pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:81/164)

Domowy krupnik – jak u babci! 200

odpowiedniej ilości mięsa i świeżych warzyw, bulion będzie aromatyczny a cała zupa będzie przepyszna. Jeśli nie przepadasz za mięsem z zupy możesz je wyciągnąć i wykorzystać jako farsz na pierogi bądź krokiety. Kasza w trakcie gotowania mocno pęcznieje i znacząco zwiększa swoją objętość. Jeśli wsypiemy jej za dużo wciągnie sporą ilość płynu przez co może przestać być zupą(...)pieczenia! Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki! Jak korzystać ze zmywarki, by była oszczędna a naczynia czyste – 6 ważnych zasad! Używasz mikrofalówki? Sprawdź 10 zastosowań jakich nie znałeś! Podgrzewanie w mikrofalówce – tych produktów nie wolno wkładać! Rozmrażanie mięsa – 5 błędów, które mogą zaszkodzić zdrowiu! Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi

To Musisz Wiedzieć
DROŻDŻOWE JAGODZIANKI PIECZONE 181

dłoni ( możemy delikatnie rozwałkować) , na środek wkładamy łyżkę jagód. Zlepiamy jak pierogi, po czym nadajemy bardziej owalny kształt, układamy na blasze łączeniem do dołu. * Bułeczki zostawiamy na ok 15-20 minut, aby jeszcze podrosły. * Żółtko roztrzepujemy, dodajemy mleko. tak przygotowanym jajkiem smarujemy każdą bułeczkę pędzelkiem. Pieczemy 20 minut w 170 st. *Upieczone jagodzianki studzimy, posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami 129

kulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem - budyń z jagodami), dokładnie zamykamy. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem z jajka. Umieszczamy na wysmarowanej masłem blaszce obsypanej lekko mąką. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika  z opcją góra i dół. Pieczemy 25-30 minut. Smacznego

ClauditteMissCooking
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 219

blaszkach do pieczenia i ponownie wszystkie wysmaruj jajkiem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do ładnego zarumienienia. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje. Podawaj ciepłe pierogi polane sosem waniliowym. Smacznego! English version Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

karmelowy
Pierogi z mięsem 177

ochotę na pierogi. Takie typowe polskie danie. Bo my lubimy tak zwyczajnie (ale i smacznie) się żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka(...)odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w melakserze. Do mięsa dodajemy bułkę, cebulę, natkę pietruszki, jajko i doprawiamy sola i pieprzem. Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po ich wypłynięciu. A te na zdjęciu są jeszcze dodatkowo po ugotowaniu przysmażone. Bo lubimy takie. Szybko, domowo i naprawdę

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z bobem / Broad beans pierogi 127

Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami, nie ma co się oszukiwać, jest trochę roboty, ale efekt jest oszałamiający. Zawsze. Cierpliwości i miłego gotowania! Season fo broad beans(...)delicious. I don’t know what happened, but I carved for pierogi. I haven’t eat pierogi with broad beans yes, so the mathematics was simple = pierogi with broad beans. There’s a lot of work with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 158

się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij je z garnka, jedz od razu, gorące smakują najlepiej mimo tego, że trochę palą podniebienie Te pierogi, których nie zjesz koniecznie posmaruj olejem, inaczej się ze sobą skleją i nie będzie z nich żadnego pożytku. First the dough. My hands aren’t heatproof(...)dough and cut a small piece of it and roll that piece. Regardless the method of making the circles put some filling on each circle and close it. Do it precisely, so it won’t fall apart while cooking. Boil water in a big pot, salt it. Put your pierogi in the boiling water, not too much

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 194

się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij je z garnka, jedz od razu, gorące smakują najlepiej mimo tego, że trochę palą podniebienie Te pierogi, których nie zjesz koniecznie posmaruj olejem, inaczej się ze sobą skleją i nie będzie z nich żadnego pożytku. First the dough. My hands aren’t heatproof(...)dough and cut a small piece of it and roll that piece. Regardless the method of making the circles put some filling on each circle and close it. Do it precisely, so it won’t fall apart while cooking. Boil water in a big pot, salt it. Put your pierogi in the boiling water, not too much

Martyna Cooks
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 231

nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne: W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również(...)łyżeczkę nadzienia i zlep brzegi ciasta, jakbyś lepił pierogi. Możesz zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć pod spód rogi, uzyskując kształt "kartofelka":) Powtórz powyższe czynności z pozostałymi kawałkami ciasta. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 162

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami  oryginalna sałatka na przyjęcie Sałatka z pieczonych buraków z orzechami i kawowym dressingiem jest świetnym pomysłem na

Cztery Fajery
Drożdżowe rożki z kabanosem – na przyjęcie lub piknik 264

drożdży instant mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niespełna szklanka ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania rożków 1 opakowanie kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 175 g około 70-80 g startego żółtego sera 2 łyżki łagodnego ketchupu kolorowy pieprz w młynku Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, łyżeczkę(...)gorące!) mleko. Całość dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja używam lejka do pierogów, ale możecie równie dobrze użyć np. szklanki). Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, nie większe niż nasze kółka. Każde kółko smarujemy delikatnie ketchupem, następnie posypujemy żółtym serem i nakładamy

Słodkie okruszki
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 268

wysyłała nas na kardiologię, ani do wariatkowa. Nie trzeba się martwić o to, że ciałka przybędzie (choć patrząc w lustro poznaję kogoś, kto chciałby go trochę przygarnąć). Pączki pieczone! Niezbyt skomplikowane, nieociekające tłuszczem, mocno nadziane i wg mnie lepsze od tradycyjnych (ale, to już kwestia smaku). Można je wykonać w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Plusem jest(...)środek każdego placka nakładamy łyżeczkę marmolady Zlepiamy jak pierogi a następnie wszystkie brzegi zbieramy razem i układamy w dużych odstępach na wyłożonej papierem blasze, ciastem zebranym do dołu Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrośnie Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (180 st, góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy

Wypisz Wymaluj
Truskawkowo waniliowa zebra 212

przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa

mojewypiekiinietylko
Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem 304

ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy kółka jak na pierogi. Na jedno kółko kładziemy 1 porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podajemy ciepłe razem

MamaOskarka
Ciasteczka krucho-drożdżowe z marmoladą wieloowocową. 199

olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem tak jak byśmy je sadzali na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12 minut na złoty kolor.Upieczone ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z parówkami i serem 196

wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić go jeszcze raz przez kilka minut i rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową pieczenia. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, następnie rozłożyć parówki pokrojone w cienkie plasterki

Camilla w kuchni
Rożki smalcówki z różą 220

róży Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować małe rożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około

Trzeci talerz
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 261

łyżeczkę konfitury różanej. Teraz najważniejszy etap! Sklejamy pączka, bardzo dokładnie jak pieroga, a potem formujemy go w kulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia. Należy pamiętać, że w czasie smażenia pączki jeszcze rosną i jeśli będą

DefinicjaSmaku
Bułeczki czosnkowe 311

upływie 1,5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi) i kroimy nożem podłużne bułeczki.  Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż i nadziewamy. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby bułeczki były pięknie złociste. Przekładamy je na mocno natłuszczoną blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż będą złociste. Nadzienie : Czosnek

Lawendowe Niebo