placek z patelni - 1500 przepisów (strona:49/100)

CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 91

lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować.   Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi) Na jeden z placek wylać masę orzechowo-karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości

Kuchnia w opałach
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 259

pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego (Turcy jedzą jagnięcinę lub baraninę, ale wieprzowo-wołowe też się nadaje) i kilku innych dodatków, okraszonych aromatycznymi przyprawami. Zaskakująco smaczna, często traktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie główne(...)małą kuleczkę z farszu na patelni i spróbujcie. Na zdjęciach zabrakło pomidorów i papryki, więc dodaliśmy koncentratu pomidorowego. 3. CIASTO (5 min): Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniej wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Placki mają być cienkie, więc

Nerds Kitchen
Placki z warzywami na cieście francuskim 197

  Pizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3

prawdziwe jedzenie
Twarogowe placuszki na kaszy mannie z cytrynowym kisielem 220

Dzisiaj coś dla małych i dużych łasuchów, racuchy z twarogu i kaszy manny- zdrowe i pożywne.Do placuchów dodatkowo zrobiłam słodki kisiel cytrynowy, ale posypane cukrem

Kraina Miodem Płynąca
Burgery z buraka 188

przeciskamy przez praskę.  Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy

Kolizje Smaków
ostre kotleciki jagnięce czyli kofta kebabs 153

gałązek świeżego tymianku, listki oderwaneskórka z 1 cytryny, drobno posiekanaząbek czosnkusól morskaświeżo zmielony czarny pieprz+ opcjonalnie przyprawy:1 łyżeczka mielonej kolendry½ łyżeczki mielonego chilli1 łyżka zmielonego kminu rzymskiegodo podania4 placki tortilli (np z tego przepisu)Parę liści sałaty, opłukanych i osuszonycholiwa z oliwek, opcjonalniesok z cytryny, opcjonalnie4 czubate łyżki jogurtu naturalnego1 świeże czerwone chilli, wypestkowane i drobno(...)przez 30 sek.Przenieść tortille na talerze, na każdym placku położyć po parę kawałków sałaty, skropić oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny, na to położyć mięso, łyżkę jogurtu, Posypać posiekaną chili, można dodać natkę pietruszki lub kolendrę .Zrobiłam małe kotleciki (zamiast 4 - 8) , tym razem  smażyłam na patelni a nie grillowałam

Stare Gary
Tort płatkowy 148

sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), aby masa zastygła. Teraz przygotowujemy polewę karmelową do posmarowania ostatniego płatka tortu. Przygotować rondel lub patelnię z grubym dnem. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu

Świat Ciasta
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 235

Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną

Walijskie Pichcenie
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 180

wgłębieniem. Są nawet takie smażone na patelni do sadzenia jajek. Tylko że nie o takie dołki mi chodzi. Aby nie być gołosłowną i nie narazić się nikomu, że obalam czyjeś racje, postanowiłam znów pogrzebać w archiwach, później zajrzałam do  MRiRW   . Na stronie rządowej opisali je tak: Wygląd: Placki kształtu baryłkowatego, na powierzchni sękowate wyrostki Kształt: Nieregularny

Dieta moja pasja
Placek serowo-kokosowy 118

Placek serowy, czyli maxi wersja waniliowych placuszków , tym razem w wersji kokosowej. Omlety, czy inne dania, które nie wymagają użycia dużej ilości mąki warto usztywniać zamiennikami tradycyjnej mąki. Idealnie sprawdzą się zmielone orzechy, wiórki kokosowe i otręby. Składniki miksujemy, wylewamy na patelnię i czekamy na pyszną kolację :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę

Chocolate Muffin Blog
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 144

mielenia mięsa i dorzucamy je do zeszklonej na patelni cebuli. Przesmażamy wszystko razem przez około 3 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z bułka tartą. 2 . Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy je pod ciepłą miskę, by odpoczęło na około pół godziny. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki (ok. 1mm) i wykrawamy na nich równe kwadraty

Kuchenna Kontrrewolucya
Placki ziemniaczane na szybko 2122

kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja dodatkowo wzbogaciłam placki „po sowjemu”. Dobrałam te dwa ziemniaki i starłam na malutkich oczkach, nie powstała „ciapka” tylko takie niteczki. Taki sposób pokrojenia ziemniaka sprawia, że nie wydziela się woda, ziemniaki nie ciemnieją. To moje osobiste spostrzeżenia. Acha i nie lepią się do patelni ,jak te starte na papkę. Oprócz ziemiaków , dodałam również

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 90

około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką

Kolorowy Przepisownik
Kruche rogaliki dyniowe 156

kakao 100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni brązowy cukier puder do smaku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier do smaku, wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki. Ciasto podzielić na 4-5 porcji. Każdą porcję rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać

Pełny talerz
Chili con carne 95

wykorzystane jako nadzienie do wspomnianych chlebków. Można je zjeść także z nachosami czy plackami tortilli . Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne.Składniki:0.5 kg mięsa mielonego500 g przecieru pomidorowegopół czerwonej papryki1 mała cebula1 czosnekpuszka czerwonej fasolipuszka kukurydzypieprz cayennesólSposób przyrządzenia:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, dalej posiekany czosnek. Gdy poczujemy aromat

upichcic

Proponowane wyszukiwania