placek z patelni - 1500 przepisów (strona:37/100)

Placki ziemniaczane 175

mikserze.  Do startej masy dodać jajko, mąkę  i przyprawy do smaku.  Smażyć na patelni na gorącym oleju z obu stron, do chwili aż się zarumienią. Można spożywać z cukrem, śmietaną lub innym sosami lub mogą być jako baza do placka zbójnickiego . Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sezamie otwórz się 133

pamiętam z dzieciństwa. Do smaku chałwy musiałam dorosnąć. Dziś chałwę i sezamki robię sama, a smak sezamu towarzyszy mi nie tylko w formie słodkiej przekąski. Dodaję go sałatek, owsianki, placków z cukinii, chleba. Piekę krakersy sezamowe i dodaję sezam do batoników musli . Co takiego kryje w sobie to ziarno? Sezam jest rośliną o właściwościach medycznych. Wśród wszystkich nasion jadalnych(...)poleca się olej sezamowy, ze względu na jego zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi. Najsmaczniejszy jest sezam uprażony na patelni. Po zmieleniu go w młynku, otrzymamy tahini, które następnie możemy dowolnie wykorzystać – np. dodając do owsianki, placków, humusu lub innych past kanapkowych. Po dodaniu miodu w prosty sposób powstanie domowa chałwa . Nasiona czarnego sezamu utarte w moździerzu

Kucharzyca
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 401

praskę czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Nie podaję proporcji, gdyż każdy sam wie ile czego lubi.Na patelni rozgrzać olej i nakładać ziemniaki. Ja formowałam małe placuszki w dłoniach, było najwygodniej.Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron. Placki powinny być równomiernie zrumienione. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę na papierowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sir William's i bezglutenowe placki owsiane :) 160

jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane w towarzystwie powyższej herbatki. Składniki (na 1 porcję): 40 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego(...)kiwi, domowy dżem truskawkowy   Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem.  Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie z każdej strony. Z podanych składników wychodzą 4 placuszki. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami oraz gorącą herbatą

Zdrowie na języku :P
Gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym (wegańskie) 164

ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Startą dynię i jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia tłuszczu lub z jego minimalną ilością

Be Fit Be Strong
Coś z niczego -czyli zapiekane tortille. 215

Polecam! Zapiekane tortille: Składniki: 2 tortille pszenne kilka suszonych pomidorów w zalewie 2 plastry szynki gotowanej ser mozzarella Sposób przygotowania: Na patelni układamy warstwami składniki. Na początek tortillę.Następnie szynka,pomidory,na wierzch ser.Całość przykrywamy drugim plackiem i smażymy na chrupko z dwóch stron. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Placki ziemniaczane 131

kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną  i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny złoty kolor. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie śmietana, a ostatni na deser z odrobiną cukru. Smacznego

Gosia gotuje
Placuszki ziemniaczane przekładane szpinakiem 162

Placki ziemniaczane.Nie muszą być nudne.Nie muszą być jak guma. Nie muszą być wielkie jak patelnia.Nie muszą być posypane cukrem. Nie muszą być podane z gulaszem.Cho

bistro mama
Miodowe placuszki 175

Lejący się miód dodajemy do masy i mieszamy łyżką.2.Rozgrzewamy patelnię i smarujemy mała ilością tłuszczu. Następnie łyżką wykładamy masę na patelnię , powinno to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu:Łatwo je przypalić, więc pilnujemy i przewracamy placki. Gdy będą już zarumienione z obu stron , wykładamy i możemy jeść ;)A tu bardzo pozytywna piosenka, która umili Wam gotowanie

Gotuj Z Muzyką
Placki z gotowanych ziemniaków w kukurydzianych płatkach. 169

Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety. Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią. Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać gorące

O kuchni z uczuciem
Wegetariański placek po węgiersku. 163

koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi to być jeden duży składany na połowę. Osobiście preferujemy pieczenie ich po dwa na patelni i nakładamy gulasz na wierzch. Łatwiej się robi i wygodniej konsumuje. Składniki gulasz: 1 puszka soczewicy 1 młoda cukinia(...)oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy je z lekka. Teraz zalewamy wszystko passatą. Dodajemy przyprawy, nieco wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy kukurydzę

vegetanie
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 234

mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie teflonową, to nie) wysmarować olejem i smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy na talerz. Farsz: - na oleju/oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę, czosnek, pieczarki i marchewkę

Kitchens Alphabet
Kanapki z kurczakiem w tortilli 309

dodatek majonezu – ale oczywiście nie jakiegokolwiek, tylko dobrej jakości wykonanego samodzielnie. Całość nadzienia owinięta jest liśćmi sałaty. Pełni ona z jednej strony rolę „nieprzemakalnej” wyściółki, która zapobiega bezpośredniemu kontaktowi placka z niektórymi zawierającymi wodę lub tłuszcz składnikami – nasza przekąska jest pomyślana również w taki sposób, aby dobrze wyglądać i być wygodna w jedzeniu. Oczywiście ze względu na dość dużą(...)czym kroimy na drobną kostkę. Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Kładziemy na niej plastry kurczaka i intensywnie smażymy po ok. 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso częściowo przestygło. Tortillę kładziemy na płaskiej powierzchni. Jedną połówkę placka wykładamy sałatą i kładziemy na niej kurczaka. Jako

Kulinarna Pokusa
Gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi 196

kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz wrzucamy nasze mięso. Intensywnie podsmażamy ze wszystkich stron, pamiętając by go nie solić bo stwardnieje. W czasie gdy mięso się smaży nastawiamy bulion w garnku. Dorzucamy do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zostawiamy na malutkim ogniu. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Kiedy(...)się zarumieni dokładamy ją do garnka. Paprykę myjemy pod bieżącą woda, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni. Kiedy zmięknie dorzucamy do garnka. Zostawiamy teraz mięso by sobie „pykało” jakieś 20 minut, a w tym czasie przygotowujemy placki ziemniaczane według tego przepisu. Po upłynięciu czasu dorzucamy do garnka koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. My zazwyczaj wrzucamy około łyżeczki

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania