pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:89/164)

EMPANADAS 165

oliwy, które w zasadzie przypomina ciasto na "nasze"pierogi z tą tylko różnicą, że zawiera więcej tłuszczu. Można je upiec albo usmażyć, a ich przygotowanie rozłożyć w czasie i farsz zrobić dzień wcześniej.  Ważne, jest, aby dobrze skleić brzegi pierożków, gdyż w przeciwnym razie podczas smażenia lub pieczenia farsz wypłynie na zewnątrz. Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można(...)bulionu 1/2 łyżeczki kuminu roztartego w moździerzu 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kolendry 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu sól morska DODATKOWO : 1 żółtko do posmarowani pierożków (dotyczy wersji pieczonej) lub olej do głębokiego smażenia  WYKONANIE CIASTO: Do dzieży miksera przesiewamy mąkę pszenną i sól. Mieszamy. Gorącą wodę mieszamy z oliwą i stopniowo wlewamy do mąki. Dodajemy tylko

cool and minty
Pierogi ruskie 135

Mówi się, że człowiekowi co ileś tam lat zmienia się smak. W sumie coś w tym może być. Być może do pewnych smaków człowiek po prostu

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z kapustą i grzybami 3569

Prawda, jak wspaniale wyglądają takie pierożki, namawiamy, by się nieco potrudzić i robić je samemu naprawdę warto! Wydaje się, że wszyscy lubią pierogi, prawda, że

kgwjanczewo
Pierekaczewnik 248

To słynne tatarskie danie zdecydowanie łatwiej zjeść niż przyrządzić. Przepis zdobyłam od cioci męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z

CoolinarniePL
Tarta z botwinką. 142

żarty. Po  botwince w śmietanie i  pierogach z botwinką przyszedł czas na tartę z botwinką, która jest pyszna!!! Kruche ciasto wypełnione soczystym, lekko pikantnym, aromatycznym, różowo-zielonym wnętrzem. Pycha!!! Składniki na tartę z botwinką CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ: 250 g botwinki (same liście

Rozpustne gotowanie
Rurki 186

już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce ocukrzoną stroną do góry. Rurki piec w temperaturze 200 0 C przez około 15 minut

In my kitchen
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 190

boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty MAKARON Z PIECZONĄ DYNIĄ autor: kar_nowak z bloga(...)Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią autorka: MilionSmakow z bloga Milion Smaków Puree z topinambura z jarmużem - prawie jak ruskie autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki   Ulubione pieczone warzywa autorka: PatK z bloga pat-elnia Linguine z grzybami shitake i szparagami autor: vegetanie z bloga Vegetanie      Tarta bezglutenowa z grzybami leśnymi

Weekendy w domu i ogrodzie
Francuskie faworki 173

niego jeszcze daleko polecam w wersji pieczonej – Francuskie faworki.   Składniki na minimum 14 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) Dodatkowo: - lukier lub cukier puder Ciasto wyjmujemy z lodówki ok. 15 minut wcześniej (podczas rozwijania nie będzie pękało). Blaszki wykładamy matą lub papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 200°C. Arkusz ciasta rozwijamy, dzielimy radełkiem wzdłuż(...)sumie otrzymamy ich 14. W środku każdego robimy nacięcie, jeden koniec przekładamy i go przewlekamy, jak przy tradycyjnych faworkach. Gotowe układamy na przygotowanych blaszkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Upieczone studzimy na kratce. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Z jednej porcji ciasta wyjdzie co najmniej 14 sztuk. Robiłam z dwóch arkuszy. Drugi podzieliłam

mojewypiekiinietylko
PIERÓG Z SEREM ALA CHACZAPURI 77

PIERÓG Z SEREM ALA CHACZAPURI Zapraszam do spobowania bardzo smacznego dania. W stylu chaczapuri. W przygotowaniu danie bardzo przypomina robienie  CZEBUREKOW , bedzie jednak robione z innego ciasta i z innym farszem.  Skladniki: ciasto: 300 ml kefiru 0,5 lyzeczki soli 1 zoltko 30 ml oleju 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody(...)wyszlo powierze) i sklejamy brzegi. 5. Smazymy na srednim ogniu, bez tluszczu, pod przykryciem ok 8 min z kazdej strony. Do zarumienienia. 6. Po wyjeciu z patelni, kazdy pierog smarujemy maslem. 7. Danie najbardziej smakuje cieple. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 139

Witajcie :) Święta już blisko, więc wszyscy zabiegani maksymalnie. My też zarobieni w uszkach, barszczu i pierogach z kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo

vegetanie
Drożdżówki z konfiturą z dyni 141

objętość. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy trochę grubiej niż na pierogi, kroimy na prostokąty ok. 15x10 cm lub większe, jeden koniec nacinamy, a na drugim końcu dajemy konfiturę. Ciasto dokładnie zwijamy wokół konfitury, aby nie wyciekało, pokrojone paseczki mają zostać na górze. 4. Gotowe drożdżówki układamy na przygotowanych formach do pieczenia, smarujemy białkiem, odstawiamy na ok. 20 minut i ponownie

Apetyczna babeczka
Chaczapuri imeruli 224

serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę przypomina w smaku przepyszne ruskie pierogi. Chaczapuri imeruli Ciasto: 2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. kefiru bądź jogurtu Farsz: 150g ziemniaków 200g sera feta 200g sera mozzarella bądź cheddar Wymieszać mąkę, sól i cukier (można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto, które

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kieszonki z pieczarkami. 87

oprószony mąką i wałkujemy jak na ciasto na pierogi. Grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy nożem prostokąty około 5x12cm. Na jedną część nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugą polową. Lekko dociskamy ciasto wokół farszu i końce traktujemy widelcem dociskając do blatu.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem

MamaOskarka
2 rok blogowania za mną :) 128

Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC  Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ Tarta z kiszoną kapustą

MarciochaKucharzy
Kruche ciasto z musem jagodowym i bezą 161

Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Mus jagodowy: 1 szklanka jagód 2 łyżki

Ciasteczkowy Potwór