placek z patelni - 1500 przepisów (strona:18/100)

Placki z cukinii a'la komisarz Nemhauser 136

ręką - wyszłoby tzatziki)Sposób przygotowania:Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Czosnek i szalotki posiekać. Wymieszać wszystko razem z jajkiem, mąką i przyprawami. Smażyć małe placki na rozgrzanej na patelni oliwie.Dip: Jeśli jest ogórek to go zetrzeć i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli nie ma - tylko wymieszać ;) Przepis dodaję do akcji

W kuchni wieczorem
Naleśniki pomarańczowe z owocami. 179

przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik  odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J).Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym i składamy

Słodkie Przyjemności
Sezamowe placki z kaszy mannej na drugie śniadanie 376

grubości ok 1- 1,5 cm. Gdy kasza wystygnie wycinać szklanką okrągłe packi. Placki panierować w rozmąconym jajku i sezamie wymieszanym z bułką tartą. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć placki na rumiano z obu stron.Podawać z ulubionym dżemem

happycreatiff.blogspot.com
Racuchy kukurydziane z pieczonym bakłażanem 214

pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym4/ Rozgrzewamy patelnię i formujemy małe placki z masy i obsmażamy na rumiano z dwóch stron, następnie wykładamy na ręcznik papierowy a z niego układamy po 3 na talerzu, nakładamy po łyżeczce śmietany posypujemy

Kuchnia PROzdrowotna
Naleśniki z farszem z kurczaka 140523

Mój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka. To bardzo smaczne rozwiązania

Stare Gary
Domowe tortille z warzywami 209

Tortilla – znana w 2 formach.Jako cieniutki placek , które faszerujemy mięsem czy też warzywami i jako hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków.Dziś mam dla Was przepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej.Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy.Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek(...)wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto.Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy jeszcze trochę wody i oliwy.Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki.Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając.Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha.WARZYWA :Na patelni rozgrzewamy masło.Dodajemy drobno posiekaną cebule , złocimy

Ostra na Słodko
Proziaki z dżemem malinowym 173

Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę Następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Placki pieczemy na suchej patelni z każdej strony po 3-4 min., pilnując aby się nie przypaliły Proziaki podajemy lub z dżemem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Fajitas z rybą. 171

paski. Lekko natłuścić żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć cebulę z papryką. Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć. Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły. Na plackach układać kolejno: usmażoną rybę paprykę z cebulą paski awokado i na wierzchu mieszankę z pomidorów, chilli i dymki. Wszystko zawinąć w rożek i smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Racuchy z jabłkami na szybko... 150

puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Kroimy jabłka w grubą kostkę i następnie wszystkie składniki mieszamy razem w misce lub garnku, na jednolitą masę.  Następnie rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy placki. Na sam koniec posypujemy racuchy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Burito meksykańskie 201

papryczki wahała się w okolicach 150g) 2 łyżeczki kuminu (płaskie) 1 łyżeczka kolendry (płaskie) 1 łyżeczka cynamonu (płaskie) pęczek natki pietruszki 1 kostka rosołowa wołowa 5-6 placków tortilli Przygotowanie: Biorę patelnię, głęboką bo wszystkie składniki będą kolejno dodawane. I tak, na patelnię oliwę - rozgrzewam ją, dodaję drobno posiekaną cebulę, podsmażam do delikatnego zarumienienia.Dodaję mięso mielone i rozkruszoną

Mechanik w kuchni
Ekspresowe racuchy 1686

gęste ciasto.Ubijamy pianę z szczyptą soli.Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki.  Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta, powoli mieszamy.Rozgrzewamy olej na patelni I łyżką nakładamy placki. Smażymy z dwóch stron , podobnie jak pączki. Usmażone racuchy wykładamy na ręcznik papierowy do odsączęnia zbędnego tłuszczu.Gotowe :)  Posypujemy cukrem pudremSmacznego

Smaki Edyty
Kurczak po meksykańsku 276

moździerzu. Dorzucamy na patelnie. Wszystkie składniki smażymy. Dorzucamy startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dusimy chwilę pod przykryciem i dorzucamy fasolę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Placki od tortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do mięsa, mieszamy. Na talerz wykładamy kurczaka w sosie wraz

Kolizje Smaków
Chaczapuri 354

placek, na środek kładziemy 1/6 farszu i łączymy krawędź jak sakiewkę (zdjęcia poniżej). Odwracamy i delikatnie rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta. 4. Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Kładziemy placki (mi zmieściły się po trzy na jeden raz), przykrywamy i smażymy 3 minuty. Obracamy przy pomocy łopatki i smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z patelni, dekorujemy

My Culinary Art
Placek po zbójnicku 151

rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni i wrzucić mięso - chwilę podsmażyć z obu stron, następnie wrzucić posiekaną cebulę i paprykę Wszystko(...)umyć - przełożyć do malaksera Cebulę również obrać i dodać do ziemniaków Dołożyć jajko oraz mąkę i wszystkie składniki połączyć w malakserze  Rozgrzać olej na patelni i na jej całej powierzchni rozłożyć ciasto na placek Smażyć z obu stron do zarumienienia Przełożyć placek na talerz i wyłożyć na niego gulasz UWAGA: z takiej ilości składników, które podałam powinny

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki 179

listków bazylii  Do burgerów  - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado  Przygotowanie:  Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut z każdej strony ( w zależności od grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek, pomidor

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania