placek z patelni - 1500 przepisów (strona:4/100)

Tortilla -przepis na placki 152

około 16 równych części.Uformować kulki , przykryć i odstawić na około 20 minut. Rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki o dowolnej średnicy [ najlepiej o średnicy patelni na której będziemy smażyć]. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni . Po około 30 sekundach smażenia na plackach pojawią się pęcherzyki powietrza i brązowe plamki.Wtedy należy przewrócić je na drugą stronę

Moje domowe kucharzenie
Placek po węgiersku 151

pyszne, smakowało wszystkim   Składniki: - masa na placki ziemniaczane, znajdziecie przepis tutaj ; - 0,5 kg mięsa na gulasz (ja użyłam szynki wieprzowej); - cebula; - 1 duża czerwona papryka; - sól, pieprz, oregano, ostra papryka; - mąka, woda, olej Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, dodać łyżkę oleju i przyprawić. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnie, smażyć mięso na złoty kolor, pod koniec smażenia(...)złoty kolor zalać wrzątkiem. Pokroić w kostkę paprykę i dodać do mięsa. Dusić wszystko do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą. Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem. Smacznego A tak wygląda gulasz na patelni: function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Placek otrębowy ala pizza z roszponką 115

mnie pszenne oraz owsiane* sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam na patelnię teflonową bądź do formy silikonowej. Ja przeważnie opiekam placek na patelni, przez około 10 minut z każdej strony, na bardzo małym gazie. Można także piec go przez 20 minut w 200 stopniach. Gotowy placek odkładam na kratkę

Magiczne Życie Marty
.831. najlepszy przepis na kokosowe placki 143

jogurt naturalny + karob + syrop klonowy)~ W końcu stworzyłam przepis na placki TYLKO z mąki kokosowej, które nie są niedosmażone mimo, że spędziły na patelni 10 minut i...nie rozwalają się! To były najlepsze kokosowe placki jakie jadłam :) Jeśli dysponujecie mąką kokosową - róbcie!!! :) :) :) PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~białko ~1/2 szklanki mleka (roślinnego) ~łyżka roztopionego oleju kokosowego ~40g mąki(...)lekko ją natłuszczamy. Wykładamy porcje ciasta (ok. 1 łyżka na 1 placek) i smażmy na małym ogniu z obu stron. Podczas smażenia pierwszej strony należy przykryć patelni pokrywką, aby placki wyrosły i ścieły się. Gdy obrócimy je na drugą stroną nie jest już to konieczne. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Święta coraz bliżej, może pokusicie się o zrobienie

breakfast of dreams
Rösti / jajko / anchois 87

masło, Anchois wyjąć z zalewy na ręcznik papierowy, osuszyć, każdy filet przekroić na pół. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średniej wielkości otworach. Smażyć niewielkie placki na rozgrzanym tłuszczu (na patelnię wlać trochę oleju, położyć papier do pieczenia, wlać olej i rozgrzać, układać niewielkie porcje startych ziemniaków i smażyć z obu stron na złoty kolor). Placki przekładać(...)zawartość wylać do miseczki lub bezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie, przykryć pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni. Składanie potrawy: Na placku ułożyć jajko, na nim anchois i kapara. *Typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek

królestwo garów
Roti z warzywami 164

Układamy jeden placek na patelni i czekamy, aż zmieni swój kolor na ciemniejszy. Wtedy odwracamy go na drugą stronę. Drewnianą łopatką lub innym delikatnym narzędziem obracamy go na patelni i często zmieniamy strony. Na cieście powinny pojawiać się wybrzuszenia, które trzeba delikatnie ugniatać, obracając roti. Możemy stwierdzić, że osiągnęliśmy sukces, kiedy cały placek napuchnie jak balon. Trzymamy(...)średnim ogniu, dopóki pęcherzyki nie zbrązowieją. Wtedy ściągamy go z patelni i pozwalamy mu oklapnąć. Jeśli nie lubimy jego suchej konsystencji, można posmarować go niewielką ilością oliwy. Tak samo postępujemy z pozostałymi chlebkami.             Warzywa, w zależności od tego, czy używamy świeżych, czy mrożonych i od naszych preferencji, podgrzewamy na parze

Weganizm infantylny
Rozgrzewające placki dyniowe 172

innych śmieci. A do tego strasznie zimno - o ósmej -12 stopni C. Po porannym spacerze trzeba było rozgrzać organizm i stąd pomysł na placki z dyni z dużą ilością rozgrzewających przypraw. Składniki ( na ok. 10 placków): ok. 500 g dyni (masa bez nasion) cebula 2 jajka czubata łyżka mąki z manioku (może być pszenna) łyżka startego imbiru płaska łyżeczka(...)razu rozgrzać dużą ilość, żeby potem nie dolewać i tłuszcz za bardzo nie wnikał w placki. Na olej kłaść po sporej łyżce masy i rozpłaszczać na patelni na placki. Smażyć po obu stronach na ładny kolor. Po usmażeniu placki odkładać na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące np. z łyżką jogurtu i gorącą herbatą

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 143

ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy łopatką na grubość 1 cm. Placuszki zdejmujemy gdy są ładnie rumiane. Ogień gasimy a na gorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan do nich(...)przylgnie i się lekko zrumieni zdejmujemy placki z patelni. Podajemy ciepłe z rukolą skropioną cytrynowym sokiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Plendze czyli placki ziemniaczane 174

cukier jako dodatek do placków. Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy około 4 łyżek mąki  (jej ilość zależy od gatunku ziemniaków, dodajemy do momentu aż ciasto nie będzie lejące) i jajko. Nieco solimy. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.  Przy pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być

Kolizje Smaków
Quesadilla z pomidorem, salami i papryczką chili 116

mozzarelli kilka plasterków salami papryczka chili (opcjonalnie) Wykonanie: Na jednym placku tortilli układamy warstwowo: ser, salami, pomidor i chili pokrojone w cienkie plastry i znowu ser. Na patelni (bez oleju) podgrzewamy placek tortilli tak aby lekko się zrumienił. Następnie kładziemy go na drugi placek z farszem (stroną podpieczoną do środka) i lekko dociskamy. Ponownie na patelni podpiekamy już

IMPRESJA SMAKU
Tortilla z tofu i ajvarem 185

Dzisiaj prosta i szybka w wykonaniu meksykańska uczta, idealna na wakacyjne letnie popołudnie. Smacznego! :) Tortilla z tofu i ajvarem Potrzebujemy: 8 kukurydzianych placków tortilla (średnica 20 cm) 350 g łagodnego ajvaru 180 g tofu  4 pomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól(...)Kroimy w kostkę kabaczek i cukinię. Doprawiamy ją curry, pieprzem ziołowym, solą i czosnkiem, następnie podsmażamy na patelni.  3. Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni.  4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka.  5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. 6. Ciepłe placki smarujemy ajvarem, dodajemy tofu i warzywa. Wszystko dokładnie zwijamy

Bananowe Pole
Lavas - turecki płaski chlebek 196

Jeżeli chcemy  większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm. Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać oleju. Smażyć placki  po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków  i lekkiego zbrązowienia(...)tylko 1 lub 2 minuty, a następnie odwrócić. Kiedy placek po drugiej stronie zacznie się brązowić, zdjąć z patelni i utrzymać w cieple podczas smażenia pozostałych placków ( można przykryć folią aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika). Placki powinny nadal być na tyle miękkie, aby można je było złożyć lub  zrolować. Patelnia powinna być cały czas

Stare Gary
bananowe placki 148

dodajemy obrane banany i miksujemy całość blenderem ( lub widelcem, czy trzepaczką), dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Następnie ponownie mieszamy ciasto i smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni ( najlepiej użyć dwóch) przesmarowanej olejem(...)wlewamy kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przecieramy ją papierowym ręcznikiem ). Placki smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor, przeciarając patelnie ręcznikiem, nasączonym odrobiną oleju po każdym usmożonym placku. Usmażone, gorące, placki układamy na talerze. Przed podaniem na placki układamy ulubioną konfiturę lub inne dodatki

Miód i pieprz
PIT- y 4 z załącznikami 125

szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki  na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy.  Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy poduszeczkę i dopiekamy minutę z drugiej strony. Oba sposoby pieczenia są dobre, ale trzeba(...)raczej blade, ale dobrze tworzą pożądaną formę "koperty". Są miękkie, można je też w całości zwijać jak rożek na grecki sposób i w tej postaci wypełniać dodatkami.  Placki z patelni są bardziej rumiane, chrupiące, ale nie dają się  przeciąć całkowicie i otworzyć kieszonki na farsz. Bardziej nadają się do zjedzenia jako chlebek rwany na kawałki.  Wszystkie

I tu będę miała takie te