Kolejna odsłona mojego ulubionego omleta. Nie będę się rozpisywała, po prostu polecam go wykonać! Składniki: 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka odżywki
Truskawkowa FiestaWiecie, myślałam, że już dawno ten przepis jest na blogu. Ale się zdziwiłam, jak zobaczyłam, że go tu nie ma! Miałam przynajmniej motywację, żeby usmażyć naleśniki
chili & sugarsyropie, które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać na wiele sposobów: można je zwyczajnie przygryzać (pycha!), dodawać do zimnych i gorących napojów, do deserów i placków. Syrop limonkowy ma niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam(...)jajka, sól i resztę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Odstawić pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia.Smażyć na średnio rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej lub na suchej. Usmażone na suchej patelni będą jak puszyste pancakes'y.Podawać na ciepło lub na zimno, polane syropem limonkowym lub dowolnym :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasię, że placki ziemniaczane królują w gustach wielu mi najbliższych osób. Niestety pomimo wspaniałego smaku, zawierają też dużo tłuszczu. tego się nie da uniknąć. Jako zamiennik wymyśliłam placki warzywne, do których nie używamy mąki, a smażymy je na znikomej ilości oleju. Zachęcam Was do spróbowania, poszukiwania smaków i kombinowania. Smacznie nie zawsze znaczy niezdrowo :) Składniki: 4 ziemniaki marchewka(...)dodajemy brakujących składników. Jeśli masa wyda nam się zbyt rzadka, do ciasta dodajemy kilka łyżek płatków lub otrąb owsianych, mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut, by masa stężała. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy kilka "kropel" oleju i smażymy placuszki, najlepiej na małym ogniu, by się nie przypaliły i nie były surowe w środku. Dla mnie te placuszki same w sobie są pyszne
Taste Of My DayMieszkanie z dziećmi w jednym domu ma tą zaletę, że można ich potrzebami tłumaczyć swoje obżarstwo. Na przykład chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem
Z butelką mleczka w tlełyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku(...)tylko wisiało i tłuszcz mógł skapywać do naczynia - opiekamy je przez 30 minut w temperaturze 200 C często obracając i ścinając przypieczoną warstwę. Tortille opiekamy na patelni z obu stron, układamy na niej mięso, sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora, cebulę i polewamy oba sosami. Zawijamy folia aluminiową tak aby sosy nas nie ubrudziły i podajemy
Niezły MłynekZaczyna się wiosna, już lada moment zacznie się targ. W końcu będzie można kupić pyszne nowalijki! Później zaczną się wspaniałe owoce i warzywa! Teraz trzeba zacząć
Plate of JoyNaszła mnie ochota na jakieś placuszki. Idealny przepis znalazłam na blogu feed-me-better. Zapraszam! Dla nas (dorosłych) były zwykłe okrągłe, a dla naszej dwulatki - motylki
Kuchnia domowa AniGreen pancakes. Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej
Świat Domowej Kuchnipysznie złociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, ale też deser czy słodka kolacja.I pomimo, że w naszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :)Składniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka maślanki, jogurtu(...)odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny.Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków.Jemy tak, jak lubimy najbardziej, np. z miodem, cukrem pudrem, owocami
Taste Of My DayRacuchy z jabłkami to doskonała propozycja, zarówno na kolację, obiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak
Słodka Kraina Wypiekówtort. Nie byle jaki, bo z panem szpinakiem! O zdrowotnych właściwościach tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę do kuchennych wariacji. Zielonym plackiem możecie zajadać się bezkarnie, na pewno nie odłoży się w boczki. Co więcej, przyczyni się do wzrostu Waszych sił witalnych. Równie łatwy, co szybki w przygotowaniu uwiedzie podniebienia nie jednego(...)łyżeczki mielonej kozieradki 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym rozcieramy. Wędlinę i ser kroimy w drobna kosteczkę. 2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy cebulę i czosnek, a gdy wszystko ładnie się zeszkli dorzucamy szpinak. 3. Smażymy, aż ze szpinaku odparuje cała woda i farsz stanie się gęsty. Doprawiamy
Sajkofanka smakuużyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba 4 małe filety z tilapii ze skórą (ok.45 dag) 2 łyżki musztardy sarepskiej(...)małych oczkach i odciskamy wodę, która się z nich wytworzy. Dodajemy jogurt, posiekaną cebulę i czosnek, szczypiorek, mąkę oraz przyprawy. Rybę i placuszki możemy smażyć równocześnie. Na dwóch patelniach rozgrzewamy olej (chyba, że używamy patelni grillowej, na której możemy smażyć bez tłuszczu). Rybę smażymy ok. 3 minut z każdej strony. Placuszki formujemy łyżką na grubość ok. 0,5 cm smażymy
Zakręcony WidelecBardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po
Stare Gary