rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie je zawijać. Do zawijania możemy przystąpić, po wystudzeniu placków. Każdy placek smarujemy serkiem. Na środku układamy sałatę, ser i wędlinę. Paprykę kroimy w paski. Jeden
Czerwona PorzeczkayliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna - link wkrótce :) Składniki na 2 sztuki: 1 du ż y plast er schabu - grubości ok. 1 c m; jeśli małe to dwa 2 placki gotowej tortilli - u mnie pełnoziarniste 1 garść gotowej mieszanki sałat 1 garść pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 2-3 łyżki sosu kebab-gyros ostrego od FOLWARK - do marynaty + do środka(...)cierpliwości, dwie godzinki w lodówce też ostatecznie wystarczą . Następnego dnia zamarynowany schab podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju. W międzyczasie umyć warzywa , sałatę drobniej porwać, pomidorki pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Poszczególne e tapy przygotowywania pokazuje poniższa foto-instrukcja : Na plackach tortilli układać po kolei warstwowo: sałatę => pomidorki => cebulę czerwoną => kawałki schabu
Grunt to przepis!całość mieszam np. łyżką lub widelcem. Następnie dodaję płatki owsiane górskie i mąkę, znów mieszam. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie olej kokosowy około 1 łyżeczki), zmniejszamy płomień na minimalny i smażymy placuszki na złoto z obu stron (1 łyżka = 1 placek). Placuszki obracamy ostrożnie, bo są delikatne. Placuszki podajemy skąpane w syropie daktylowy. Jeśli go nie posiadacie możecie
Słodkie okruszkibursztynowa lecz nieco jaśniejsza niż chcemy osiągnąć. Przewrócić pierś szczypcami lub łopatką (nie nakłuwać) na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć pierś z patelni i na blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla na kolejne 7-8 minut. Z funkcją grilla bo wtedy mięso będzie poddane gorącej temperaturze od góry co spowoduje szybkie(...)Zalałam je marynatą z marynowania piersi czyli winem i przyprawami i nieco dosoliłam. Pierś podałam na chrupkim placku z nudli. Nudle wzięłam z chińskiej zupki, zalałam całą kostkę nie łamiąc wrzątkiem, gdy stały się miękkie rozdzieliłam widelcem na luźne nitki. Rozgrzałam na patelni olej. Odcedziłam i następnie osuszyłam nudle dokładnie na papierowych ręcznikach. Połowę z porcji nudli kładłam na gorący
Sztuka gotowania w/g Samiryjeśli nie zagęścicie go mąką. Następne w planie mam placki ryżowe na słodko, mam nadzieję, że będą równie udane jak te dzisiejsze :) Składniki na obiad dla 4 osób:Placki: 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) - u mnie kasza gryczana w 6 minut Risana 3 jajka mała papryka zielona pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos borowikowy(...)torebek, dodać czosnek, paprykę, koperek i 3 surowe jajka. Wymieszać i doprawić do smaku.Najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem.Łyżką formować małe placuszki i smażyć z obu stron aż się zarumienią. Ostrożnie odwracać łopatką na drugą stronę aby się nie rozsypały. Placki dopiero po usmażeniu są całkiem zwarte.Smacznego
Ze smakiem i z pasjąprzestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju. Ok jedna chochelka na jednego naleśnika. Gdy naleśniki przestygną a galaretka trochę stężeje, nakładamy ją na każdy placek i delikatnie zwijamy, wkładamy do lodówki. Przed podaniem pokroić i udekorować. Ja podałam udekorowane jagodami goji i miętą
Ze smakiem i z pasjącebuli, dużej ilości ziół i odrobinie cynamonu. Uwielbiam je! Są dla mnie potwierdzeniem niesamowitości kuchni greckiej, która powoli zaczyna plasować się jako moja ulubiona spośród kuchni krajów śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini(Tomatokeftedes) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepisu na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki(...)ciasto na 1 godz. do lodówki. Smaki się przegryzą, a cebula zmięknie. Przechodzimy do smażenia - na patelni rozgrzej na średnim ogniu warstwę oliwy o grubości ok. 2 cm. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Oliwa powinna sięgać do połowy wysokości placuszków. Placki smaż przez 2-3 min na stronę, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Placuszki możesz
Chilli Czosnek i Oliwamoże być śniadanie, chociaż mi nie chce się z rana stać przy patelni . . . . Ale dla tych mniej leniwych, którzy mają dzieci lubiące placuszki, polecam ten przepis. Można podawać je z serkiem bądź jogurtem, lub po prostu posypane cynamonem. To wszystko zależy od naszego smaku :-) Placki kukurydziane na słodko Składniki: 100 g mąki kukurydzianej; 100 ml mleka(...)jajka, cynamon i cukier miksuję na gładką masę. Dodaję starte na tarce (na grubych oczkach) jabłko i żurawinę suszoną. Odstawiam masę na jakieś 15 minut. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z masłem i smażę placuszki. Gotowe :-) Smacznego ! Miłego weekendu
Życie na widelcucukru 50 ml śmietanki kremówki Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Masło rozgrzać w wysokiej patelni, dodać cukier i śmietankę. Do gotującego się płynu wrzucić gruszki, dusić pod przykryciem 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek. W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas duszenia sosem, nakryć ciastem. Piec w 180 stopniach około
kolorowotorcikowozaszaleć i podać je z syropem klonowym czy golden syropem, albo z ulubionym dżemikiem lub zwyczajnie jeść same Jestem przekonana, że jak ich spróbujecie to się w nich zakochacie Placki owsiane z bananemSkładniki:1 szklanka płatków owsianych1 szklanka mleka (lub mleka zbożowego, kokosowego, jogurtu, maślanki lub kefiru)1/2 szklanki mąki2 banany1 jajko1 łyżeczka sody lub proszku do pieczeniaszczypta cynamonudo(...)wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę.4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Smacznego Post Placki owsiane z bananem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwersji na słodko, z twarożkami i owocami, jak i te na słono, np ziemniaczane z gulaszem. Niestety często jest to tłusta i cieżkostrawna potrawa. Ostatnio rozsmakowałam się w plackach z cukinii. Chciałam storzyć taką ich wersję, która byłaby pyszna a przy tym "lżejsza", zdrowsza. Po kilku próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Placuszki wychodzą niezwykle delikatne, z mocno(...)naczynia z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy mąkę, jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego, ze śmietaną i szczypiorkiem
Zawsze głodna!quesadillas doskonale zastąpią nam tradycyjny obiad. Quesadillas z chili i kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 świeżej papryczki chili 8 placków tortilli 15-20 dag żółtego sera w plastrach olej sól, pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola(...)przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej tortillę, podpiekamy ją z obu stron, po czym układamy na niej ser i farsz. Pamiętajmy, aby nie kłaść farszu przy brzegach, bo przy obracaniu nam wypadnie. Tortillę przykrywamy drugim plackiem, dociskamy i obracamy przy pomocy pokrywki lub talerza. Teraz podpiekamy wierzchnią
Kulinarne przygody Gatityolej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce na stronie do placków. Odsączyć na sicie. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać startą cebulę, wbić jajko i doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Następnie dodać około 2 łyżek maki. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron(...)szklimy ją. dodajemy mięso, całość podsmażamy do zamknięcia porów. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy cukinie, mieszamy i dusimy 10 minut. dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Placki ziemniaczane podajemy nakładając na wierzch gulasz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizaczynam śniadaniowo i słodko. Zobaczymy, jak będzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak trzeba bardziej uważać przy przewracaniu placków - są bardzo miękkie. Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ banany same w sobie są bardzo słodkie. Lubimy jednak połączenie bananów z czekoladą i stąd uzupełnienie sosem z gorzkiej czekolady, które(...)Banany obrać,rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki, smażyć na złoto z obu stron. Sos czekoladowy 100ml śmietanki 30% 40g gorzkiej czekolady Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając. Placki polewać sosem lub po prostu w nim maczać. Smacznego
Pełny talerzminut, aby ciasto odpoczęło.Po tym czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy na cienkie placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków należy na rozwałkowane ciasto położyć np. talerz i wzdłuż jego krawędzi wykrajać okręgi.Tortille smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej (bez tłuszczu) z każdej ze stron. Nie można ich zbyt długo trzymać na ogniu ponieważ
Słodka Stronaciasto. Następnie przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby nic więciej, bo najbardziej smakują jej such placki, ew posypane cukrem. Możemy je również posmarować dżemem, duszonymi jabłkami, nutellą, miodem. Mój tata bardzo lubi naleśniki
Taste Of My Dayknorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju, posypujemy przypraw do mieś . Rozgrzewamy patelnie do wysokiej temp ( bardzo ważne żeby patelnia była dobrze rozgrzana
Sylwetka Od Kuchnidodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą. Gdy urosną układamy na nich plasterki truskawek wpychając lekko owoce w ciasto
Kulinarne przygody Gatitypiekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!!Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam ją i wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku
bastalena