placek z patelni - 1500 przepisów (strona:25/100)

Marchewkowy zawrót głowy 1263

już pewnie zauważyliście, uwielbiam różne substytuty placków ziemniaczanych, to z cukini, to z brokuła. Tym razem chciałabym Wam pokazać placki ze startej marchewki! Pamiętam, że jako dzieciak objadałam się nimi,, gdy wróciłam do domu z pływalni. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój mały sposób na szybki obiad.Marchewkowe placuszki (porcja dla 2 osób)jedna duża marchewka, połowa(...)Dodajemy jajka, mąkę, natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.Dla osób, które wybrały opcję z szynką (kiełbasą), proponuję drobno pokroić. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku! Mieszamy.Na rozgrzany na patelni olej kładziemy placuszki, formujemy je jak placki ziemniaczane.Smażymy.Smacznego!Ann.PS jako dzieciak jadłam je oczywiście z ketchupem

Kuchnia moimi oczami
3-minutowe pancakes z blendera – bezglutenowe, wysokobiałkowe i fit! 214

Uwielbiam te placki. Jeśli je zrobicie i spróbujecie zrozumiecie, że nie da się ich nie kochać. Ich szykowanie to całe trzy minuty – odrobina dłużej schodzi nad patelnią. Skład? Samo zdrowie. Owsiane płatki, banan, jajka i jogurt. To lekkie i puszyste placuszki. Bardzo sycące. Zdrowe, szybkie i pyszne! Zapisz Zrobienie tych pancakes to chyba najprostsza rzecz na świecie – wystarczy odważyć(...)przy miksowaniu jak najbardziej rozdrobnić, a później na chwilę odstawić żeby zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką i jednocześnie widocznie ją zagęścić. Smażymy pancakes na nieprzywierającej patelni o grubym dnie, nakładając porcje ciasta łyżką stołową. Placki po usmażeniu układamy jeden na drugim, posypujemy z wierzchu chrupiącym musli (to świetny kontrast dla miękkich i puszystych placków, naprawdę – posypcie je odrobiną owocowego

Karo in the Kitchen
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 316

każdym miejscu patelni znalazło się ciasto. Smażę na złoto z jednej strony, po czym za pomocą drewnianych szpatułek  lub widelca przewracam placek na drugą stronę. Chwilę smażę, po czym zdjemuję z patelni i układam na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z każdym następnym naleśnikiem postępuję tak samo. Najbardziej lubię naleśniki z zimnym jogurtem, posypanym cukrem

W kuchni Karmel-itki
Placuszki z rabarbarem, morelą i bananem 171

mogłam się oprzeć, kiedy patrzyłam na leżące w kuchni banany, morele oraz resztki rabarbaru. Dlatego powstały placki misz masz. Owoce wymieszane i te słodkie, i te kwaśne. Musze przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI Duża porcja 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki(...)sodę, kefir, jajka i mieszamy. Morele i banany kroimy na nieduże kawałki. Do ciasta dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Dodajemy rozprażony rabarbar. Mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Kładziemy łyżką drewnianą placki. Placki odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 200

pędzelku). Smażymy racuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor (placuszki są gotowe do przekręcania, gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki). Następne placki możemy smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli mamy patelnię z odpowiednią powłoką. Gotowe racuszki można polać naturalnym syropem klonowym, podać z ulubionymi owocami, dżemem lub same. Równomierność i siłę grzania postanowiłam wypróbować także na bardziej

Poezja smaku
Placek ziemniaczany pieczony 130

ziemniaczane, ale jako , że fakt smażenia w głębokim tłuszczu napawa mnie dreszczami...i ta ogólna babranina, i to , że czasem lubią się przykleić do patelni...to wpadłam na pomysł , że ja sobie te placki mogę przecież...upiec w piekarniku. Czysto, zdrowo i bardziej podzielne. Oczywiście zmodyfikowałam przepisik na tradycyjne polacki ziemniaczane pomijając mąkę. Składniki -ziemniaki , ile..to już

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowe a'la racuchy 167

wymieszać mikserem.  Białka ubić, połączyć z ciastem. Dodać rodzynki albo jabłka , wymieszać. Ciasto przykry, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrzać na patelni. Zwilżoną wodą łyżką kłaść placki.  Smażyć po 3 minuty z każdej strony.  Gotowe placki posypać cukrem pudrem .   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Amerykańskie pancakes na maślance 232

który kupiłam jeszcze w USA, więc śniadanie 100% amerykańskie. Może i nie jest to zbyt zdrowy posiłek, ale w weekendowe śniadanie można czasem zrobić wyjątek ;) PANCAKES NA MAŚLANCE (6 placków) Składniki mokre: - pół szklanki maślanki - 1/4 szklanki mleka - jajko - łyżeczka miodu płynnego - łyżka oliwy z oliwek Składniki suche: - szklanka mąki (typ 650 lub 450) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać np. z owocami i syropem klonowym

Zgrabne Gotowanie
Placki ziemniaczane 142

mąkę i znów mieszamy  Doprawiamy solą i pieprzem nie za dużo  Na rozgrzanej patelni z tłuszczem dużą łyżką nakładamy ciasto kształtując placki  Smażymy z obu stron tak, aby się zrumieniły z obu stron  Usmażone placki układamy

Klaudynkowa kuchnia
Placki z amarantusa - alternatywa dla ziemniaczanych 134

Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować. Kupiłam niedawno amarantus i nie bardzo wiedziałam, co mogę z niego zrobić. W końcu wymyśliłam – placki. Wyszły naprawdę pyszne i myślę, że jestem w stanie dla tych placków zrezygnować ze swoich ulubionych ziemniaczanych;) Przyznaję, że to było moje pierwsze podejście do tego zboża, ale na pewno nie ostatnie. Mam już w planach przerobienie go na ciasteczka(...)misce z amarantusem, jajkiem i przyprawami. Jeśli masa wyda nam się zbyt rzadka, możemy dodać np. mąki pełnoziarnistej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju lub na patelni teflonowej bez tłuszczu aż się zarumienią. Uwaga – placki mogą się trochę rozwalać, dlatego trzeba je delikatnie odwracać. 1 placek zawiera

Powiedz dietom nie
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 173

środek koła, zostawiając 7-8 cm odstępy od brzegów. Farsz posypujemy serem i sklejamy ciasto tworząc worek (zdjęcie poniżej jak powinno to wyglądać). Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki masła i "smażymy" placek tak długo aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników

Mango Papaja
Tortilla kukurydziana 127

minut) następnie ciasto zgnieść w kulę i odstawić na 15 minut.  Gotowe ciasto podzielić na 16 równych kawałków, uformować małe kulki, rozwałkować na placki.  Piec z dwóch stron na suchej patelni, po upieczeniu przechowywać w płóciennym woreczku

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane 129

ziemniaków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przyprawy składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy mocno. Łyżką kładziemy placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Podajemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Placuszki serowo-jogurtowe z jabłkami 188

razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać  w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch  posypać cynamonem i udekorować  konfiturą .  Można podawać na ciepło

Zakamarki mojej kuchni
Leśna pizza z kurkami, boczkiem i gorgonzolą 227

ciasto dodając etapowo zaczyn mleczno-wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie rozwałkować ciastko na placki. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażamy na patelni z cebulką, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz gałązkami rozmarynu. Zaprawiamy śmietaną z czosnkiem, mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy kurkowy farsz, kładziemy boczek i pokruszoną gorg

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania