Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc(...)rozpłaszczać i układać na środku łyżkę farszu. Zakleić. Ciasto doskonale się klei i łatwo formuje. Od czasu do czasu trzeba umyć ręce pod chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia w środku się poddusiła. Podałam z pesto . Można z inną sałatką o zdecydowanym smaku
Weekendy w domu i ogrodziepudru1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki przyprawy do piernika SKŁADNIKI na lukier: 80 g cukru pudru2 łyżki ciemnego kakaoodrobina wody WYKONANIE: PLACKI: Przygotuj pure z dyni. Dynię dokładnie umyj i pokrój na kawałki, nie muszą być równe. Na patelni rozgrzej 1 czubata łyżkę masła, wrzuć pokrojoną dynię i duś pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby(...)posmaruj olejem. Boków nie smaruj. Ciasto podziel równo na trzy części i napełnij nim tortownice. Wstaw do nagrzanego piekarnika na dwie półki i piecz około 18-20 minut. Upieczone placki wyjmij i ostudź. posmaruj kremem cynamonowym. Czarnym lukrem zrób pajęczynę i pająki. Smacznego! KREM CYNAMONOWY: Miękkie masło utrzyj w misce na puszystą masę. Dodaj do niego cukier puder, cynamon
Słodko-Słony Świat Ilonykopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak będzie ten sam - oj nie będzie nie ... Nie dajcie się zwieść. Aby nacieszyć się ich smakiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimikserze. Do startej masy dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Smażyć na patelni na gorącym oleju z obu stron, do chwili aż się zarumienią. Można spożywać z cukrem, śmietaną lub innym sosami lub mogą być jako baza do placka zbójnickiego . Smacznego
Na słodko lub wytrawniepamiętam z dzieciństwa. Do smaku chałwy musiałam dorosnąć. Dziś chałwę i sezamki robię sama, a smak sezamu towarzyszy mi nie tylko w formie słodkiej przekąski. Dodaję go sałatek, owsianki, placków z cukinii, chleba. Piekę krakersy sezamowe i dodaję sezam do batoników musli . Co takiego kryje w sobie to ziarno? Sezam jest rośliną o właściwościach medycznych. Wśród wszystkich nasion jadalnych(...)poleca się olej sezamowy, ze względu na jego zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi. Najsmaczniejszy jest sezam uprażony na patelni. Po zmieleniu go w młynku, otrzymamy tahini, które następnie możemy dowolnie wykorzystać – np. dodając do owsianki, placków, humusu lub innych past kanapkowych. Po dodaniu miodu w prosty sposób powstanie domowa chałwa . Nasiona czarnego sezamu utarte w moździerzu
Kucharzycapraskę czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Nie podaję proporcji, gdyż każdy sam wie ile czego lubi.Na patelni rozgrzać olej i nakładać ziemniaki. Ja formowałam małe placuszki w dłoniach, było najwygodniej.Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron. Placki powinny być równomiernie zrumienione. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę na papierowym
Codzienna kuchnia niecodziennajabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane w towarzystwie powyższej herbatki. Składniki (na 1 porcję): 40 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego(...)kiwi, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem. Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie z każdej strony. Z podanych składników wychodzą 4 placuszki. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami oraz gorącą herbatą
Zdrowie na języku :Pścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Startą dynię i jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia tłuszczu lub z jego minimalną ilością
Be Fit Be StrongPolecam! Zapiekane tortille: Składniki: 2 tortille pszenne kilka suszonych pomidorów w zalewie 2 plastry szynki gotowanej ser mozzarella Sposób przygotowania: Na patelni układamy warstwami składniki. Na początek tortillę.Następnie szynka,pomidory,na wierzch ser.Całość przykrywamy drugim plackiem i smażymy na chrupko z dwóch stron. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytkosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny złoty kolor. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie śmietana, a ostatni na deser z odrobiną cukru. Smacznego
Gosia gotujePlacki ziemniaczane.Nie muszą być nudne.Nie muszą być jak guma. Nie muszą być wielkie jak patelnia.Nie muszą być posypane cukrem. Nie muszą być podane z gulaszem.Cho
bistro mamaLejący się miód dodajemy do masy i mieszamy łyżką.2.Rozgrzewamy patelnię i smarujemy mała ilością tłuszczu. Następnie łyżką wykładamy masę na patelnię , powinno to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu:Łatwo je przypalić, więc pilnujemy i przewracamy placki. Gdy będą już zarumienione z obu stron , wykładamy i możemy jeść ;)A tu bardzo pozytywna piosenka, która umili Wam gotowanie
Gotuj Z MuzykąWbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety. Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią. Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać gorące
O kuchni z uczuciemkoniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi to być jeden duży składany na połowę. Osobiście preferujemy pieczenie ich po dwa na patelni i nakładamy gulasz na wierzch. Łatwiej się robi i wygodniej konsumuje. Składniki gulasz: 1 puszka soczewicy 1 młoda cukinia(...)oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy je z lekka. Teraz zalewamy wszystko passatą. Dodajemy przyprawy, nieco wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy kukurydzę
vegetaniemleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie teflonową, to nie) wysmarować olejem i smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy na talerz. Farsz: - na oleju/oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę, czosnek, pieczarki i marchewkę
Kitchens Alphabet