Czas czytania: 3 min Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca, czyli biała, a umieszczano na niej smalec, czosnek, sól i anchois. Pizza zmieniła swoje oblicze, kiedy z Ameryki Południowej do Włoch dotarły pomidory, od tamtej chwili pizza stała się odrębnym daniem. Prawdziwa włoska pizza(...)naprawdę cienki i chrupiący spód i aromatyczne dodatki, dziś możecie przygotować taką pizzę we własnej kuchni. Pieczarki do pizzy przed położeniem ich na jej wierzch parzę przez 2 minutki, a następnie hartuję w zimnej wodzie. Tak przygotowane pieczarki po upieczeniu na pizzy są wilgotne i bardzo smaczne. Moja pizza z reguły dekorowana jest rukolą, którą uwielbiam, ale oczywiście można
SprawdzonaKuchnia.plZapraszam Was na "eksplozję smaku, zapachów i kolorów", tak dzisiejszy przepis określił mój małżonek ;):) Dzisiejsza pizza jest inna niż wszystkie, bez sosu pomidorowego i mozzarelli. Bazą pizzy jest puszyste ciasto drożdżowe z oregano a dodatkami do niej aromatyczny hummus z musztard ą i kurkum ą, karmelizowana cebulka i słodko-kwaśny chutney z pomidorków. Składniki(...)niezbyt kojarzone z pizz ą a komponujące się ze sobą idealnie. Polecam Wam serdecznie, s macznego :) **** Oggi vorrei condividere con Voi un'altra ricetta presente nel libro " Cibo per il cuore " redatto in collaborazione con Gruppo Macro e Oreegano . Trattasi di una soluzione tanto inconsueta quanto gustosa: sto parlando della pizza con hummus di ceci
La grande e la piccola cuocaDziś przedstawiam łatwy i pyszny pomysł na obiad, dzięki któremu możemy wykorzystać resztki z poprzedniego dnia. U mnie zostało mnóstwo mojego ukochanego kurczaka tikka masala i postanowiłam stworzyć pizzę. Efekt znacznie przekroczył nawet moje oczekiwania! To było absolutnie przepyszne! Polecam gorąco na obiad dla całej rodziny. Scroll down for recipe in English Pizza tikka masala (na 1 pizze(...)łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki drożdży instant 225 g mąki 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko, robełtane 1 łyżeczka oliwy z oliwek Składniki na 1 pizze: połowa ciasta na pizzę 1/2 kurczaka tikka masala np. z tego przepisu oliwa z oliwek do posmarowania ciasta 1/4 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1 szklanka startej mozzarelli garść ulubionej posiekanej zieleniny do posypania
karmelowyUlubiony przepis na ciasto do pizzy Pizza co prawda pochodzi z Włoch i z tym krajem jest najbardziej kojarzona, natomiast w Polsce ta potrawa jest na tyle popularna, że de facto wkrada się już w specjał regionalny. Niejednokrotnie można spotkać tablice na zakopiańskich Krupówkach z reklamą tradycyjnej karczmy góralskiej, w której menu, obok oscypka z żurawiną, znajduje się pizza(...)góralsku”. Zresztą pewnie na Kaszubach znajdzie się pizza „po kaszubsku”, a nad morzem „morska”. Pizza to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków fast foodów. Często jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem
Blendmannasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :)Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukruszczypta soli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiSos:2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka keczupu1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa wierzch(...)pomidor1 czerwona cebulka1/2 zielonej paprykikilka plasterków salami1 ogórek kiszonyczarne oliwkiprzyprawa do pizzyser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.4. Robimy ciasto
Kuchnia domowa AniKlasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie jej w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto.Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze)ciasto(...)warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym.*nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarnikuMoje posty
Słodka StronaNiewiele osób nie lubi pizzy, ale chyba większość woli ją zamówić z dostawą do domu. Ja nie przepadam za kupioną pizzą, a już w ogóle nie lubię tych mrożonych, kupowanych w sklepach. Od wielu lat sama przygotowuję ją w domu z najróżniejszymi dodatkami. Czasem jest to pizza na grubym, puszystym spodzie ze sporą ilością dodatków, a czasem pizza cieniutka(...)krucha z dwoma, trzema dodatkami. Dzisiaj zapraszam na prostą lecz smaczną pizzę z serem pleśniowym i cebulą. Składniki ciasta:2 szklanki mąki + mąka do podsypywania,pół szklanki ciepłego mleka,3 dkg drożdży,pół łyżeczki soli,płaska łyżka cukru,3-4 łyżki oliwy,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,1 łyżka suszonego tymianku,1 duży ząbek czosnku.Drożdże włożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubię ser na pizzy. Nigdy nie jest go dla mnie za dużo ;) Czasem robię pizzę z kilkoma rodzajami sera, na bardzo kruchym i cienkim spodzie. Dzisiaj przygotowałam ją nieco grubszą i z serowym kołnierzykiem. Przy każdym ugryzieniu brzegu pizzy ser rozciągał się niebiańsko :) Na środku była za to porcja przyrumienionego sera, lekko chrupiącego. To jest coś, co wielbiciele sera(...)pizzy pokochają na pewno :) Pizzę testowałam na dwojgu moich bardzo dobrych znajomych - Marku i Emilii, których pozdrawiam serdecznie :) Jeśli wierzyć ich słowom, to pizza wyszła pyszna :)Ciasto na pizzę przygotowałam z tego przepisu >KLIK<Nadzienie serowe:żółty ser,serek topiony.Żółty ser zetrzeć na tarce i wymieszać z serkiem topionym. Serów powinno być
Codzienna kuchnia niecodziennaMinimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej(...)szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie, sos z serka mascarpone.Składniki na ciasto (6-8 placków pizzy o ⌀24 cm):500 g dobrej mąki pszennej7 g drożdży instant (1 saszetka)1 płaska łyżeczka soli2 łyżeczki cukru2 łyżki oliwy z oliwek250-300 ml wodyWszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Następnie zagniatać
Food Squarechyba nie potrafimy obejść się bez dobrej domowej pizzy. Kombinujemy, szukamy smaków i podbijamy podniebienia kulinarnymi czarami. Kochamy odkrywać nowe połączenia i zestawiać ze sobą to, co na pierwszą myśl nie pasuje. Teraz kolejny raz się zakochałyśmy. To będzie długie zauroczenie, a temu przepisowi będziemy wierne (no... od czasu do czasu przewidujemy "skok w bok" w poszukiwaniu nowym miłości ukrytych(...)domowej pizzy). Ta pizza to zupełnie niekonwencjonalny strzał w 10-tkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula... i "piekło - niebo" - bezglutenową mieszankę, bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE
Wypisz WymalujSardynki i tuńczyk na pizzy? A dlaczego nie! Miałam ochotę, dodałam i smak zaskoczył nas bardzo pozytywnie. Sardynki w sosie paprykowym dały fajny posmak papryki. Dziecko stwierdziło, że to pizza na bogato. To taki przykład jak zrobić pizzę i nie biegać po sklepie za dodatkami do niej. Puszki rybne mogą zawsze leżakować w naszej szafce i czekać na odpowiednią chwilę(...)Moje puszki doczekały się takiej właśnie chwili. Teraz jak to piszę, to mam ochotę..... na tą pizzę ponownie. Spróbujcie, bo warto! Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 4 niepełne szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju z awokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 garść ziarenek
Blondynka GotujePizza pieczona jakiś czas temu na kamieniu ..była pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy(...)mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolne dodatki sos curry salami ser żółty Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie uformować pizzę i nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.Ja pizzę
Moje domowe kucharzenieZdecydowanie mogę nazwać się pizzowym ekspertem, albo przynajmniej osobą mającą zadatki na niego. Tyle ile ja pizzy zjadłam w życiu, w ilu miejscach, miastach i państwach ją jadłam... To naprawdę dobry wynik. I wiecie co? Najlepszą pizzę, jedną z moich ulubionych jadłam właśnie w Rzeszowie. Poznajcie 5 moich pizzowych rekomendacji w Rzeszowie. 3 rzeczy, którymi się kierowałam: 1. Pyszne, elastyczne(...)odpowiednio grube (a raczej odpowiednio cienkie) ciasto 2. Najwyższa jakość składników, zero półśrodków, dobre włoskie produkty 3. Miła obsługa, ładny lokal, krótki czas oczekiwania Dla mnie najważniejsze jest aby pizza była typowo włoska (nie przepadam za tymi z grubym spodem, ważne są dla mnie jakościowe składniki). Miejsca te znajdują się w różnych lokalizacjach, zarówno na rynku jak i poza
CzarnawisienkaDomowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą Składniki na 2 pizze: 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu 365 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Kamień do pizzy włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej go 230°C z funkcją termoobiegu. Kamień nagrzewa się około 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, podziel
kuron.com.plPizza… Stali czytelnicy mojego bloga wiedzą, jak bardzo lubimy pizze (ja z mężem). Idealna na spotkania z przyjaciółmi, idealna na weekend, wspaniały pomysł na coś pysznego i sycącego na wycieczce. Po długiej trasie nie ma jak wejść do pizzerii i zjeść pizze wypełnioną po brzegi ulubionymi dodatkami. Do tej pory próbowaliśmy już chyba wszystkich możliwych rodzajów pizzy. Od prawdziwej(...)włoskiej… dawno dawno temu, aż po nietypowe polskie kombinacje smaków. Byłam przekonana, że już nic nas nie może zaskoczyć w temacie pizzy. Aż do pewnego dnia w Warszawie. Czy próbowaliście kiedyś pizzy w… rożku? Tak, tak dobrze czytacie. Pizza Contenta , to wspaniały innowacyjny pomysł na pizze. To połączenie tradycyjnego smaku, w nietradycyjnej formie. Wspaniały pomysł w szczególności
Słodkie okruszkispokojną i zaciszną uliczkę na warszawskiej Ochocie. Pani Joanna, współwłaścicielka Cafe d'Arte prezentuje nam mistrzowskie calzone Spotkanie w warszawskiej Cafe d'Arte z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy W ubiegłą sobotę, 25 października, wraz z innymi blogerami kulinarnymi, miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z tegorocznym Mistrzem Włoch w robieniu pizzy, Marco. Spotkanie zorganizowali dla nas właściciele(...)włoskich win Cafe d'Arte, przesympatyczne polsko-włoskie małżeństwo. W Cafe d'Arte znajdziecie prawdziwie włoski klimat.W kuchni rządzi właściciel Luciano wraz z Marco, mistrzem pizzaiolo. Pizza, którą przygotowuje Mistrz Marco zasługuje na największe komplementy, tym bardziej, że jest wypiekana w specjalnym opalanym drewnem kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii
Kulinarne przygody GatityPizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! No to zrobimy wobec tego farmerską pizzę.. Dlaczego farmerska ta pizza? Bo składniki typowo farmerskie są. -ogórek kiszony -pierś(...)miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj rekami pizzę, lub zrób ją w formie do tarty po prostu. Uprzednio wyłoż formę papierem do pieczenia. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek, i połłóż na wierzch pokrojone w plastry pomidory
Z Kuchni Do Kuchni