Świetne danie na śniadanie... Puszyste placki z świeżymi owocami z pysznym sosem z jogurtu... Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Na około 15 placków - ilość zależy od wielkości smażonych placów. Potrzebujemy: 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. maślanki 1/2 szkl. jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 1/4 łyżeczki soli(...)składniki: maślankę, jajka, jogurt. Do składników suchych wlewamy pomału składniki mokre i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy maślanki. Całość odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy placki na złoty kolor. Jogurt mieszamy z miodem lub golden syropem. Placki podajemy polane sosem z dodatkiem owoców. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/tartą bułkę, przyprawę do ziemniaków i wszystko wymieszać do smaku wsypać kucharka i dobrze wszystko wymieszać na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy smażyć placki na rumiano z każdej strony - z patelni kłaść na ręczniku papierowym dla wchłonięcia tłuszczu ogórek ze skórką, rzodkiewki utrzeć na tarce grubsze oczka dodać drobno pokrojony szczypiorek, sos tzatziki, cukier, śmietanę, jogurt
W Mojej Kuchni Lubięręce i podjęłam próbę odtworzenia placka typowego dla kuchni gruzińskiej. Kolejny raz potwierdziła się reguła, że im prostsze danie, tym lepsze. Nie zawiodłam się i tym razem! Placek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Do tego farsz - dowolny - i koniecznie pyszny sosik. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie(...)ciasta. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy farsz i zawijamy brzegi do środka, a następnie przyciskamy, by się dobrze połączyły. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy nasz placek. Smażymy na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Ważne, żeby te czynność powtórzyć przynajmniej 3 razy. Za każdym obrotem możemy posmarować trochę
Sajkofanka smakupatelni i wylewamy ciasto. Warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba. Jeśli posługujemy się małą patelnią, lepiej zrobić 2 pizze z tego przepisu (moja patelnia ma 25 cm średnicy). Zmniejszamy ogień i smarujemy placek ketchupem. Ketchup można posypać ziołami. Następnie na wierzch układamy plastry wędliny i starty ser. Przykrywamy patelnię i smażymy kilka minut aż ser się roztopi. Odradzam
KasiekGotujeChrupiące,placki z młodych ziemniaków i cukinii Pychota ! Dokładnie tak bym je określiła . Moje dzieciaki oszalały na ich punkcie , nawet młodszy syn z natury grymaśnik , jak chrupnął jednego, to już nie chciał przestać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo proste w wykonaniu , niewiele odbiegające od klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie mocno(...)miski, skrapiamy sokiem z cytryny ( mieszamy ) , dodajemy surowe jajko , mąkę ( obie ) , sól , pieprz, koperek i cukier . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy . Na rozgrzaną patelnię z olejem , wykładamy łyżką masę , lekko ją rozsmarowując , tak aby placki nie były grube ( takie by nie były chrupiące ) . Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron . Po zdjęciu z patelni
Ogrodnik w podróżyokoło 14 placków.Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól.Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut.W międzyczasie masło pokroić na cienkie plasterki i odstawić na bok.Rozgrzać patelnię(...)smarować jej żadnym tłuszczem). Nakładać po ½ małej chochelki ciasta i smażyć przez około 1 minutę, do momentu aż na powierzchni placków pojawią się małe otworki. Odwrócić i smażyć z drugiej strony do uzyskania ładnego, rumianego koloru.Obok patelni ustawić talerz. Na usmażonych placuszkach rozłożyć kawałki masła (na każdym jeden) i ułożyć placuszki w stos po 4-5 placków.Przepis bierze udział
Świat Domowej KuchniDodajemy jajka ugotowane na twardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli
Czerwona Porzeczkaśmietanki, tak żeby zostały nam same granulki tuńczyka również odsączamy na sicie szczypiorek kroimy dodajemy do jajek wszystkie składniki, miksujemy smażymy pod przykrywką na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą. Smacznego
Stare Garynajwyższych obrotach przez około 2 minuty dodajemy twarożek,mąkę miksujemy na jednolitą masę na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoździerzu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Wbijamy 2 jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączonego z puszki tuńczyka . Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę i formujemy placki. Obieramy 1/2 rzepy. Kroimy w cienkie plastry. 1/2 cebuli obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy
CzarnawisienkaMąkę pszenną zaparz wrzątkiem, potem dodaj mleko, proszek, sol i mąkę kukurydziana. Na końcu dodaj masło i wyrób na gładką, elastyczną masę. Uformuj z niego placki i smaż na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie włóż je jeden na drugim do torby na mrożonki ( dostępne w każdym hiperze na dziale mrożonek) i zostaw na chwile by zmiękły. Smacznego
Wielki apetytrodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek
Qlinarnie i Qlinarniewylewamy powoli do warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami. Sos Tzatziki : 1 duży jogurt naturalny typu greckiego
vegetanie