Portmann, Kate Bush, Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza(...)truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka
My Chcemy Jeśćwzględu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem. Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła(...)godziny, aż zastygnie. Następnie na mus rabarbarowy wykładamy masę budyniową (najlepiej przy użyciu worka cukierniczego – będzie prościej). Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i posiekanymi pistacjami. Przechowujemy w lodówce. Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem jest to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Śladami Słodkiej Babeczki
mojewypiekiinietylkomało. Pizza z warzywami, czy warzywa z pizzą? Ja nazwałabym pizza na bogato. Pizza, którą naprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował w pyszne danie!Składniki na 2 pizze(...)odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm.Dodatki:1 opakowanie (450 g) mieszanki warzyw na patelnię po włosku Iglotex1 puszka (150 g) łososia w sosie własnym Graalsólpieprzoregano Skworcusos pomidorowy do pizzysos czosnkowy do pizzyser żółtyWykonanie:Na rozkręcony lub rozwałkowany placek
Blondynka GotujePołączenie kokosa z ananasem brzmi całkiem dobrze, smakuje również. Szybkie placki na śniadanie. Fajnie wyglądają, świetnie smakują. Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 1 szklanka kremówki ( śmietana 36%) 1/2 szklanki soku z ananasa (z puszki) 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 6 łyżek wiórków kokosowych 12 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia(...)ananasowym, olejem i jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Miksujemy i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Kładziemy na rozgrzany olej porcję ciasta i na każdym placku plaster ananasa. Placki z obu stron smażymy na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! Oryginalny przepis pochodzi z Poradnika Domowego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Uwielbiam placki na mące gryczanej. Są puszyste, sycące i pyszne :) Dzisiaj dwukolorowe placki jogurtowo-gryczane :D ~ Placki gryczane na jogurcie z dodatkiem kakaa ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka naturalnego kakaa mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + dowolne dodatki np. orzechy, owoce, nasiona lub pestki Do mąki gryczanej dodajemy sodę oraz jogurt(...)pokrojone owoce itp. i dodajemy je do ciasta. Całość dzielimy na dwie porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżeczka). Placki smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz i pałaszujemy
Kuchenny Skrawek Niebaplacuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe na słodko Składniki(...)olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dolać więcej mleka. Placuszki smażymy na patelni na gorącym tłuszczu nakładając niecałą łyżkę ciasta na jeden placek. Placki są delikatne i zdecydowanie łatwiej przewraca się małe placki. Po usmażeniu osączamy na kuchennym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitypodzielić na 8-9 równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się brązowe pęcherzyki. Po usmażeniu tortille
Jadło i czytadłojajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę
W Mojej Kuchni Lubięjogurt lub śmietana Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu
Monia miesza i gotujefolią i odstawiamy na ok 30 min. Po upływie tego czasu dzielimy nasze ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek. Ja pomogłam sobie wieszając upieczone gorące tortille na kratce z piekarnika. Mięso z kurczaka
Malinowe Pocałunkimyjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową
Aga w kuchnilepsza.Ziemniaki zalewamy zimna woda na 10 minut. Po tym czasie dokladnie je odsaczamy z wody. Dodajemy do nich posiekana cebule, sol i pieprz.Smazymy na patelni okolo 15 minut z jednej strony. Nastepnie caly placek przekladamy na druga strone i smazymy okolo 10 minut.Smacznego
Przysmaki KarolkiSkładniki: placki do tortilli 800 g mięsa mielonego z indyka- ja wzięłam piersi indycze i poprosiłam i zmielenie mi tego w sklepie 1 duża cebula biała 6 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki ser w plastrach ( dowolny) 150 g sera gorgonzola 10 listków bazylii 4 listki oregano 200 g kurek 50 g masła 4 łyżki wina białego świeżo zmielony pieprz(...)minut. Żeby pozbyć się tłuszczu cały farsz przerzucamy przez sitko i z powrotem umieszczamy w patelni. Doprawiamy pieprzem i odrobiną wegety. Na patelni tzw. naleśnikowej lub tradycyjnej rozgrzewamy oliwę. Na to kładziemy placek tortilli wyłożony serem i nakładamy farsz i ser gorgonzola, po czym zamykamy placek kolejnym plackiem lub składamy go. Smażymy po jakieś 4 minuty z każdej
ClauditteMissCookingDziś mam dla Was przepis na obiecane ciacha! Robi się je błyskawicznie … smakują rewelacyjnie … a nie musimy nawet używać piekarnika! Wszystko to w 15 minut na patelni! Możemy do niech dodać migdały , tak jak ja … rodzinki … posiekane orzechy … czekoladę – co tylko mamy ochotę!SKŁADNIKI:- mąka – 2 szklanki- proszek do pieczenia – 1 czubata(...)siekamy.Dorzucamy płatki migdałów i mieszamy , uważając by nie bardzo zgnieść płatki.Jajka roztrzepujemy osobno z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta, wyrabiamy.Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm.Wycinamy ciasteczka ( można szklanką … foremkami )Patelnię delikatnie natłuszczamy( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony.Uważamy by się nie przypiekły!Zajadamy posypane cukrem pudrem
Ostra na Słodkodrobno kiełbaskę chorizo.Patelnie rozgrzewamy, wrzucamy masło i dodajemy oliwę. Omlet smażymy około 2 minuty na małym ogniu, następnie placek ostrożnie przekładamy na drugą stronę a na jego wierzch wrzucamy resztę sera, Smażymy jeszcze około 1,5 minuty.Przed zdjęciem z patelni składamy na pół, podajemy jeszcze ciepłe.Smacznego
Słodkie Przyjemności