pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:94/164)

Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy 191

kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy w pieczeniu. Znajomi będą zaskoczeni, że to nie są ciastka z cukierni :) Składniki na około 50-60 sztuk: 3,5 szklanki mąki pszennej 230 g margaryny (niecała kostka) 1 jajko 1 żółtko(...)włożyć do lodówki, żeby ciasto nie rosło. Stolnicę lekko wysypać mąką, przełożyć na nią pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować je na grubość około 2- 3 milimetry (jak na pierogi). Za pomocą radełka lub noża ciasto pokroić na kwadraty o boku około 6 cm . Białko roztrzepać widelcem. Na środek każdego kwadratu nałożyć niewielką ilość marmolady i posmarować białkiem 2 przeciwległe

Trzeci talerz
Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym 131

Odkryłam w sobie coś ważnego. Moja pasja, jaką jest gotowanie i pieczenie, sprawia, że mogę się wyciszyć, oderwać od codziennych, tych ważnych lub mniej ważnych spraw. Złapałam się na tym, że czasem wracam, parzę ukochana kawę z mlekiem i, próbując odreagować codzienne sytuacje, zaczynam gotować. I o dziwo, jestem wtedy twórcza! Choc zmęczona po dniu pracy, czuję(...)mówiąc, że one nie są dla mnie, bo na pewno mi nie wyjdą, są właśnie dla mnie. Tak stało się ze zwykłymi pierogami. Umocniłam się w błednym przekonaniu, że pierogi są pracochłonne, długo się je robi, a znikają tak szybko! Może i tak jest, ale zmieniłam swoje nastawienie do nich i w ciągu tego miesiąca zrobiłam je już trzy

Raj dla Podniebienia
Calzone 85

Calzone - czyli pizza w kształcie pieroga, z ulubionymi dodatkami w środku. Każdy z naszej trójki dostał takiego, jakiego lubi, z jego ulubionymi składnikami. Przepis na ciasto ze strony Moje Wypieki. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml letniego(...)posmarować wodą, złożyć ciasto formując pieroga, brzegi dobrze skleić ze sobą. Calzone przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do napuszenia i podwojenia objętości na około 30-40 min.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 0 C, wyrośnięte calzone posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, posypać ulubionymi suszonymi ziołami lub przyprawami i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec około 25 min. Podawać

Kocham..lubię..gotuję..
Keks z bakaliami 129

tylko śledzie, barszcz i pierogi. Przedstawię Wam dzisiaj przepis na mięciutki, pulchniutki, pachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru 5 jajek 250g masła (lub margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 300g mieszanki bakalii – żurawina, rodzynki

Życie ze smakiem
Puree z dyni 128

zupy, placków, farszu do pierogów, hummusu i wielu innych potraw. Wystarczy upiec, a następnie zmiksować dynię. Jeśli chcecie przechowywać puree przez  dłuższy czas wystarczy je zamrozić.  Składniki: dynia Hokkaido (w dowolnej ilości) olej lub oliwa Przygotowanie: Dynię myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki (ze skórą). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Lekko skrapiamy oliwą

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską 128

dopiero po upieczeniu! Pizzę pieczemy około 10-12 minut. Po wyjęciu układamy resztę pomidorków, ewentualnie drugą porcję szynki, rukolę i świeże liście bazylii. Posypujemy parmezanem. Pizza z szynką parmeńską gotowa – pizza prosciutto e pronta! Buon appetito!!! Podobne przepisy Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z kurczakiem i dynią ( jak wykorzystać mięso z rosołu) 211

moja ukochaną dynię, postanowiłam połączyć rosołowe pyszności z dynią.  A Wy co robicie z gotowanego kurczaka? :) Skła dniki:   3 udka   2duże marchewki 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) duża cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka (do smaku) 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich Ciasto:  4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki(...)wykładamy je na lekko posypaną mąka deskę i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka, odbijając je ze szklanki. Na wykrawane kawałki wykładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie. Gotujemy pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powietrze. Podajemy z jogurtem, posypane pietruszką. Smacznego

ChilliJemy
Maślane ciasteczka z syropem klonowym 82

Za oknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym

Cztery Fajery
Kotlety ruskie 219

Nie samymi chlebami człowiek żyje, czasem przydałoby się też jakieś danie obiadowe. A że zwykle staram się żeby na blogu było moje autorskie przepisy, to stale

Marder&Marder Manufacture
Dania obiadowe 186

mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

W kuchennym oknie Ewy
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 215

polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba robić wielkich zapasów, wystarczy słoiczek lub niewielka miseczka. A zajadając się chlebem z takim pachnącym smalcem pomyślcie o naszych dziadkach, dla których był to przysmak nad przysmaki. Do dzisiejszego smalcu wykorzystałam tłuszcz, jaki wykroiłam z gęsi i kawałki skóry. Szkoda mi było wyrzucić po prostu. Pieczeni z tego nie będzie, ale smalec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z indykiem 173

Gołąbki z indykiem Gołąbki , to danie , które można przygotować na 1001 sposobów i każdy jest dobry . Prawie jak pierogi , czym nadziejesz, to będzie ok..no prawie , bo truskawek lub jagód , nie polecam W chłodne, zimowe dni, jest to jedno z naszych ulubionych dań . Może, nie robi się ich błyskawicznie , no ale nie demonizujmy , nie są też, wcale(...)się wykorzystać do zawijania . Zalewamy, sokiem pomidorowym , doprawiamy solą, pieprzem ,wędzoną papryką , cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 1,5 godziny w temperaturze 160 C , w połowie czasu pieczenia , dolewamy śmietanę . Naczynie musi być przykryte , a czas pieczenia ,jest bardzo orientacyjny i zależy od kapusty ( niektóra, gotuje się szybciej , inna wolniej ) , pieczemy tak długo , aż kapusta, będzie całkowicie, miękka

Ogrodnik w podróży
Tarta normandzka z jabłkami 129

Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.  Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale

Cztery Fajery
Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato 152

kremów, do makaronów, pierogów, kopytek. Składniki: PANGRATTATO: 2,5 czerstwej bułki 100 g boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka. ZUPA: 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni 2 ziemniaki 1 marchew

Mój pomysł na
Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) 205

stopni i pieczemy przez około 10-11 minut. U nas wychodzą 3 blachy ciastek (po około 20 sztuk). Trzeba pilnować, by pierniczki się nie przypaliły, bo zrobią się wtedy gorzkie. Przypalone pierniczki można pomalować i np. ozdobić choinkę. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna

Dieta bez mleka
Faworki albo chrust 165

Niemal wszyscy teraz pieką pierniczki. A ja mam faworki :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 3/4 szklanki gęstej śmietany 1 łyżeczka spirytusu lub octu sól do smaku olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypywania Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego

Szczęśliwa kuchnia