Najlepsza pizza domowa — przepis na ciasto i dodatki. Pizza domowa na cienkim cieście, która z wierzchu jest przyjemnie chrupiąca, a w środku delikatnie miękka. Z umiarkowaną ilością składników zatopionych w serze i niespadających podczas jedzenia. Tym razem ciasto do pizzy zrobiłam z oryginalnej włoskiej mąki typ 00, która zawiera zdecydowanie więcej glutenu i dzięki temu wyrabiane ciasto jest bardziej sprężyste(...)się przy rozciąganiu. Jeśli nie macie tego typu mąki, to możecie użyć mąki pszennej typu 450. Dodałam również minimalną ilość drożdży, co jest zalecane przez włoskich mistrzów od wypiekania pizzy. Ciasto wyszło rewelacyjne, chociaż na początku wyrabiania trzeba nieco popracować. Pizza najlepsza jest zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale zimna również jest do zjedzenia i nie staje się gumowa
Kuchcik gotujeCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 2 pizze Drukuj Pizza z sosem beszamelowym i kurkami By Piotr 8 sierpnia 2018 Pizza z sosem beszamelowym i kurkami - pomysł na dosyć niecodzienne przygotowanie pizzy bez dodatku sosu pomidorowego. Składniki: Ciasto na pizzę: mąka pszenna - 450g drożdże suszone - 1,5 łyżki sól - 1,5 łyżeczki oliwa - 2-3 łyżki woda - 300ml Sos beszamelowy(...)łyżki sól, pieprz Dodatkowo: mozzarella - ok. 250g, porwanej na mniejsze kawałki ser feta - garść, pokruszonego (opcjonalnie) natka pietruszki - mała garść, posiekanej (do posypania po upieczeniu) Wykonanie: Ciasto na pizzę: W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut
Pogotujmy.plSuper cienkie ciasto z chrupiącym rantem, pachnące i bardzo proste w przygotowaniu. Zrób sobie idealną pizzę na Dzień Pizzy. Jeśli szukacie pizzy, która smakuje jak z najlepszej restauracji to trafiliście we właściwe miejsce. Zapraszamy Was do przetestowania naszego przepisu (oryginalnie pochodzi z Robert’s Pizza na Brooklinie). Wcześniej przeczytajcie przewodnik jak zrobić idealną pizzę i obejrzyjcie krótki, instruktażowy filmik(...)luty – Międzynarodowy Dzień Pizzy Każda okazja do zrobienia pizzy jest dobra, ale Dzień Pizzy, wypadajacy dzisiaj, nadaje się do tego najbardziej. Nie wiadomo kto go ustanowił, wiadomo że pizzę lubią wszyscy! Pierwsza pizzeria powstała już 1738 r. w Neapolu i nazywała się Antica Pizzeria. Z racji miejscówki z pewnością wypiekano w niej pizzę w stylu neapolitańskim, czyli z sosem
Niedzielny kucharzlove Pizza Już jakiś czas temu zaczęłam dodawać wpisy na temat restauracji znajdujących się w okolicy Jeleniej Góry. Napływają one powoli, ponieważ większość czasu przebywam za granicą. Jednak plany na powrót są coraz bliższe, więc rozglądam się coraz częściej za miejscami, w których można byłoby smacznie zjeść. Już jakiś czas temu znaleźliśmy w samym centrum Jeleniej Góry jedną z lepszych(...)Pizzerii w jakiej byłam, ale dopiero w zeszłym tygodniu nie zapomniałam aparatu Nie jest to restauracja w której znajdziecie wszystko. Specjalizują się głownie w pizzy i praktycznie tylko to znajdziecie w stałym menu. Dodatkowo serwują tam również włoskie przysmaki takie jak sałatki czy desery, ale nie znajdziecie ich w stałym menu tylko na tablicy kredowej, która znajduje sie na jednej
Relaxtimezwiązku z tym, że nie miałam siły zrobić kolacji... upiekłam pizzę :D A to wszystko przez mojego Ukochanego. Miał mnie wyręczyć, jednak skwitował krótko, że kupi mrożoną pizzę. Więc oczywiście powiedziałam "No to już wolę sama zrobić, niż jeść jakąś sklepową masakrę!" I TA-DA! Wyszła wspaniała! Przepis znalazłam na stronie fotokulinarnie. Pizzę najlepiej przygotować na mące(...)ostatecznie można zastąpić typem 500, wtedy będzie bardziej "amerykańska" ;) Zapraszam wszystkich do pieczenia!Składniki na dwie pizze 25-30 cm:12 g świeżych drożdży300 g mąki typ 00 lub 500180 ml ciepłej wody3/4 łyżki oliwy1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruSos pomidorowy:200 g pomidorów w puszce (wraz z zalewą)1/2 łyżki oliwy1 mały ząbek czosnku1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazyliiszczypta soliszczypta
My Culinary Artnaszej rodzinie fast food występuje jedynie w wersji domowej. Śmieciowego jedzenia na mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi(...)bogato. Ciasto - obojętnie w której odmianie (tradycyjna, bezglutenowa owsiana bg), a tu nas czasem ponosi, musi być chrupiące i utrzymujące grubą i smaczną warstwę ułożoną na nim.Tym razem nasza pizza liznęła orientu. Mieliśmy ochotę na coś nietypowego, mocno odbiegającego od napisu "tradycyjne", więc powstało to połączenie, które okazało się strzałem w 10-tkę. Warto jest wnieść do kuchni
Wypisz WymalujPrzepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja CIASTO:800 g mąki pszennej60 g drożdży8 łyżek oliwy z oliwek1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą1 łyżeczka soliszczypta pieprzupo 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej papryki Mąkę wsypujemy do dużej(...)salami500 g pieczarek lub grzybów leśnych1 duża cebula400 g sera żółtego1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemyna blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj chciałybyśmy zaproponować bardzo nietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi go mięso z kurczaka w przyprawie kebab, sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa) i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu(...)Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite danie, które można zajadać bez końca :) Składniki: Ciasto na pizzę: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia Farsz: Podwójna pierś z kurczaka Pomidor Ogórek Papryka Kapusta pekińska Cebula Oliwa
Kolizje SmakówKochani dzisiaj zapraszam Was na włoską ucztę czyli pizzę. To danie przypadło do gustu Polakom i spożywamy bardzo duże ilości przeróżnych odmian pizzy. Niestety nie wiele jest miejsc gdzie można zjeść pizzę taką jak we Włoszech. Podczas mojego krótkiego pobytu w tym kraju jadłam taką prawdziwą pizzę przygotowywaną w piecu przez przystojnego starszego Włocha, była przepyszna i jest(...)odtworzenia, niestety kochani, nie ta mąka, nie te pomidory i nie ten klimat. Ale możemy spróbować zrobić coś co chociaż trochę będzie przypominać ten włoski smak. Pizza włoska jest bardzo cienka, i nie ma na niej zbyt dużej ilości składników, to tak jak z włoskimi pastami, my dodajemy dużo sosu i składników, oni tyle co o ile.Moja propozycja to pizza
SMYKWKUCHNIPizza z burakiem to dość nietypowe połączenie, ale gwarantuję Wam, że udane! Jeśli szukasz nowych pomysłów na pizzę bez mięsa, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Chcę ograniczyć ilość mięsa w diecie mojej i mojej rodziny, dlatego ciągle poszukuję nowych smaków. Zależy mi, by smaki te nawiązywały do ulubionych potraw moich i mojej rodziny, bo w ten sposób mają szansę zadomowić(...)się u nas na dłużej. To kolejny przepis na buraka w naszym cyklu sezonowym: “ Kalendarz Smaków “. Burak jest u mnie jednym motywów przewodnich lutego. Pizza z burakiem Jednym z moich ulubionych rodzajów pizzy jest pizza z prosciutto crudo i rukolą. Szukając rozwiązań bezmięsnych pomyślałam, że spróbuję przygotować podobną pizzę, jednak użyję do niej zamiast szynki parmeńskiej – pieczonego
Wiszniówkaswoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze. Jaka powinna być najlepsza pizza? Aromatyczna(...)wilgotna, a jej brzegi delikatnie zawinięte. Ile pizzerii znajdziemy w obecnych czasach we Włoszech? Podobno jest ich już ponad 30 tysięcy! Każdy ma inne preferencje smakowe. Jedni wolą pizzę na cienkim cieście, inni na grubym. Sycylijczycy i mieszkańcy południowej części Włoch lubią gruby spód ciasta, cienki placek należy do ulubionych przez północną część tego kraju. Dla przykładu pizzerie florenckie wypiekają
Moja smaczna kuchniaPizza, ewenement na skalę światową. Ten płaski placek posmarowany sosem pomidorowym i posypany serem mozzarella uwielbiany jest przez miliony. Ale kto go wymyślił, jak ewoluował? Prawdziwa historia pizzy zaczyna się we Włoszech ... a może w Grecji - no chyba, że w Egipcie?? Tak naprawdę każdy z tych krajów może sobie przypisać wynalezienie pizzy, wszystko bowiem zależy od samej definicji pizzy. Jeśli(...)przykład spojrzymy na pizzę od najbardziej uproszczonej strony, czyli od definicji mówiącej o płaskim chlebie z porozrzucanymi dodatkami to mamy dowody na to, iż w 5-tym i 6-tym wieku żołnierze Perscy piekli taki chleb. Do pieczenia w terenie używali swoich okrągłych tarcz. Następnie pokrywali chleb serem i daktylami. Ale czy taki chleb z serem możemy faktycznie nazwać
Better Life By Auntie Juroku spędzamy Sylwestra w domu. Na Sylwestra będą w menu między innymi mini pizze. Pizzę uwielbia cała rodzina, ale każde z nas ma swoją ulubioną. Aby wszystkich zaspokoić piekę mini pizze z różnymi dodatkami w myśl dla każdego coś dobrego. Ja lubię vege pizza lub z krewetkami. Moi mężczyźni w domu oczywiście wolą pizzę z salami lub pizzę kebab . Poza(...)mini pizze to naprawdę świetny pomysł na Sylwestrowy bufet , zwłaszcza kiedy Sylwester spędzacie z dziećmi. Są małe na kilka kęsów i robi je się tak szybko jak dużą pizzę . Mini pizze Składniki: ok. 30 mini pizza Ciasto na pizzę 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 300 g letniej wody 50 ml oliwy 1 ½ łyżeczki soli Nadzienie 4 czubate łyżki
codojedzeniamoich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży , dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie , ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii. Postanowiłam sięgnąć(...)książki Let's Cook Italian . Bardzo lubię tego wesołego starszego pana i ufam jego recepturom. Jego pozycję "Dwaj łakomi Włosi" przerobiłam od deski do deski. To ciasto do pizzy jest mega proste. Tylko cztery podstawowe składniki - mąka, sól, woda i drożdże oraz nieskomplikowany sposób przygotowania. Dotąd zawsze dodawałam oliwę, ale tym razem wcale mi jej nie brakowało. Jedyny dla mnie
Chilli Czosnek i OliwaChyba wszyscy lubią pizzę. A najlepsza jest ta, przygotowana we własnym domu. Nie wiedziałam jednak, że pizze można również przyrządzić na patelni. Gotowe spody podgrzewa się właśnie na patelni przystosowanej do pieczenia w piecu, a gdy na cieście pojawią się bąbelki, dodaje się wszystkie dodatki. Następnie taką pizze wkłada się na kilka minut do piekarnika z ustawioną funkcją grill(...)mnie funkcja opiekacza). Jeśli nie macie funkcji grill/opiekacz to możecie wykorzystać najwyższą temperaturę i termoobieg. Pizza przygotowana tym sposobem jest wyjątkowo chrupiąca . Polecam! Składniki ciasta: (4 porcje) 14g drożdży suchych 1 łyżka cukru 325ml ciepłej wody 4 łyżka oliwy lub oleju 500g mąki do pizzy lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (strong bread flour or Italian ’00’ flour
Moja DelicjaPizza z Kurkami i Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu.Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki(...)żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka brie (naturalny)ok. 250 g kurek (mogą być mrożone) ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę
Słodka StronaJesień jednak nie jest straszna jak ją malują, a dziś przez część dnia uraczyła nas nawet promieniami słońca. Kiedy na niedzielny obiad lub kolację przybywa więcej osób niż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest(...)smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę. Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie: Składniki: ziemniaczany spód do pizzy: 350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki pszennej i 1łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie
Symfonia Smakówwpisów. Oczywiście czasami pozwalamy sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :) Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się(...)zjeść bez użycie noża i widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka
Ratunku obiadkilka ulubionych przepisów na ciasto do pizzy i ten jest zdecydowanie jednym z nich. Najbardziej lubię ten przepis na cienką włoską pizzę , z którego ciasto wyrasta ponad 12h w lodówce i do którego używa się bardzo mało drożdży. Ten jest zdecydowanie szybszy, bo wyrastanie trwa do 3h, ale też jest pyszny. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Tajemnica dobrej pizzy to mąka 00. Powoli jest dostępna w naszych supermarketach, ja przez ostatnie lata robiłam jej zapas jak tylko byłam we Włoszech. Teraz tą mąkę możecie kupić nawet w Biedronce
nietylkopasta.plCzas czytania: 3 min Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca, czyli biała, a umieszczano na niej smalec, czosnek, sól i anchois. Pizza zmieniła swoje oblicze, kiedy z Ameryki Południowej do Włoch dotarły pomidory, od tamtej chwili pizza stała się odrębnym daniem. Prawdziwa włoska pizza(...)naprawdę cienki i chrupiący spód i aromatyczne dodatki, dziś możecie przygotować taką pizzę we własnej kuchni. Pieczarki do pizzy przed położeniem ich na jej wierzch parzę przez 2 minutki, a następnie hartuję w zimnej wodzie. Tak przygotowane pieczarki po upieczeniu na pizzy są wilgotne i bardzo smaczne. Moja pizza z reguły dekorowana jest rukolą, którą uwielbiam, ale oczywiście można
SprawdzonaKuchnia.plZapraszam Was na "eksplozję smaku, zapachów i kolorów", tak dzisiejszy przepis określił mój małżonek ;):) Dzisiejsza pizza jest inna niż wszystkie, bez sosu pomidorowego i mozzarelli. Bazą pizzy jest puszyste ciasto drożdżowe z oregano a dodatkami do niej aromatyczny hummus z musztard ą i kurkum ą, karmelizowana cebulka i słodko-kwaśny chutney z pomidorków. Składniki(...)niezbyt kojarzone z pizz ą a komponujące się ze sobą idealnie. Polecam Wam serdecznie, s macznego :) **** Oggi vorrei condividere con Voi un'altra ricetta presente nel libro " Cibo per il cuore " redatto in collaborazione con Gruppo Macro e Oreegano . Trattasi di una soluzione tanto inconsueta quanto gustosa: sto parlando della pizza con hummus di ceci
La grande e la piccola cuocaDziś przedstawiam łatwy i pyszny pomysł na obiad, dzięki któremu możemy wykorzystać resztki z poprzedniego dnia. U mnie zostało mnóstwo mojego ukochanego kurczaka tikka masala i postanowiłam stworzyć pizzę. Efekt znacznie przekroczył nawet moje oczekiwania! To było absolutnie przepyszne! Polecam gorąco na obiad dla całej rodziny. Scroll down for recipe in English Pizza tikka masala (na 1 pizze(...)łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki drożdży instant 225 g mąki 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko, robełtane 1 łyżeczka oliwy z oliwek Składniki na 1 pizze: połowa ciasta na pizzę 1/2 kurczaka tikka masala np. z tego przepisu oliwa z oliwek do posmarowania ciasta 1/4 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1 szklanka startej mozzarelli garść ulubionej posiekanej zieleniny do posypania
karmelowyUlubiony przepis na ciasto do pizzy Pizza co prawda pochodzi z Włoch i z tym krajem jest najbardziej kojarzona, natomiast w Polsce ta potrawa jest na tyle popularna, że de facto wkrada się już w specjał regionalny. Niejednokrotnie można spotkać tablice na zakopiańskich Krupówkach z reklamą tradycyjnej karczmy góralskiej, w której menu, obok oscypka z żurawiną, znajduje się pizza(...)góralsku”. Zresztą pewnie na Kaszubach znajdzie się pizza „po kaszubsku”, a nad morzem „morska”. Pizza to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków fast foodów. Często jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem
Blendmannasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :)Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukruszczypta soli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiSos:2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka keczupu1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa wierzch(...)pomidor1 czerwona cebulka1/2 zielonej paprykikilka plasterków salami1 ogórek kiszonyczarne oliwkiprzyprawa do pizzyser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.4. Robimy ciasto
Kuchnia domowa AniKlasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie jej w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto.Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze)ciasto(...)warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym.*nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarnikuMoje posty
Słodka StronaNiewiele osób nie lubi pizzy, ale chyba większość woli ją zamówić z dostawą do domu. Ja nie przepadam za kupioną pizzą, a już w ogóle nie lubię tych mrożonych, kupowanych w sklepach. Od wielu lat sama przygotowuję ją w domu z najróżniejszymi dodatkami. Czasem jest to pizza na grubym, puszystym spodzie ze sporą ilością dodatków, a czasem pizza cieniutka(...)krucha z dwoma, trzema dodatkami. Dzisiaj zapraszam na prostą lecz smaczną pizzę z serem pleśniowym i cebulą. Składniki ciasta:2 szklanki mąki + mąka do podsypywania,pół szklanki ciepłego mleka,3 dkg drożdży,pół łyżeczki soli,płaska łyżka cukru,3-4 łyżki oliwy,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,1 łyżka suszonego tymianku,1 duży ząbek czosnku.Drożdże włożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubię ser na pizzy. Nigdy nie jest go dla mnie za dużo ;) Czasem robię pizzę z kilkoma rodzajami sera, na bardzo kruchym i cienkim spodzie. Dzisiaj przygotowałam ją nieco grubszą i z serowym kołnierzykiem. Przy każdym ugryzieniu brzegu pizzy ser rozciągał się niebiańsko :) Na środku była za to porcja przyrumienionego sera, lekko chrupiącego. To jest coś, co wielbiciele sera(...)pizzy pokochają na pewno :) Pizzę testowałam na dwojgu moich bardzo dobrych znajomych - Marku i Emilii, których pozdrawiam serdecznie :) Jeśli wierzyć ich słowom, to pizza wyszła pyszna :)Ciasto na pizzę przygotowałam z tego przepisu >KLIK<Nadzienie serowe:żółty ser,serek topiony.Żółty ser zetrzeć na tarce i wymieszać z serkiem topionym. Serów powinno być
Codzienna kuchnia niecodziennaMinimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej(...)szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie, sos z serka mascarpone.Składniki na ciasto (6-8 placków pizzy o ⌀24 cm):500 g dobrej mąki pszennej7 g drożdży instant (1 saszetka)1 płaska łyżeczka soli2 łyżeczki cukru2 łyżki oliwy z oliwek250-300 ml wodyWszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Następnie zagniatać
Food Squarechyba nie potrafimy obejść się bez dobrej domowej pizzy. Kombinujemy, szukamy smaków i podbijamy podniebienia kulinarnymi czarami. Kochamy odkrywać nowe połączenia i zestawiać ze sobą to, co na pierwszą myśl nie pasuje. Teraz kolejny raz się zakochałyśmy. To będzie długie zauroczenie, a temu przepisowi będziemy wierne (no... od czasu do czasu przewidujemy "skok w bok" w poszukiwaniu nowym miłości ukrytych(...)domowej pizzy). Ta pizza to zupełnie niekonwencjonalny strzał w 10-tkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula... i "piekło - niebo" - bezglutenową mieszankę, bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE
Wypisz WymalujSardynki i tuńczyk na pizzy? A dlaczego nie! Miałam ochotę, dodałam i smak zaskoczył nas bardzo pozytywnie. Sardynki w sosie paprykowym dały fajny posmak papryki. Dziecko stwierdziło, że to pizza na bogato. To taki przykład jak zrobić pizzę i nie biegać po sklepie za dodatkami do niej. Puszki rybne mogą zawsze leżakować w naszej szafce i czekać na odpowiednią chwilę(...)Moje puszki doczekały się takiej właśnie chwili. Teraz jak to piszę, to mam ochotę..... na tą pizzę ponownie. Spróbujcie, bo warto! Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 4 niepełne szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju z awokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 garść ziarenek
Blondynka GotujePizza pieczona jakiś czas temu na kamieniu ..była pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy(...)mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolne dodatki sos curry salami ser żółty Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie uformować pizzę i nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.Ja pizzę
Moje domowe kucharzenie