placek z patelni - 1500 przepisów (strona:29/100)

793. Dyniowe serniczki z patelni. 143

Dyniowo-kokosowe serniczki z patelni z borówkami i miodem(potem)Zauważyłam, że konsystencja serniczków w dużej mierze zależy jednak od twarogu, nie wiem, czemu

More food, love and dreams
Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem 190

smażenia *jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni . 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości

Kto ugości moich gości?
490. W świątecznych smakach. 136

Placuszki z masy makowej z twarożkiem Bałam się, że gdy zacznę je smażyć to rozjadą mi się na tej patelni czy Bóg wie co jeszcze zrobią i będę mieć raczej makową jajecznicę niż placki, a o  to proszę, wyszły mi chyba jedne z najgrubszych placuszków w życiu :D Składniki:(inspiracja)50g mąki100g(...)mlekacynamonszczypta soliaromaty np.pomarańczowy, waniliowy, rumowyew. coś do posłodzeniaJajko miksuje razem z masą makową. W drugiej miseczce łącze pozostałe składniki. Mieszam zawartość obu miseczek i smażę na dobrze rozgrzanej patelni

More food, love and dreams
Placki ziemniaczano-cebulowe 151

puszcza dużo soku to porostu ją odlewam i nie dodaję więcej mąki. Można też starte ziemniaki lekko posolić i odstawić na sicie. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać cienką warstwę masy, rozsmarować łyżką i smażyć placki z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku a następnie podawać z kleksem śmietany i wędzonym łososiem

Monia miesza i gotuje
Placek ziemniaczany z kurczakiem i warzywami 235

minut wstawiamy pustą blaszkę. Wyciągamy, wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonym olejem.    Nakładamy ciasto ziemniaczane, formując cienkie placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut.    W tym czasie na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy na chwilę orzeszki,  dodajemy kurczaka, podsmażamy i dodajemy warzywa.    Smażymy do zeszklenia cebuli. Doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 151

Portmann, Kate Bush, Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza(...)truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka

My Chcemy Jeść
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 244

względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła(...)godziny, aż zastygnie. Następnie na mus rabarbarowy wykładamy masę budyniową (najlepiej przy użyciu worka cukierniczego – będzie prościej). Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i posiekanymi pistacjami. Przechowujemy w lodówce. Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem jest to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Śladami Słodkiej Babeczki

mojewypiekiinietylko
Pizza z Łososiem i Warzywami 238

mało. Pizza z warzywami, czy warzywa z pizzą? Ja nazwałabym pizza na bogato. Pizza, którą naprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował w pyszne danie!Składniki na 2 pizze(...)odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm.Dodatki:1 opakowanie (450 g) mieszanki warzyw na patelnię po włosku Iglotex1 puszka (150 g) łososia w sosie własnym Graalsólpieprzoregano Skworcusos pomidorowy do pizzysos czosnkowy do pizzyser żółtyWykonanie:Na rozkręcony lub rozwałkowany placek

Blondynka Gotuje
Słodkie śniadanie: Placki z ananasem 196

Połączenie kokosa z ananasem brzmi całkiem dobrze, smakuje również. Szybkie placki na śniadanie. Fajnie wyglądają, świetnie smakują. Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 1 szklanka kremówki ( śmietana 36%) 1/2 szklanki soku z ananasa (z puszki) 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 6 łyżek wiórków kokosowych 12 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia(...)ananasowym, olejem i jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Miksujemy i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Kładziemy na rozgrzany olej porcję ciasta i na każdym placku plaster ananasa. Placki z obu stron smażymy na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! Oryginalny przepis pochodzi z Poradnika Domowego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Placki jogurtowe - gryczane 125

Uwielbiam placki na mące gryczanej. Są puszyste, sycące i pyszne :) Dzisiaj dwukolorowe placki jogurtowo-gryczane :D ~ Placki gryczane na jogurcie z dodatkiem kakaa ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka naturalnego kakaa mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + dowolne dodatki np. orzechy, owoce, nasiona lub pestki Do mąki gryczanej dodajemy sodę oraz jogurt(...)pokrojone owoce itp. i dodajemy je do ciasta. Całość dzielimy na dwie porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżeczka). Placki smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz i pałaszujemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Placuszki dyniowe na słodko 180

placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam  różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe na słodko Składniki(...)olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dolać więcej mleka. Placuszki smażymy na patelni na gorącym tłuszczu nakładając niecałą łyżkę ciasta na jeden placek. Placki są delikatne i zdecydowanie łatwiej przewraca się małe placki. Po usmażeniu osączamy na kuchennym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Domowe tortille ze smalczykiem 138

podzielić na 8-9 równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się brązowe pęcherzyki. Po usmażeniu tortille

Jadło i czytadło
mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną i pieczarkami... 166

jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę

W Mojej Kuchni Lubię
Placki dyniowe z nutą imbiru 190

jogurt lub śmietana Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu

Monia miesza i gotuje
Tacos na winie dna wczorajszego. 345

folią i odstawiamy na ok 30 min.  Po upływie tego czasu dzielimy nasze ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek. Ja pomogłam sobie wieszając upieczone gorące tortille na kratce z piekarnika.   Mięso z kurczaka

Malinowe Pocałunki
Tortille z kurczakiem i warzywami 359

myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową

Aga w kuchni
Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami 155

kminku - ok 1 łyżeczkimasło klarowane do smażenia lub olej1 szklanka mleka chudy boczek i masło klarowane do okraszenia Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię . Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości . Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych ziemniaków. Odparować płyn, ostudzić

Czerwień i błękit
Krotka podroz do Szwajcarii 89

lepsza.Ziemniaki zalewamy zimna woda na 10 minut. Po tym czasie dokladnie je odsaczamy z wody. Dodajemy do nich posiekana cebule, sol i pieprz.Smazymy na patelni okolo 15 minut z jednej strony. Nastepnie caly placek przekladamy na druga strone i smazymy okolo 10 minut.Smacznego

Przysmaki Karolki