placek z patelni - 1500 przepisów (strona:13/100)

Placki na tortille 202

szukałam, dopytywałam i próbowałam. Jakiś czas temu dostałam genialny w swojej prostocie przepis na placki tortilli. I zaprzyjaźniliśmy się z tymi plackami :) Ciasto na placki:3/4 szklanki gorącej wody,półtorej szklanki mąki pszennej,mąka orkiszowa - ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju.Do miski wlewamy gorącą(...)dużego jaja) i rozwałkowujemy podsypując mąką orkiszową, żeby się nie kleiło. Grubość ciasta powinna być również podobna do ciasta pierogowego :)Wielkość placków dostosowujemy do wielkości patelni, którą nagrzewamy dość mocno i nie używając tłuszczu pieczemy kolejno placki. Kiedy położony placek zacznie "puchnąć" wtedy odwracamy go i dopiekamy z drugiej strony. Tak upieczone placki trzymamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowe placuszki-racuszki 169

być też większe kawałeczki), dodać cukier, wiórki kokosowe, jajko, dolać mleczko i wszystko wymieszać- jeżeli masa wyjdzie zbyt gęsta, to można dolać trochę wody.Rozgrzać oliwę na patelni i formować placki wg swoich upodobań**.Udekorować śmietanką ubitą z łyżką cukru.Smacznego! :)*Najpierw zastanówcie się czy chcecie placuszki ozodbić kleksem ze śmiatanki czy nie, jeżeli nie macie ochoty na śmietankę

Kraina Miodem Płynąca
Placki kukurydziane 167

polepszenie nastroju zapraszam Was na placki kukurydziane… Pyszne, puszyste i delikatne… Przepis znalazłam na Kuchennych, ale coś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)!Placki kukurydzianeSkładniki:1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa)1,5 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanki maślanki lub kefiru1 szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego gęstego puree3 jajka1(...)puree, jajka i wanilię.Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć na małej ilości oleju rzepakowego. Podawać z miodem, golden syropem, syropem klonowym, ulubionym dżemem, posypane cukrem pudrem lub czymkolwiek na co macie ochotę

UgotujmyTo.pl
Tortillas na wigilię dnia następnego 184

bardzo podobna wersja tego smacznego dania. Robię tortille na ciepłą kolację, ale okazało się na przyjęciu, że już chłodne kawałki, traktowane jako przekąska, też smakują bardzo dobrze. Potrzebujecie: - placki tortilli pszennej lub pszenno-kukurydzianej - 3 rodzaje twardych serów, najlepiej, aby jeden z nich był wędzony - dużą garść posiekanej zielonej części dymki - kilka plastrów wędliny lub mięso z pieczeni rozdrobione(...)przygotowane rozgrzewam na kuchence patelnię, u mnie to pozycja 8 (9 jest max). Kiedy naczynie jest porządnie ciepłe kładę na dno pierwszy placek tortilli, zawsze jedna ze stron jest nieco mniej spieczona, ułóżcie ją na patelnię. Od razu równomiernie rozsypuję na tortilli  wiórki serów, wcześniej wszystkie rodzaje mieszam ze sobą, tworzę grubą warstwę, tak centymetr. Posypuję tymiankiem, dymką

I tu będę miała takie te
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 192

drobne cząstki.Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie posypujemy warzywkiem.   Ziemniaki stygną a my podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przygotowaną cebulkę.Zdejmujemy z patelni. Dolewamy na patelnię troszkę oleju i wrzucamy surowe pieczarki.W rondelku zagotowujemy wodę (z warzywkiem do smaku).Kiedy pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy, aż mąka zniknie, wlewamy(...)obtaczania placków.   Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy ziemniaczanej, formujemy placki, panierujemy w bułce i układamy na tacy.   Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach do zrumienienia.  Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy dopiekarnika na 10-15 minut w temp

Maminek kulinarny
Twarożniki z sera – kuchnia podkarpacka 7883

cukier i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na stolnicę, chwilę jeszcze wyrabiamy, formujemy twarożniki o grubości 1 cm i obtaczamy w mące. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy placki na złoty kolor z obydwu stron. Posypujemy cukrem pudrem.  Na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ

Trzeci talerz
Placuszki z ricotty 158

pieczenia i dodajemy serek, żółtka, mleko i olej. Mieszamy na gładką masę Delikatnie łączymy masę serową z ubitymi białkami. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy placki z obu stron na złoty kolor

Kucharzyca
Placuszki kalafiorowe 150

najwięcej wody przyprawiamy go solą i pieprzem czekamy, aż lekko przestygnie, a następnie dodajemy jajko i skrobię, mieszamy smażymy placki (pod przykrywką) na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą z oliwek placki podajemy z leczem lub jak kto ma ochotę ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placuszki z jagodami goji 140

obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mini pancakes z mąką migdałową 183

całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu gotowe pancakes przekładamy czekoladowym kremem bananowym SMACZNEGO ! ! ! ;) PS. poproszę o komentarze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Burrito 200

szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek

Bullio
Zapiekana tortilla z oscypkiem 362

szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek

Bullio
Tortilla, Naleśnik Meksykański 348

paprykę czerwoną w kostkę i dodać do tej samej miski, dodać mięso usmażone i sos czosnkowy oraz tzatziki. 6.  Wymieszać wszystko łyżka i... 7.  Placki podgrzać na patelni, potem na talerzu poukładać sałatkę z sosem i zwinąć

pichciszto
Słone placuszki 151

mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placki z kaszy manny 252

świeżo mielonego siemienia lnianego 80 ml maślanki cynamon 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie słodzidło + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy placki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe przekładamy na talerz, posypujemy cynamonem i dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Placuszki z piersi z kurczaka 352

pieprz Mięso i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso doprawiamy, dodajemy jajka i skrobię. Mieszamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie kładziemy  łyżką na rozgrzaną patelnię i formujemy placki. Smażymy na złoto.  Przepis dawno znaleziony w Internecie.Niestety nie wiem, gdzie

Humanistka w kuchni
Moskole 181

Całość dokładnie wymieszać, a potem wyrobić na gładką masę. Dłonie oprószyć mąką, nabierać porcje ciasta i formować podłużne placuszki o grubości około 1 cm.  Rozgrzać suchą patelnię i smażyć placki z obu stron, aż się lekko przyrumienią. Podawać z masłem ziołowym od razu po usmażeniu

wyzwania kuchenne
Zapiekana tortilla z oscypkiem 454

szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek

Bullio
POMARAŃCZOWE PANCAKES 113

skórką pomarańczową i rozdrobnionymi 4-5 cząstkami pomarańczy. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki. Składniki mokre wlać do suchych i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ułożone w stosik placuszki, udekorować cząstkami pomarańczy

Kuchnia w opałach
WANILIOWE PANCAKES Z TRUSKAWKAMI 103

zrobić: Połączyć ze sobą wszystkie mokre składniki. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki. Składniki mokre wlać do suchych i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron.   Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodać mascarpone i dokładnie jeszcze raz wymiksować. Placuszki przekładać ubitą masą i truskawkami

Kuchnia w opałach
Burrito 3241

szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek

Bullio
Placki z piersi kurczaka z kukurydzą (ekspresowe) 165

pokrojonymi piersiami i cebulą dobrze razem mieszamy. Najlepiej całą masę odstawić na 30 min. aby składniki się "przegryzły". Ale jak nie mamy czasu można smażyć od razu. Placki smażymy na patelni na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Hamburgery 148

trochę bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków. Krok 2Bułki przekroić i podpiec

CoolinarniePL

Proponowane wyszukiwania