Dopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie
Weekendy w domu i ogrodziemetalową obręczą koła (moje miały średnicę 7cm). Na środku każdego krążka układamy wróżbę złożoną na pół i następnie zrolowaną lub poskładaną na kilka warstw. Ciasto sklejamy tak jak pierogi, jest bardzo elastyczne i lekko lepkie więc nie ma z tym problemu. Dlatego nie podsypywałam ciasta mąką, część podsypałam mąką wewnątrz (by wróżba się nie przykleiła), ale nie było(...)klei nam się do blatu, można go delikatnie przesmarować oliwą. Gotowe ciastka przewiesić na chwilę na rancie miski, by nabrały kształtu. A następnie odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika ciasteczka posmarować rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu ok.20 minut. Pamiętajmy przy przed skonsumowaniem przełamać ciacho na pół i wyjąć wróżbę
Smaczne Zdrowepół szklanki mąki zrobić ciasto maślane, uformować z niego kwadrat. Z 50 dkg mąki,jajka,octu i wody zrobić ciasto. Powinno mieć ono konsystencję trochę wolniejszą niż ciasto na pierogi. Obydwa ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć oba ciasta rozwałkować na prostokąt i złożyć na trzy, znów rozwałkować na prostokąt i złożyć na cztery, następnie znów złożyć(...)cztery. Gotowe ciasto włożyć na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie możemy wałkować ciasto na stolnicy podsypując od czasu do czasu odrobiną mąki. Możemy piec z tego ciasta blaty na kremówki, robić rożki z serem, szlafroczki z jabłkami oraz wiele innych słodkich pyszności. Gorąco polecam ten wypróbowany przepis
Przepisy i porady kulinarneSos musztardowy Przepis na sos musztardowy na ciepło i na zimno Sos musztardowy na ciepło lub na zimno należy do najbardziej uniwersalnych sosów domowej roboty, a
Cztery Fajerybędziemy dodać masła. Napoleonka to ciasto, które dość długo zachowuje swoją świeżość, jednak wymaga tego, aby była trzymana w lodówce. W internecie znajdziecie również przepis na Napoleonkę bez pieczenia, ja Wam pokażę jak przygotować klasyczną wersję tego ciasta. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również przepis na kremówkę z bitą śmietaną, która jest bardzo podobna do napoleonki, jednak z dodatkiem bitej(...)przez 1 godzinę W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy brzegi do środka (w kopertę). Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Następnie składamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!botwinką Placki z serka waniliowego danio Placki z pierniczkami Placki z dojrzałych bananów Bananowo – kokosowe placki z amarantusem Placki z mąki kasztanowej Placki na kozim mleku Placuszki dla niejadka Pierogi z serem, bananem i cynamonem Jak ugotować kaszę jaglaną w szybkowarze Szybka granola z patelni Czekoladowa kaszka jaglana z jabłkiem i marchewką Kaszka na mleku z kajzerką Kaszka śniadaniowa(...)mini kiwi, bez cukru Kaszka Leśny Mech Zimowa owsianka mocy Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym ze śliwkami Kaszka z samopszy na mleku Kaszka dla dzieci bez cukru Pieczona owsianka bananowa Pieczona owsianka czekoladowo – orzechowa Szarlotkowa owsianka Koreańska ryżanka z pak choi Artykuł Szybkie śniadanie na ciepło – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujezjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników(...)bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem
Kulinarne przygody GatityKrokiety z farszem jak na ruskie pierogi , podane z sosem pomidorowym to moja propozycja na obiad. Idealnie smakują z filiżanką gorącego czystego barszczu. Lubię naleśniki i różne sposoby ich podania. Zaczynając od tortu naleśnikowego (przepis) , a podane na wytrawnie naleśniki z pieczarkami i serem . Polecam Wam również moje ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki(...)mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka oleju sól
O kuchni z uczuciemprzez bark śniegu? Zresztą jak już gdzieś pisałam - nie przepadam za tymi świętami. No ale, jeśli jest coś co mi się kojarzy ze świętami, obok Stefanki mojej Babci i pierogów ostnych, to keks. Puszysty, pachnący z dużą ilością bakalii. Dzisiejszy przepis pochodzi z grudniowego magazynu Kuchnia - to jeden z magazynów, który z chęcią kupuję. Przepis lekko zmodyfikowałam jeśli chodzi(...)masła 100 g cukru 4 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 170 g mąki pszennej 70 g zmielonych migdałów 100 ml mleka 300 g kandyzowanych owoców 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku. Dosypujemy sól, sodę oczyszczoną i proszkiem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tarce żółtym serem i uformować cztery wałeczki (które będą nadzieniem kotletów). Na każdą porcję mięsa nałożyć po jednym wałku masła z serem. Każdy kotlet złożyć na pół (jak pieróg), a boki zbić tłuczkiem, obrócić i zbić z drugiej strony. Następnie każdy kotlet podwinąć i zbić końcówki, następnie formujemy w dłoniach w podłużne rolady (tak jak na kotlety de volaille (devolaj(...)mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach i odstawiamy. Smażymy na głębokim tłuszczu. Kolejno wyjmujemy kotlety i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kotlety Twardowskiego
Kulinarne Przebojekolacji jest szynka wolno pieczona przez ok. 8-9 godzin w temp 120-140 stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek(...)rządkach, a śmietana towarzyszy im obok w osobnym naczyniu. W zależności od regionu na stole pojawiają się lokalne dania, takie jak pulpeciki mięsne z żurawiną " Liha pulla t" lub pierogi karelskie " karjala pirakka " oraz wiele innych mniej lub bardziej znanych. Jak Finowie spędzają święta ? - W Finlandii okres świąteczny rozpoczynają się wcześniej niż w Polsce, bo już 21 grudnia
Cztery Fajerysię stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować. Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi , i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna(...)mąki pszennej 60 g zimnego masła 65 g cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 3 gruszki Ciastka na spód pokruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść na spodzie dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Wszystkie składniki masy serowej
Pożeraczka, czyli raz adobrze"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem" Powyższe słowa znajdziecie na okładce książki Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić
Cztery Fajerystolnicę podsypaną mąką wykładamy ciasto, dzielimy je na 4 części, rozwałkowujemy i wykrawamy trójąty. Na balszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki i smarujemy rozkłóconym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół, przez 20-25 minut do zarumienienia, można pod koniec włączyć funkcję termoobiegu. Moje rogale dodatkowo posypałam sezamem. Studzimy na kratce(...)zobaczyłam co to mi wychodzi z tych rogalików, nie mam wprawy do trójkątów niestety, to wpadłam na pomysł, by sobie ułatwić życie i...rozwałkowałam ciasto jak na pierogi. Wykroiłam kółka , każde posmarowałam bialkiem. Na środem powidła śliwkowe. Przykryłam drugim krążkiem i zlepiłam brzegi...widelcem. Posypałam Cynamonowym Rajem. Upiekłam. Myślalam że to będą płaskie sloneczka
Z Kuchni Do Kuchni