pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:17/159)

Czebureki z mięsem 161

pieróg pod nazwą "burek" (słyszycie to podobieństwo w brzmieniu obu wyrazów?;) W zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro(...)doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę baraniny jako nadzienie powszechnie wykorzystuje się mieloną wołowinę i wieprzowinę, a czebureki smaży się w oleju. Moje czebureki są w tej bardziej

Obiad gotowy
Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa 382

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej(...)mięso kroimy bardzo drobno, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy. W misce łączymy mięso z kaszą, za nim dodamy surowe jajko doprawiamy solą i pieprzem.  Następnie dodajemy jajko, drobno posiekane listki oregano i całość dokładnie mieszamy. (farsz można skleić dodając odrobinę bułki tartej). Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka, nakładamy farsz i w dowolny sposób sklejamy. Pierogi

Moniki Smakołyki
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ 186

Kraków, Wrocław, Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Rzeszów a ostatnio Toruń. W każdym z tych miast zahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który(...)jajko + 1 do posmarowania  1 opakowanie drożdży instant szklanka mleka   szczypta soli 40 g masła  1 łyżeczka cukry  Składniki na farsz:   500 g mięsa mielonego  3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki  5-6 pomidorków suszonych bez zalewy  puszka fasoli czerwonej  ząbek czosnku  20 dag startej mozzarelli

pieprzny smaczek
Pieróg 184

Pieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.    Składniki na ciasto: -1,5 dkg drożdży -płaska łyżeczka cukru -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 łyżki oleju -szczypta soli -jajko do smarowania     Składniki do wypełnienia: -pierś z kurczaka -papryka -suszone pomidory -cebula -plastry żółtego sera -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -olej(...)Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty. Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia.    Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta.       Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę.    Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta

Maminek kulinarny
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 138

Proponuję pierogi z mięsem i kapustą kiszoną. Może zestawienie dziwi, ale zapewniam ,że są doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI  Na  ciasto: ok. 700 g mąki pszennej 60 g. masła 400 ml gorącej wody szczypta soli 3 żółtka Farsz: 2  ćwiartki z kurczaka, 1 kg. kiszonej kapusty 1 średnia cebula(...)łyżki  ojeju sól, pieprz, słodka i ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa  oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę, Mięso obieramy  dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i  mieszamy

W kuchennym oknie Ewy
Wigilia: Pierogi z kapustą i boczniakami 132

Pierogi jak najbardziej tradycyjne, choć zamiast suszonych grzybów w farszu są świeże boczniaki. Pierogi z boczniakami zawierają jeszcze jedną nowość: ciasto jest trochę nietypowe

Niedzielny kucharz
Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem 140

Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem to danie, które moja mama przygotowuje co roku na wigilię. Nie wiem skąd, ale przyszła mi nagle ochota

Czerwień i błękit
Ruskie pierogi 182

babciami.  Babcia Hala robiła na święta pyszne pierogi z grzybkiem.  Babcia Manisia zawsze kiedy byliśmy chorzy przyjeżdżała do naszego domu i razem z nią lepiliśmy pierogi z mięsem, z rosołu. Sama przygodę z pierogami zaczęłam kilka lat temu ale tzw. "ruskich" nie robiłam nigdy.  Może to dlatego, że kiedyś się do nich zraziłam? Było

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z kapustą i grzybami 119

którego korzystałam w zeszłym roku (znajdziecie go m.in. tutaj ). Ciasto było to samo (przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik s. 50 (z przepisu Pierogi z mięsem)), ale farsz już trochę inny. Pierogi z kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, brytfannę, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), szklankę, wałek

blog.moje-pasje.info
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 174

Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z

My Chcemy Jeść
Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki 229

Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

Czerwień i błękit
Pierogi ruskie 160

moim stole najczęściej goszczą pierogi z mięsem. Ostatnio pokusiłam się aby zrobić pierogi ruskie. Nie do końca byłam pewna czy moje maluchy skosztują ruskich pierogów, ale tak im zasmakowały, że nawet jedli je zimne. Składniki:     ciasto:      250g mąki      pół szklanki gorącej wody

Amatorka kuchenna
Wytrawne pierogi z dyni 156

Pierogi z dyni to kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa. Oczywiście jest całe mnóstwo przepisów, które mam zamiar przygotować z dynią w roli głównej, ale

UgotujmyTo.pl
Pierogi ruskie 162

który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem. Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek 7 cm). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść