placek z patelni - 1500 przepisów (strona:21/100)

Placek po węgiersku 152

słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa lub mniejsza, jak wolicie). Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę) i obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso, podsmażamy posiekaną cebulę(...)zawiesina, czyli skrobia ziemniaczana, którą po odlaniu dodajemy do ziemniaków. Do ziemniaczanej masy dodajemy jeszcze jajko oraz mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (ja smażyłam je na patelni o średnicy ok. 20 cm), nakładając mniej więcej 1 cm masy. Na dużym talerzu układamy usmażony placek ziemniaczany, połowę polewamy gulaszem (ilość

MyCookBook.pl
Tortilla Wiosenna! 400

papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Gałązkę rozmarynu obrywamy(...)talerzu i działamy dalej. Jak już miałam wszystko przygotowane, wyciągnęłam woka i dużą płaską patelnię. Do woka wrzuciłam zamarynowane mięso, które usmażyłam i wyłożyłam na papierowe ręczniki, bo nie chciałam w tortilli mięska ociekający olejem. Na drugiej patelni oczywiście suchej podgrzewałam sobie placki tortilli, potem to już każdy sobie robił co chciał, ja tylko dorzucałam Młodemu szpinak i miętę

Blondynka Gotuje
Otrębowe placuszki z truskawkami 126

smaku twarożek jako dodatek do gotowych placków Sposób przygotowania: Otręby, siemię lniane, truskawki pokrojone w drobną kostkę i mleko ustawiamy na gazie i na małym ogniu podgrzewamy aż będzie gęste (użyłam teflonowej patelni), musi być gęste a nie płynne kiedy masa wystygnie dodajemy jajko, dokładnie mieszamy teflonową patelnię przecieramy olejem ryżowym i smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pikantne placki kukurydziane 160

blendera i mieszamy, a następnie pozostaje tylko smażenie, to niestety trochę czasu zajmuje i jest nudne. Kiedy placki się smażą to można szybko ogarnąć kuchnie, a jak się usmażą to mamy co jeść i mamy czysto :) Co do placków. Smak hmm niby słodkie, ale nie. Smaku i wyrazistości nadaje sos lub sok z cytryny, same w sobie też(...)miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Rozgrzewamy olej na patelni, dużą łyżką wlewamy ciasto tworząc placki i smażymy na złoto z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik, a następnie na talerz. Podajemy z sosem chili lub z limonką (cytryną). Na drugi dzień, można szybko

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Burrito 163

Puszka kukurydzy Garść świeżej kolendry Sól, pieprz  Papryka ostra i słodka w proszku,  Kmin rzymski, ew. przyprawa „chili con carne”  Szczypta cynamonu Na rozgrzaną patelnię (polecam naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez(...)Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy z nich zwilżyć wodą i osobno podgrzać kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub na patelni, aby były miękkie i elastyczne. Na każdy placek tortilli nakładamy porcję(kilka łyżek) farszu, garstkę startego żółtego sera i zawijamy-najpierw składamy dolną część placka, a później boki. Kładziemy na blachę wyłożoną

Zawsze głodna!
Racuchy z jabłkami 118

obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Po upływie tego czasu dodać jajka i starte jabłka, dokładnie wymieszać i pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron, układać na talerzu i posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym. 189

łyżki oliwy -łyżeczka soli -120 ml wody gorącej Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy wałek, kroimy na równe kawałki i podsypując mąką kukurydzianą wałkujemy na placki.   Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną) -fasola

BaRepas
Naleśniki z białym serem i rodzynkami 137

zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle. Posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami i listkami mięty...Smacznego

Gosia gotuje
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 171

dość często zamaczać dłonie w zimnej wodzie – formowanie będzie łatwiejsze). Na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i usmażyć na złoto pulpeciki. Gotowe odłożyć na bok. Nalać na patelnię trochę oliwy i na małym ogniu zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia dołożyć posiekaną papryczkę. Dodać przecier pomidorową i ugotowaną fasolę, oraz oregano i cząber. Gotować ok. 15 min. Dolać wodę(...)niezbyt grube, owalne placki (ok. 15 cm długości). Kładłam je na średnio gorącą patelnię i smażyłam po kilka minut z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. Można delikatnie podlewać je olejem, jeśli patelnia zacznie dymić. Myślę, że można rozwałkować ciasto na nieco grubsze placki, ale trzeba je odpowiednio dłużej smażyć, więc chyba bez dodatku tłuszczu się

dom-agi.pl
Domowe placki tortilla 14851

Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy  na cienkie placki w kształcie koła (wykroiłam je dużym talerzem by były równe).  Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Burrito z mięsem mielonym 287

mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej patelni, aby osiągnąć podobny efekt.Mięso mielone doprawić pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić

Świat Domowej Kuchni
Serowe placuszki z dynią 169

przygotowania:Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby obciekł tłuszcz.Smacznego

Truskawkowa Fiesta
103. Słodkie śniadanie, czyli puszyste placuszki dyniowe z jogurtem. 204

który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu z czubatą łyżeczką miodu) i ewentualnie filetujemy mandarynki, lub podajemy konfitury.  Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (można z odrobiną! tłuszczu) ok. 2 minuty z jednej strony a następnie z drugiej do zrumienienia. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, układamy owoce, konfitury, powidła

Symfonia Smaków
Burgery z indyka z sosem barbecue 174

startego parmezanułyżka suszonych ziół prowansalskichsól, pieprz2 pomidory2 ogórki konserwowesałatasos barbecueDo mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Uformować sześć płaskich okrągłych placków i usmażyć je na patelni grillowej lub grillu po około 2 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i również zgrillować przez chwilę. Następnie ułożyć na każdej sałatę, 2 plastry pomidora

wyzwania kuchenne