minut, aby ciasto odpoczęło.Po tym czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy na cienkie placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków należy na rozwałkowane ciasto położyć np. talerz i wzdłuż jego krawędzi wykrajać okręgi.Tortille smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej (bez tłuszczu) z każdej ze stron. Nie można ich zbyt długo trzymać na ogniu ponieważ
Słodka Stronaciasto. Następnie przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby nic więciej, bo najbardziej smakują jej such placki, ew posypane cukrem. Możemy je również posmarować dżemem, duszonymi jabłkami, nutellą, miodem. Mój tata bardzo lubi naleśniki
Taste Of My Dayknorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju, posypujemy przypraw do mieś . Rozgrzewamy patelnie do wysokiej temp ( bardzo ważne żeby patelnia była dobrze rozgrzana
Sylwetka Od Kuchnidodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą. Gdy urosną układamy na nich plasterki truskawek wpychając lekko owoce w ciasto
Kulinarne przygody Gatitypiekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!!Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam ją i wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku
bastalenaPyszne placki z dyni z brzoskwiniami i domowym sosem karmelowym - pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. SKŁADNIKI 1 szklanka puree z dyni(...)wrzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy ciasto na patelnię dużą łyżką i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy niewielką ilością cukru pudru. Polewamy sosem karmelowym. Smacznego :) Możemy zrezygnować z dodatku brzoskwiń i podawać placki z cukrem czy konfiturą
Moje Kuchenne Rewelacjesolą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji. Smażyć na patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę smażyć, posypać tymiankiem. Gotowe boxty podać z boczkiem i pomidorkami posypane szczypiorkiem. Irlandzkie placki ziemniaczane są zdecydowanie delikatniejsze od naszych . W Dublinie w "Callaghers Boxty House" serwują
Kulinarny karnet Christopheralekko orzechowy smak. Można ją jeść po obróbce termicznej, jak i na surowo, w formie sałatki. Według mnie jest to najsmaczniejsza odmiana tego warzywa. Tym razem przygotowałam z niej placki, które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje:1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g)1 mała cebula1 jajko2-3 łyżki mąkipieprzsólcurry w proszkuolej do smażenia Na sos:1 kubeczek(...)jajka, jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki.Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku.Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polać placki i natychmiast podawać.Smacznego!Wyliczenia:dynia 3 złjajko 0,7 złcebula
Obiad za dychępół, oczyszczoną paprykę kroimy w paski, obranego ogórka kroimy w słupki. Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy. Na każdym placku tortilli układamy kilka listków sałaty, paski papryki i ogórków oraz kabanosy, polewamy sosem. Zwijamy składając boki do środka, układamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej i lekko opiekamy
Bajeczna Kuchniaprzez 15 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę. Pieczemy wszystko w piekarniki rozgrzanym na 170 C przez
Niezły Młynekna drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole. 1 kg ziemniaków, 1/3 szklanki mleka, ok. 50 g dag drożdży, 2 jajka, 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru sól(...)bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym gulaszem wieprzowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Propozycja podania: z dodatkiem frużeliny z jagód (podobny wyrób, tylko że z truskawek TU ) . Jeśli ktoś miałby ochotę na alternatywną wersję placków serowych, zapraszam na placuszki z twarogiem [do znalezienia
Grunt to przepis!wędzony koperek Kuskus prażymy na suchej patelni przez ok 3 minuty do zarumienienia, nastęnie przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby woda przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina
Zawsze głodna!własnego doświadczenia - właśnie tak odpadłam z programu. Ziemniaki mnie zmiażdżyły. Głupota, ale co zrobić. Już nie było blenderów, dlatego tak wyszło. Jednak oprócz nieszczęsnego puree znalazły się placki z cukinii, które były smaczne. :) Tutaj link do filmiku. Dlatego postanowiłam w domu jeszcze raz spróbowałam zrobić i wyszło wszystko pysznie . A więc... Do dzieła! Składniki: 1 cukinia(...)mieszać. Blendujemy z masłem, doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pomidora pokrojonego w małe kawałki. Dudimy przez chwilę do uzyskania sosu. Przecieramy przez sitko i jeśli jest jeszcze za rzadki, stawiamy z powrotem na ogniu i odparowujemy nadmiar wody. Podajemy placki z sosem i puree. Smacznego! :) A już niedługo relacja z Masterchefa
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoskładniki łączymy ze sobą w jednolitą masę za pomocą blendera. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przy użyciu bardzo małego ognia, po kilka minut z każdej strony. Podajemy z owocami i jogurtem. Uwaga* przy zbyt dużym ogniu placki mogą zbytnio się przypiec bądź nawet spalić a wnętrze nadal nie będzie gotowe, dlatego zalecam cierpliwość
Jedz zdrowo żyj zdrowo!kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam
Bea(u)ty kitchenmleko - lekko łączymy. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy masło i czekamy do momentu wyparowania wody. . Na patelnię wykładamy masę i smażymy na niewielkim ogniu około 2 minut. Po tym czasie omlet przekładamy delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Na gotowy placek wykłądamy pokrojone świeże owoce - ja dodałam banany, ale można użyć również mus jabłkowy albo mrożone owoce. Całość
Słodkie Przyjemnościcałość wyrabiamy. Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy. Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy, tak by ogórek był w ich środku. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron. Podsmażone zrazy przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 min, żeby podwoiło swoją objętość.3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojone kabanosy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części, formować płaskie placki w rękach i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nadziewać farszem, wierzch posypać startym serem
Apetyczna babeczka