Chinkali z mięsem to danie kuchni kaukaskiej, bardzo popularne zwłaszcza w Gruzji. Chinkali to inaczej pierogi, czy też duże kołduny, które zwija się jak sakiewki. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka(...)rosół i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodsypywania 1 szklanka gorącej wody ½ płaskiej łyżeczki soli 1 jajko Farsz: ok ½ kg gotowanego w rosole mięsa 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 30g masła Sposób przygotowania: 1. Rosół: Cebulę opiekamy nad palnikiem. Mięsa myjemy, przekładamy do garnka wraz z włoszczyzną (łącznie z opieczoną cebulą), lubczykiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy(...)wolnym ogniu przez ok 2 godziny, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na gazie jeszcze ok 15 minut. Przecedzamy i łączymy z posiekaną natką pietruszki. 2. Pierogi- farsz: Mięso z rosołu obieramy, mielimy wraz z cebulą i marchewką z rosołu. Jeśli chcemy- możemy dodatkowo przyprawić. Łączymy z jajkiem i podsmażamy na maśle. 3. Pierogi- ciasto: Mąkę
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni" w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI(...)włożyć w folię i do lodówki przynajmniej na godzinę, karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy, mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy
Kuchnia Beatymięsa wołowego 2 średnie cebule olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz mielony (dość dużo) około 14 łyżek bulionu wołowego Okrasa: o lej 1 duża cebula sól do smaku Dodatki do gotowania mięsa: 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Przygotowanie mięsa: Mięso(...)mięso gotujemy 1,5 godziny. Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy. Bulion wykorzystujemy do zup lub sosów. Wykonanie farszu: Cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Ugotowane i ostudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy
Smak mojego domuPierogi, które smakują jak ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu
Czerwień i błękitCzas czytania: 2 min Pierogi przygotowujemy w Polsce od wieków i jest to jedna z naszych polskich ulubionych, a jednocześnie najpopularniejszych potraw narodowych. Występuje w niezliczonych wariacjach smakowych. Najbardziej znane to oczywiście ruskie pierogi , pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, jest również spory wybór pierogów na słodko, pierogi z serem
SprawdzonaKuchnia.plugotowaniu rosołu wołowo- drobiowego, postanowiłam wykorzystać mięso z niego i ulepiłam pierogi z mięsem. Składniki i przygotowanie: ciasto: przepis na ciasto znajdziesz tutaj farsz: przepis na farsz znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujedłużej niż 1 dzień przechowuj osobno mięso i warzywa, to przedłuży trwałość wywaru. Z warzyw z rosołu możesz zrobić pyszną sałatkę jarzynową . Z mięsa z rosołu możesz przygotować pierogi z mięsem lub krokiety. Mięso możesz zjeść na ciepło jako danie główne, ja najbardziej lubię je z chrzanem i musztardą. Tak zawsze jadło się u mnie w domu. Dodatki typu
nietylkopasta.plkaszą manną - kuchnia podkarpacka Zapraszam również na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ Znajdziecie tam również inne podkarpackie pierogi: Pierogi oszukańce Dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) Pierogi srokate
Trzeci talerzmoże do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierogi są dość pracochłonne, ale warto. Smak jest niepowtarzalny. Składniki na przygotowanie farszu: -60 dkg łopatki -duża ćwiartka z kurczaka -jajko -3 marchewki -cebula -ząbek czosnku -seler, por, korzeń pietruszki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -ziele angielskie, listek laurowy Składniki na ciasto: -ok. 70 dkg mąki pszennej(...)ciepłej wody Do garnka wlewamy ok. 3 l wody, wkładamy wymoczone wcześniej mięso, obrane marchewki, pietruszkę, por, seler, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy, dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut. Odławiamy mięso, marchew, cebulę i czosnek. Rosół przecedzamy. Odłowione składniki mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, pieprz ziołowy i naturalny
Maminek kulinarnygadżet znacznie ułatwia mi lepienie pierogów czy uszek z farszem grzybowym do barszczu. Oprócz czasu spędzonego na wyrabianiu ciasta na pierogi to ich nadziewanie i lepienie zajęło mi około 30 minut. Od teraz w moim domu pierogi będą częstym daniem na obiad :) Składniki na mini pierożki z mięsem mielonym (około 85 sztuk): Ciasto na pierogi(...)Dobrze zagniecione ciasto zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut. W tym czasie przygotować farsz. Mięso umieścić w misce, dodać całe jajko, sól, pieprz czarny mielony, przyprawę do mięsa mielonego (wszystko według uznania), wlać rosół. Dobrze wyrobić dłonią masę mięsną. Ciasto na pierogi podzielić na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować na cienki placek około 3 mm. Na pierożnicę posypać
Zrób to smaczniemięso z rosołu - tym razem indycze i kurze. I znowu zrobiłam pierogi. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa(...)blenderze. Przestudzoną cebulę, pieczarki i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę
Stare Garytradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni. Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego , nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu. Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne! Idealne zarówno na obiad, kolację na ciepło, jak i imprezę! Tradycyjnie podaje się(...)mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl * woda – 0,5 szkl * sól – 1 szczypta * masło – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt FARSZ: * mięso mielone wieprzowe – 125 g * mięso mielone wołowe – 80 g * cebula – 1 szt * kefir – 3 łyżki * pietruszka – 1`pęczek * majeranek -1 łyżeczka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę masłem
Ostra na Słodkochinkali powinno być bardziej twarde, niż na tradycyjne nasze pierogi, gdyż chinkali nadziewa się surowym mięsem i musi ono się ugotować, a ciasto nie może być rozgotowane. Jako nadzienie lepiej jest przygotować siekane mięso jagnięce, wołowe lub wieprzowe, w ostateczności można wykorzystać mięso mielone. Koniecznie trzeba go dobrze doprawić, niektórzy dodają również zieleninę (kolendrę czy pietruszkę). Lepienie chinkali(...)każdy, kto kiedykolwiek jadł chinkali, wie, że najlepiej smakują na gorąco, nie warto więc gotować ich na zapas. A do podania wystarczy świeżo mielony pieprz. Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Składniki (na ok 25-30 sztuk): ciasto: 500g maki (typ 650) 220ml wody 1 łyżeczka soli nadzienie: 500g wołowiny (karkówka, łata) 250g tłustej wieprzowiny 2 duże cebule
Obiad gotowy