placek z patelni - 1500 przepisów (strona:64/100)

Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 192

fazie końcowej będzie gęsty. Tak przygotowane mięso obsmażamy porcjami na patelni z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Całość przerzucamy do brytfanki gdzie wcześniej wlałam ok 2 łyżki oleju. Na patelni pozostaje nam taka" skorupa " wlewamy na to zimną wodę dokładnie wszytko wymieszamy i wlewamy do naszej brytfanki z mięsem. Jest to cała esencja naszego sosu.Do tego wrzucimy obrany czosnek(...)razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy doprawić pod koniec duszenia. Podajemy go z kaszą, ziemniakami, pajdą chleba lub z plackiem  ziemniaczanym. Wielokrotność jego podania zależy od nas :) Smacznego

Basia w kuchni
Beztłuszczowe Serowe placuszki ze szczypiorkiem (light) 241

Pomysł na usmażenie za pomocą naleśnikarki placuszków  bez tłuszczu chodził mi po głowie po pierwszym zastosowaniu  naleśnikarki  firmy Unold Profi 48155 ze sklepu internetowego redcoon.pl.  Bo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuszki z jabłkami 1127

Zazwyczaj robię racuszki na drożdżach. Tym razem propozycja bez drożdży - te racuszki są równie smaczne :) Składniki: 1/2 litra mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka

Kuchnia domowa Ani
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi 341

szybkiego, łatwego i taniego obiadu - zajadajcie ze smakiem! Kurczak curry - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) - przyprawa curry - mielona kozieradka - sos sojowy - świeża natka pietruszki - połowa ostrej czerwonej papryczki chili Placki ziemniaczano - cukiniowe - 1 cukinia - 8 ziemniaków - 1 jajo całe + 2 białka - 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej -sól, pieprz Cukinię i ziemniaki dokładnie myjemy. Cukinię ze skórką ścieramy(...)czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym. Odkładamy na noc do lodówki (min. na godzinę, żeby smaki przeszły). Kolejnego dnia na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka tak długo, aż będzie rumiany - pamiętajmy, żeby nie robić tego za długo, gdyż pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem i łatwo je wysuszyć smażąc. Gdy kurczak będzie gotowy

Sajkofanka smaku
Placuszki kakaowo-serowe 191

Propozycja śniadaniowa dla małych i dużych.Składniki:270 g serka naturalnego1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy korzennej150 ml mlekamiód lub cukier

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 231

gotujemy około 12 minut do miękkości. Wyjmujemy i nieco przestudzamy. W maszynce do mięsa mielimy kasze wraz z serem. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Przesmażamy na patelni na odrobinie masła. Dodajemy do farszu (jeśli ktoś nie lubi czuć drobinek cebuli, można ja również zmielić w maszynce do mięsa na przemian z pozostałymi elementami farszu). Całość doprawiamy solą oraz(...)być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy

Kolizje Smaków
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 201

porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie dosładzamy do smaku miodem i miksujemy blenderem.Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy nasze drobiowe steki po kilka min z każdej ze stron. Na drugiej patelni wysypujemy połowę startego sera (na kształt naleśnika) podpalamy gaz i na środek układamy 1 porcję steka (ja zrobiłam po 2 mniejsze) i czekamy, aż ser nam się ładnie rozpuści(...)tego nie będzie szans wyjęcia gotowego gofra ) układamy porcję masy fasolowej, przykrywamy papierem i zamykamy gofrownicę.Pieczemy ok 10 -15 min. Muszą być delikatnie zezłocone. Można również takie placki upiec w piekarniku.Sakiewki z goframi podajemy na przygotowanym sosie i sałatą z truskawkami. Dodatkowo serwujemy porcję sosu, aby można było sobie polać  mięso i sałatę.Mi smakowało wybornie

Malinowe Pocałunki
Krampety 249

cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków) 250 ml ciepłego mleka 375 ml letniej wody 10 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)godzinę lub do momentu, kiedy ciasto urośnie, a na jego powierzchni powstaną pęcherzyki powietrza.  W reszcie wody rozpuść sodę, dodaj do wyrośniętego ciasta, odstaw na 10 minut. Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, ułóż obręcze np. silikonowe do jajek sadzonych lub użyj specjalnej patelni z wgłębieniami do jajek sadzonych. W obręcze wlewaj około 80 ml ciasta i smaż

Moje Qulinaria
Uszka z grzybami 265

mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą noża wykrawamy z ciasta cienkie paski, które potem dzielimy na kwadraty. 5. Na kwadracikach kładziemy odrobinę farszy, składamy na pół(...)zimnej wodzie. Gdy już namokną gotujemy je przez chwilkę, po czym odcedzamy. 2. Ostudzone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na małej patelni na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną natkę pietruszki. 4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 5. Gotowy farsz rozdrabniamy za pomocą blendera lub przepuszczamy przez

W kuchni Katie
Placki z kaszy jaglanej 214

pory placki z kaszy jaglanej robiłam tylko na słodko. Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy . Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej(...)praskę. Dodać do cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku. 3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem.  4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym. Inspiracja: ChilliJemy

Kto ugości moich gości?
Puszyste placuszki z miodem FIT 201

Moja córka by mogła jeść codziennie naleśniki , placki itp , na śniadanie , obiad i kolację , Julcia w prost uwielbia tego typu jedzenie , więc dziś zapodałam jej placuszki z miodem , nie nadążyłam smażyć tak jej smakowały , zapraszam do wypróbowania przepisu może i tobie zasmakują . Składniki  1 szklanka mąki otrębowej  3 łyżki mąki ryżowej  3 jajka  1 szklanka(...)miód , kiedy mamy dodane składniki delikatnie zaczynamy mieszać , ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy . Patelnie rozgrzewamy z olejem kokosowym i zaczynamy smażyć nasze placuszki na złoty kolor . Jak mamy placuszki usmażone , podajemy polane miodem , bądź posypane cukrem pudrem , czy z owocami świeżymi , to już według

Mój Smak
Cow Pie (krowi placek) 225

Dziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno(...)kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy do miękkości, od czasu do czasu podlewając odrobiną bulionu drobiowego (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i musztardą Dijon. 2. Rozgrzewamy

My Culinary Art
Orkiszowe pancakes 214

Pyszne, mięciutkie , pulchniutkie pankejki...zajadane ze smakiem...ledwo  zdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową...pycha... 1 szkl.mąki orkiszowej razowej 1

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki gryczane z szynką z indyka i wiosennymi warzywami 1121

Nudzą Wam się kanapki do pracy, szkoły, czy na wycieczkę? A gdyby tak zastąpić je rolkami z naleśników, chrupiących wiosennych warzyw i dobrej jakości

Kulinarne Inspiracje
Ruchanki 2018

wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się pojawi). Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis regionalny. Racuchy przyrządzone według niego są miękkie i delikatne, po prostu pyszne. Wszystkim lubiącym placki polecam, bo wierzę że też polubicie ruchanki ;) Składniki dla 4-6 porcji: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 2½ szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 100 g masła cukier(...)ciągu mieszając dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem. * w oryginalnym przepisie były 3 jajka, ale ciasto było bardzo rzadkie i racuchy nie przypominały prawdziwych

Pełny talerz