pizza - 8481 przepisów (strona:18/566)

PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE) 159

Dlaczego "Margherita"? W 1886 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech, a potem(...)zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).  Małgorzata Sabaudzka (zdj. ze strony: http://theharlow.net) Pizza Margherita jest moją ulubioną. Uwielbiam ją za prostotę i genialny smak (pod warunkiem, że została zrobiona z naprawdę dobrych składników). Tradycyjna Margherita przygotowywana jest z bazylią, ale czasami lubię zjeść

Przepisy Aleksandry
2w1 czyli pizza pieróg 293

uwielbiamy pizzę. Obydwoje jesteśmy także wielkimi miłośnikami pierogów. Wczorajszy Dzień Dziecka świętowaliśmy więc z udziałem pysznej, domowej i pełnoziarnistej calzone :) Może to nic odkrywczego, ale ja robiłam ją w domu po raz pierwszy. Trochę martwiłam się o to, czy wyjdzie i jak będzie smakowała, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Pizzowe pierogi wyszły dość ładne i zgrabne, a do tego(...)zabierzemy po jednym pierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę, nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu

Ratunku obiad
Pizza z salami 150

Kiedyś nie lubiłam salami, teraz mi nie przeszkadza. A w pizzy jest nawet całkiem dobre. Dziś podrzucam Wam przepis właśnie na pizzę taki trochę fast food'owy obiad.   źródło: "Moje smaki życia", nr 2/2013, s. 40.Składniki: 500 g mąki 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami(...)pieczarki pomidor 10 dag żółtego sera Sos do pizzy: koncentrat pomidorowy woda sos chilli ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i podrośnięte drożdże. Składniki wymieszać i wyrobić ręką, stopniowo dolewając ciepłą wodę. Gotowe ciasto

Pasja Smaku
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 156

Dziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie trzeba go podsypywać i  łatwe do przygotowania. Przepis na 6-8 cienkich blatów. Zaczerpnięty z książki Jamie Oliver w domu , z małymi modyfikacjami. Polecam bo pizza jest baaaardzo smaczna, no i przede wszystkim wiemy(...)ciasta formujemy kulę , przekładamy ją do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok.1h. Wierzch ciasta oprószamy lekko mąką. W tym czasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki , które chcemy użyć do jej przygotowania. Każdy przygotowuje sobie to co najbardziej lubi, np.: salami, szynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować

Smaczne Zdrowe
Pizza na kamieniu wg Julii Child 193

Jednym z przepisów Julii, który mnie bardzo zainteresował jest przepis na podstawowe ciasto na biały chleb, bagietkę, pizze i bułki. Jak twierdzi Julia "Można oczywiście kupić gotowe spody do ciast, ale czy nie lepiej zrobić je samodzielnie?". Ja wychodzę dokładnie z takiego samego założenia i od lat nie kupuje gotowych, mrożonych pizz. Dlatego poniżej macie przepis na ciasto(...)którego można upiec chleb o pojemności 2l lub 2 długie grube bagietki, 3 półbagietki o dl. 45 cm, 2 pizze o średnicy 40 cm lub 12 bułek. Ja zrobiłam z niego pizze na cienkim cieście pieczone w dodatku jak jak radzi Julia na kamieniu. Powiem wam ze mimo ze z ciastem jest trochę więcej pracy niż zazwyczaj z siebie dawałam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza z Niespodzianką Odrywana 149

Pizza z Niespodzianką, co Wy na to? Bardzo ładnie się zlepia kuleczki. Ładnie się piecze i super smakuje! Zawsze to coś innego. Nic więcej nie napiszę, czekam na Wasze komentarze i wrażenia po wykonaniu tej pizzy przez Was :) Ps. Z czym będziecie jeść pizzę zależy tylko  od Waszej fantazji i preferencji smakowych. Mój sos bolognese wkrótce ukaże się(...)blogu, ale tym razem w towarzystwie makaronu :) Ciasto na 3 pizze: Ciasto na pizzę robimy  tego przepisu : Dodatkowo: kilkanaście kosteczek sera żółtego (o boku ok. 1 cm) sos bolognese ( możecie do środka włożyć salami i mozzarellę, albo inne wybrane przez siebie dodatki) czarnuszka Wykonanie: Z podanego przepisu wyrabiamy ciasto, które rozwałkowujemy i wycinamy kółka, na które układamy wybrane

Blondynka Gotuje
Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami 192

Dziś zapraszam na pyszną domową pizzę z dodatkiem bazyliowego pesto oraz przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis.składniki:300 g mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki wody letniej25 g drożdży2 łyżki oleju rzepakowego1 szczypta soli1 szczypta cukru4 plastry szynki2 łyżki pesto bazyliowe1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach1 pomidor1 łyżka przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamisdo posypania starty ser żółty Drożdże rozpuścić(...)kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Domowa pizza XL 211

Skoro dzisiaj dzień pizzy więc zapraszam na pizzę, taką najprostszą wersję ze znanymi dodatkami.składniki:3 czubate szklanki mąki50 g drożdży1 szklanka letniej wody1 łyżeczka cukruduża szczypta soli3-4 łyżki keczupu1 cebula6-8 plasterków szynki3-4 pieczarki1 opakowanie przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis6 pomidorków cherry1 opakowanie mozzarelli w małych kulkachser żółty do posypaniaW miseczce wymieszać keczup i przyprawę(...)pizzy i odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże. W mące zrobić wgłębienie, wlewać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ewentualnie można dodać nieco więcej wody. Ciasto posypać maką i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Potem rozwałkować na duży prostokąt, ja zrobiłam

Monia miesza i gotuje
Ciasto na pizzę 2595

Myślę, że na pewno każdy z nas miał okazję jeść pizzę chociaż raz w życiu. Ta włoska potrawa na stale zagościła w polskich restauracjach i domach. Nie ma się co dziwić, bo pizza dobrze przygotowana potrafi być naprawdę przepyszna. Możemy ją zrobić z ulubionymi dodatkami: szynką, serem, pieczarkami czy kiełbasą. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Jednak podstawą jest spód do pizzy(...)niego zależy smak naszej pizzy. Dla wielu z was przygotowanie ciasta na pizzę może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego! Poniższy przepis na ciasto na pizzę jest doskonały! Ja spody do mojej domowej pizzy przygotowuję tylko według poniższego sposobu. Jest on według mnie najlepszy i nie ma sobie równych. Dlatego koniecznie zachęcam was do przygotowania samodzielnie pizzy na domowym

Danka Pichci
Pizza góralska 86

naszej weekendowej wyprawy przywieźliśmy kilka górskich wędzonych serów, z jednego z nich zrobiliśmy pizzę góralską . Do plasterków sera z gór dodaliśmy kawałki kiszonego ogórka oraz wędzony boczek. Wśród smacznych składników znalazła się również żurawina, która jest częstym dodatkiem do grillowanych oscypków. Ta bogata kompozycja smaków i aromatów pachniała zachęcająco już podczas przygotowywania, a z każdą minutą pieczenia zapachy podpowiadały(...)pizza góralska z wędzonym serem i żurawiną będzie umami. Składniki na pizzę góralską Dodatki: 150 g wędzonego górskiego sera 100 g sera żółtego w kostce 1 duży kiszony ogórek 2-3 łyżki żurawiny do mięs i serów 50 g wędzonego surowego boczku (cienkie plasterki) Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru

niecodziennikpary
Pizza na spodzie z cukinii – zdrowy obiad 215

Pizza na spodzie z cukinii to danie pyszne, lekkie, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu niż tradycyjna domowa pizza. Fit pizza na spodzie z cukinii nie zastąpi w 100% klasyki, nie ma co przekonywać inaczej. Jednakże ta wersja jest naprawdę bliska oryginałowi, z chrupiącym spodem, aromatycznym sosem i rozciągającą się mozzarellą… po prostu mniam! Konsystencja ciasta jest podobna(...)oliwek wraz ze świeżą bazylią. 6 Bazylię, czosnek i cebulę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj z przyprawami (oregano, papryka, sól, pieprz) i duś na małym ogniu przez chwilę. Pizza 7 Upieczony spód z cukinii posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż ulubione dodatki i przykryj pokrojoną w plastry mozzarellą. 8 Wstaw pizzę na ok. 5-8 minut do piekarnika - aż ser się rozpuści

A to pestka
Czwartek: Pizza margheritta… na cieście z kurczaka 144

przesłyszeliście się, nie chodzi o pizzę z kurczakiem, ale o pizzę na cieście z kurczaka. Na margherittcie przecież nie ma drobiowego mięsa:) Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 15-20 minut Liczba porcji : 2 Jest pizza bianca, pizza hawajska, jest nawet pizza góralska – z oscypkiem, ale pizza z kurczaka? Tak, wiemy, brzmi dziwnie i nasza reakcja, kiedy zobaczyliśmy przepis też(...)była WTF?! Pizza z kurczakiem, to ok, ale z kurczaka? A jednak. Są na świecie rzeczy, o których się filologom nie śniło:) Pizza na cieście z kurczaka to naprawdę świetny patent na niecodzienne danie, oryginalne, przyciągające wzrok i smaczne. Przepis zobaczyliśmy na blogu Kevina Curry FitmenCook i gdyby nie to, że darzymy go dużym szacunkiem za to co robi, gdyby

Niedzielny kucharz
Przyprawy do pizzy 150

Smak pizzy nie byłby pełny, gdyby nie występowały na niej przyprawy. Warto więc wiedzieć, jakie przyprawy dodać, aby własnoręcznie przygotowana pizza była niezapomnianą ucztą. Podstawowe zioła i przyprawy Początkowo pizza była chlebowym plackiem natartym oliwą i posypaną ziołami i startym czosnkiem. W takiej formie nazywana była daniem ubogich. Dopiero w osiemnastym wieku pizza zaczęła wyglądać tak, jak dzisiaj ją znamy(...)Pierwszymi przyprawami na pizzy były bez wątpienia sól, której odrobina musi się znaleźć w każdym dobrym cieście na pizzę oraz bazylia, która pojawiła się na pizzy przygotowanej przez Rafaela Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Królową zachwyciła pizza w kolorach włoskiej flagi, na której znajdowały się pomidory, mozzarella oraz bazylia, dlatego też od jej imienia taka pizza wrocław nazywana jest margheritą

Kuchcik gotuje
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 149

razem będzie także smacznie?", to już totalnie poddaję się temu miejscu! Tak też właśnie jest w Aventino w Lublinie gdzie z krwi i kości rzymianin serwuje najlepszą pizzę w Lublinie , i prawdopodobnie jedną z lepszych w Polsce! Miałem przyjemność porozmawiać chwilę z właścicielem o pizzy, zajrzeć na kuchnię, zrobić kilka zdjęć i skosztować chyba po raz 50 tego pysznego placka(...)Grodzkiej 1. Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko Nie ważne jaki masz sprzęt Są restauracje, które chwalą się tym, że ich pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem . Inne z kolei rzucają magicznymi liczbami typu 450 stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego

Right Behind The Kitchen
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 177

Dziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie...  Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ("Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie) wprost(...)producenta. Jak Wam się podoba? To chyba najlepsza pizza, jaką jedliśmy. Była tak pyszna, że pochłonęliśmy ją z mężem na jednym posiedzeniu :) Dzieci oczywiście nie chciały jej tknąć, więc dla nich zrobiłam drugą, z bardziej znanymi im dodatkami :) Dzięki temu było więcej dla nas :) Już za nią tęsknię. Zapach lekko podgrzanej rukoli jest zniewalający... Spróbujcie zrobić podobną, a nie pożałujecie

Delicious Titbits