placek z patelni - 1500 przepisów (strona:22/100)

Nalesniki z serkiem mascarpone 159

dosypujemy szczypte soli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi Mozna podawac Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Original Hungarian Gulyás 155

szklanki mleka 1 łyżka majeranku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników. Placki podajemy z kleksem śmietany

ClauditteMissCooking
Placki z kaszą jaglaną i bananem 128

kolejny przepis na placki, ale co tam. Komu się znudziły to niech nie korzysta a innym może się przydać, bo to takie proste :) Składniki (na około 9 placków)/całość około 500kcal/: 2 jajka 50g surowej  kaszy jaglanej firmy Kupiec   (którą gotujemy zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu) 10g wiórek kokosa cynamon 100g dojrzałego banan Sposób przygotowania: Banana rozduszamy widelcem na miazgę mieszamy ze sobą wszystkie smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tortilla meksykańska z kurczakiem 184

przeciśnięte ząbki czosnku1/3 łyżeczki oreganoSkładniki na sos ketchupowy:4 łyżki majonezu1 łyżka ketchupuOryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro(...)godzinę.Następnie kurczaka usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka.Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu

Świat Domowej Kuchni
Tortilla z kurczakiem i warzywami konserwowymi 179

przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni.2. Kapustę pekińską kroimy w paski, polewamy ją gotowym sosem lub dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy :)Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gruziński lawasz z adżapsandałem 209

wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ robią się twarde

Magiczna kuchnia Darii
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 152

posmarować tłuszczem- zwinąć w rulonik- rulonik delikatnie rozciągnąć i zwinąć w ślimak, podwinąć koniec pod spód- rozwałkować ślimak na okrągły placek maksymalnej grubości 1 mm (im cieńszy tym lepszy, tylko, żebyście mogli go przenieść na patelnię)- smażyć z obu stron na nagrzanej patelni z grubym dnemUwaga! Patelnia powinna być rozgrzana, na ogniu ciut większym niż średni. Należy(...)posypać miętą,- zagiąć dwa przeciwległe boki do środka, a następnie pozostałe dwa boki, również do środka- posypać mąką, ugnieść ręką i rozwałkować na cienkie placki,- smażyć po minucie z obu stron na rozgrzanej patelniUwaga! Patelnia powinna być rozgrzana, na ogniu ciut większym niż średni. Należy ją co jakiś czas posmarować odrobiną tłuszczu. Chlebki smażymy aż pojawią się na nich

W kuchni wieczorem
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 188

pokroić na mniejsze kawałki ( jeśli były to kiełki konserwowe to odcedzić je przedtem). Wymieszać mięso z serem, jajkiem, kiełkami, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Masa na placki będzie luźna - tak ma być. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju ( nie za dużo by nie nasiąkały ). Gdy olej będzie bardzo gorący kłaść łyżką porcje ( z tej ilości wychodzi 6-8 placków).Masa

Buniabaje w kuchni
Tortilla z jarmużem 171

sól, pieprz patelnia którą można wstawić do piekarnika przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.  Jarmuż opłukać, pozbawić grubych łodyg, drobno pokroić, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzony odsączyć i maksymalnie osuszyć. W misce wymieszać jajka, śmietanę, jalapeno, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekaną bazylię.  Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać(...)ziemniaki na patelni. Przykryć  smażyć  na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C.  Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię  dnem

Stare Gary
Placuszki owsiane przekładane musem truskawkowym i serkiem homogenizowanym 122

zalać wrzątkiem (tylko do ich wysokości). Poczekać aż wchłoną wodę, po czym dodać jajko, jogurt naturalny oraz cukier brązowy, dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać na rozgrzaną patelnię (około półtorej łyżki na jeden placek) z odrobiną oliwy z oliwek. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Układać na zmianę: placek - mus truskawkowy - placek - serek homogenizowany - placek - mus truskawkowy

Zgrabne Gotowanie
Pizza z patelni 1109

przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej,wodę  i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię

Ala piecze i gotuje
Burrito w tortilli kukurydzianej 284

ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę(...)minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.  Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.  Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż    się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze)  Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Azjatyckie inspiracje 180

skórką cytrynową i masłem z patelni). Gotujemy jeszcze ok. 10 min. (marchewka powinna pozostać wciąż chrupka). W tym czasie przygotowujemy chipsy z tortilli. Każdy placek kroimy na 4 części i podsmażamy na suchej patelni z obu stron do momentu, kiedy staną się sztywne i chrupiące. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, można dodać jeszcze trochę mleka. W razie potrzeby doprawiamy

Ratunku obiad
Placki ziemniaczane 115

Ponieważ robimy je dość rzadko, postanowiłam wykorzystać okazję i wreszcie je sfotografować.   Przyznam, że nigdy nie odmierzam składników, ale na potrzeby bloga zapisałam sobie proporcję. U nas w domu placki je się na dwa sposoby. Ja jem w wersji słonej, a mąż i dzieci w wersji z cukrem.   Dlatego też nie dodaję zbyt dużo soli do masy.     Składniki(...)stopniowo bułkę tak, aby powstała dość gęsta masa. Jeżeli ziemniaki są dość wodniste, można łyżką wybrać płyny z masy. Doprawić masę do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce masę tak, aby powstały cieknie placki. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy. Podawać na ciepło ze śmietaną

Sto kolorów kuchni
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 172

Następnie dodajemy łyżkę mąki, jajko oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i smażymy placki, nakładając łyżką na rozgrzany olej na patelni.sos: Mięso myjemy pod zimną wodą i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki, i suszone grzybki. Dodajemy kostkę grzybową oraz sos borowikowy. Następnie dodajemy mięso

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania