Pyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru
chleba naszegobyły wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa drobiowego knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie koladki – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania hreczuszki – przyrządzane z mąki gryczanej sanieżki i socznie – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin
vaniliowoczekoladowaShish barak to pierogi z surowym mięsem. Jak wiecie świat nie składa się tylko z pierogów ruskich, a Polska nie jest potęgą w lepieniu pierogów, chociaż co do tego mam wątpliwości, po ostatnich wydarzeniach na Lady Kitchen. Umieszczenie filmu o pierożku zakończyło się zapaścią umysłową polskich matron, z dżentelmenów wyleźli potomkowie Józwy Butryma i ogólnie zrobiła się(...)farsz cudownie komponują się z kwaskowatym sosem. Jeśli kwaśność jogurtu będzie dla was za duża, możecie dodać słodkiej śmietanki. Jeśli boicie się tak ugotować shish barak, ugotujcie jak nasze pierogi i podajcie z jogurtem. Shish barak są maleńkie, powinno się je wykrawać zakrętką od butelki, ale jeszcze nie zwariowałam, żeby dostać apopleksji i zeza przy lepieniu mikroskopijnych pierożków. Wykrawałam
ladykitchenmoże być zarówno mięso z ostrymi przyprawami, jak i ser z przyprawami. Czy dużo przy nich pracy? tak jak przy każdych pierogach ni mniej ni więcej. Musicie spróbować moją wersję czebureków bo pyszne są. Czebureki z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoim blogu pierogi. Ja najbardziej lubię te z owocami i na słodko, a moje chłopaki, jak na facetów przystało, tych dużych i tych małych , wolą pierogi ruskie i z mięsem. Dzisiaj wygrała moja wersja, pierogi z truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju
O kuchni z uczuciemdokładnie obtoczyłam w tej mieszance. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, wrzuciłam posiekaną cebulę i zeszkliłam ją. Dołożyłam mięso i dokładnie ale krótko obsmażyłam wszystkie kawałki z każdej strony. Brokuła umyłam i ugotowałam w lekko osolonej wodzie al dente. Wystudzone mięso zmieliłam w maszynce. Dodałam rozdrobnionego (widelcem) brokuła i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i ... farsz gotowy(...). Gotowałam krótko ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyłożyłam na półmisek i polałam stopionym, klarowanym masłem i posypałam drobno posiekaną natką pietruszki Wspaniałe, pyszne, doskonale przyprawione pierogi. A połączenie mięsa (przesmażonego z przyprawami) z brokułem dało smak... niepowtarzalny. Koniecznie musicie spróbować takich pierogów. Polecam, polecam... i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysikaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa i ugotowałam przepyszny rosół na obu rodzajach mięsa. Rosół był bardzo esensjonalny, ale i bardzo tłusty. Kiedy ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi. Składniki: 2 piersi z gęsi ze skórą 2 nogi(...)warzywnej maggi Mięso z gęsi i kaczki, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie
Czerwień i błękitPierogi z gotowanym kurczakiem to świetne danie dla maluchów. Dzieci mogą wygodnie chwytać pierożki w rękę i samodzielnie delektować się pysznym jedzeniem. Do przygotowania takich pierogów możecie wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, lub ugotować wcześniej np. kawałek piersi kurczaka. Takie pierogi można podać dziecku, które skończyło 8 miesiąc życia. Składniki na farsz: gotowana ćwiartka kurczaka (może(...)szklanki gorącej wody (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki soli mąka do posypywania stolnicy Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Mięso z kurczaka oczyszczamy dokładnie z kości i skóry. Do blendera wrzucamy zrumienioną cebulkę, kurczaka i pietruszkę. Jeśli mięso jest suche można dodać 2-3 łyżki rosołu. Wszystko blendujemy chwilę, tylko do wymieszania się składników. Mąkę mieszamy z gorącą wodą
Dieta bez mlekaPyszne i proste w przygotowaniu pierogi z aromatycznego mięsa rosołowego. Składniki: Ciasto: 3 szklanki przesianej mąki 3/4 lub 1 szklanka ciepłej wody - sami uznacie ile powinno być po wyrabianiu ciasta pół łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu - może być wołowe, z kurczaka, indyka lub mięsny mix warzywa z rosołu: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 selera(...)średnie cebule mniejszy kawałek pora olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 2 ziela angielskie, słodka papryka Przyrządzenie pierogów: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, dolewaj wody jednocześnie zagniatając ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Przygotuj mięsny farsz: Mięso wraz z warzywami z rosołu zmiel w maszynce. Obrane cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju
Zasmakuj Kuchnizrobić z mięsem z kaczki z rosołu? Pierogi! Pierogi u mnie goszczą dość rzadko, bo niestety wymagają dość sporo pracy. Ale z tymi uwinęłam się dość szybko. Pierogi były na prawdę wyśmienite, mięso ze swojskiej kaczki jest bardzo soczyste i treściwe. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 żółtka - łyżka oliwy - letnie mleko Na stolnicy(...)zbyt twarde. Po prostu powinno dawać się swobodnie wałkować. FARSZ: - ugotowane mięso z kaczki (udka, szyja, skrzydełka i korpus) - 3 jaja - sól i pieprz - cebulka podsmażona na maśle W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu). Wyjmujemy
SMYKWKUCHNIpyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane(...)smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBulion wołowy wykorzystuję jako bazę do zup i sosów. Często dzielę go na porcje i zamrażam. Z mięsa po bulionie robię pierogi lub paszteciki. Składniki: 700 g mięsa wołowego z kością 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną
Smak mojego domuciasto na pierogi 8 łyżek mąki toruńskiej 2 jajka 3/4 szklanki wody gorącej przygotowanie Do mąki wbić jajka i dolewać ciepłą wodę, wyrabiać ciasto aż
Moje Wyrobymarnowania żywności. Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu ? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki . Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu. Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa
kuron.com.plCzebureki - (krym. çüberek) — to pierożki z ciasta praśnego (jak na pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka(...)jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki
sierotka maRysia w kuchnipiękny kraj odwiedzi. Pierogi są też bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym, z farszem można szaleć na tyle sposobów, że aż łatwo o zawrót głowy. Pierogi na słodko i na wytrawnie. Z jagodami, serem, kapustą, mięsem, szpinakiem, soczewicą. Już na samą myśl, w trakcie pisania, cieknie mi ślinka. Tymczasem(...)moje dziecko pogardziło... Aż mnie serce zabolało, no bo jak to, że MOJA córka nie lubi pierogów?! I to żadnych, ani z serem, ani z mięsem... Mąż mnie uspokoił, że do pierogów trzeba dojrzeć, poza tym ona jeszcze jest tak mała, że nie umie zjeść pieroga na dwa kęsy, a przecież tak są najsmaczniejsze. Jedząc tylko farsz
Przepysznik - BLW i nie tylko