencję do wysychania.W międzyczasie w głębokim garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką
W mojej holenderskiej kuchni