placek z patelni - 1500 przepisów

Ryżowo-kawowy placek z patelni (bez jajek, nabiału i glutenu) 197

Z całego serca współczuje osobom, które mają jakiekolwiek alergie pokarmowe, nie tolerancje glutenu, czy laktozy - z każdą jest bardzo ciężko. Na każdym kroku pokusy, a przepisów

Czarnawisienka
Placki roti 155

układanie pozwoli nam zaoszczędzić miejsca na blacie.  Placki muszą być naprawdę cienkie, inaczej ciasto po smażeniu może wyjść surowe i nie rozwarstwi się. Odpowiednio przygotowane placki kładziemy na rozgrzaną patelnię (bez oleju – najlepiej na patelnię teflonową, tak aby ciasto nie przywarło). Pierwszą stronę smażymy ok. 1 minutę dociskając wierzch łopatką. Następnie placek przewracamy(...)drugą stronę i energicznie okręcamy je wokół własnej osi i dociskając łopatką placek na brzegach. Po osiągnięciu efektu napompowania (jak na zdjęciu) ściągamy z patelni. Placki nadają się idealnie jako dodatek do indyjskich potraw np. kurczaka tikka masala

Emcia Pichci
Kakaowe placuszki z bananem, ryżem i orzachami brazylijskimi 150

wrzucamy jajka, twarożek, banana i ryż, blendujemy na koniec dodajemy kakao, sodę, cynamon i orzechy, mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając przed każdym plackiem patelnie oliwą/ żeby lepiej odchodziły i szybciej smażyły możemy przykryć patelnię pokrywką/ SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Orzechowo - bananowe placki z kaszą jaglaną 154

miazgę dodajemy mleko i orzechy, miksujemy chwilę, tak żeby orzechy się rozdrobniły, ale pozostały w kawałka :) smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając przed każdym plackiem patelnie oliwą/ żeby lepiej odchodziły i szybciej smażyły możemy przykryć patelnię pokrywką/ SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Call me the pancake queen czyli placki jaglane zdatne po treningu 171

obrotach przez około minutę banana rozduszamy na miazgę widelcem do kaszy dodajemy wszystkie pozostałe składniki, miksujemy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając przed każdym plackiem patelnie oliwą/ żeby lepiej odchodziły i szybciej smażyły możemy przykryć patelnie pokrywką/ SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placuszki żytnie z bananem 98

pianę do blendera wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę dodajemy ubite białko, mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając przed każdym plackiem patelnie oliwą/ żeby lepiej odchodziły i szybciej smażyły możemy przykryć patelnie pokrywką/ SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 114

Podziel ciasto na 4 lub 8 części (zależnie czy wolisz większe pizze czy mniejsze placki). Z każdej części uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Mocno rozgrzej patelnię. Podpłomyki posmaruj oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż na patelni przez ok. pół minuty na stronę.  Na usmażonych podpłomykach rozsmaruj twarożek przy pomocy łyżki, posyp(...)liści rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki.  Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści.  Podpłomyki są smaczne także

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla wersja hot 197

ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy

paapilotkaa
Naleśniki z serem 184

olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.   Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni).Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą stronę.Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta.Gotowy(...)placek naleśnikowy smarujemy masą twarogową, składamy na pół i jeszcze raz na pół ( czyli w " ćwiartkę").   Z tej porcji ciasta uzyskamy 8-9 naleśników.  Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem.Jeszcze lepiej jednak smakują podsmażone na patelni.   Złożone naleśniki wędrują na patelnię z odrobiną oleju

Maminek kulinarny
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 199

zagniecionego ciasta formułować kule wielkości pięści i rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki.Tak przygotowane placki piec z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.W międzyczasie przygotować sałatkę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.Seler umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę. Dodać

Gospodyni Miejska
Placki z kaszy manny i serka homogenizowanego czyli nowa ksiazka i Domowe Warsztaty Dla Dzieci 129

Przeglądała nowa książkę jaka kupiłam i padło na smażenie placków. Mój wkład w przygotowanie był znikomy. Pokazałam gdzie znajdują się składniki, wyjęłam patelnię i nauczyłam jak zapalać gaz. Sama odmierzyła składniki i je wymieszała, nalała tłuszcz, pokręciła patelnią by go rozprowadzić, sama nakładała ciasto, przewracała i zdejmowała z patelni placki. Odbył się też niewielki chrzest kucharski w postaci tyci(...)przepisem to "Kipi Kasza". Placki z kaszy manny i serka homogenizowanego 300 g serka homogenizowanego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 10 łyżek kaszy manny olej do smażenia miód i wy filetowana pomarańcza do podania Składniki placków mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie na średnim płomieniu rozgrzewamy olej na patelni. Nakładamy łyżką porcje ciasta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 157

Obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki i teraz można zacząć smażenie placków. Na rozgrzany olej kładziemy łyżkę ciasta, wciskamy do niego 2 plasterki jabłka, rozkładamy kolejne placki na patelni (na mojej mieszczą się 4 na raz) i właściwie od razu przekładamy pierwszy placek na drugą stronę, potem drugi(...)chwili ściągamy po kolei placki z patelni i smażymy następne. Robią się bardzo szybko, rosną od pierwszego kontaktu z patelnią więc wystarczy, że się fajnie zarumienią i można przewracać na drugą stronę. Jeśli chodzi o olej, najlepiej wlać go od razu więcej a nie dolewać w trakcie smażenia, wtedy placki wciągną mniej tłuszczu a brzegi będą fajnie chrupiące

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Placki jogurtowe z truskawkami 123

mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym(...)podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Posypać cukrem pudrem Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
Śniadaniowy torcik podwójnie truskawkowy 154

miksując dodajemy ubite białko smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek)  na wierzch placków wykładamy plastry truskawek i lekko wciskamy je w ciasto (możemy też smażyć placki bez truskawek w cieście, mi trochę się przypaliły kiedy obróciłam placek na drugą stronę) usmażone placki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Krokiety ze szpinakiem i serem Ricotta 154

dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem  Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie  Placki osmarzamy z dwoch stron  Krokiety farsz  nalesniki bulka tarta 1 jajko Na nalesniki nakladamy farsz  Zawijamy nalesniki obtaczamy w jajku a potem w bulce tartej(...)Podsmarzamy na patelni  Gotowe krokiety podajemy do jedzenia

Klaudynkowa kuchnia