pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:72/164)

Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną 194

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. I wygrał dla

Buniabaje w kuchni
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 381

łączy ze słodko-kwaśną żurawiną. Użyłam żurawiny świeżej, ale jak najbardziej możecie zamienić ją na mrożoną, dostepną w większych marketach albo po prostu suszoną, wybór należy do Was. Ciasto pieczone z tej porcji jest bardzo duże, potrzebna Wam bedzie więc większa keksówka:) Możecie też na początek upiec je z połowy składników, ale nie radzę, Rodzina Wam nie wybaczy(...)lepsze!) i będziecie mogli się nim zajadać między świątecznym karpiem a pierogami:D Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g gęstego jogurtu naturalnego  120 g masła, stopionego 3 duże jajka kilka kropel aromatu pomarańczowego 450 g mąki pszennej 220 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 250 g świeżej żurawiny (albo

Słodko-Słony Świat Ilony
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 131

randkę, spotkania rodzinne czy imprezy kulturalne, wernisaże lub koncerty.  Na "dzień dobry" naszym stole pojawia się najpierw czekadełko, czyli domowy smalec i pyszne czosnkowe masło w akompaniamencie świeżutkiego pieczonego na miejscu chleba z żurawiną. Początek naszego obiadu we Florianie zapowiada się pysznie, a potem jest już tylko lepiej. W pierwszej kolejności pojawia się danie z ognistego menu, czyli(...)misce. Po przystawce i zupie przyszedł czas na drugie dania. Nasz wybór padł na pierogi z kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z  cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 202

sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów. Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią do dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. Zobacz co jeszcze można zrobić z resztek pieczonego(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy lub oleju A przecież tortilla to genialnie prosty zamiennik kanapki, zdrowszy, bo można w rulonik wsadzić więcej warzyw niż między dwie kromy. Dlatego warto zrobić tortille samemu. Jeśli kupicie gotowe placki – przygotowanie jedzenia zajmie Wam 5 minut. Jeśli tortille będziecie piec sami – za konsumpcję zabierzecie się

Niedzielny kucharz
Pieczone pierożki z dynią i Toczonym z czarnuszką 59

Podpłomyk level master, a zarazem ultra łatwa wersja pierogów. Robicie super szybkie ciasto podpłomykowe, wykorzystujecie przepyszny i kremowy Toczony z czarnuszką – czyli cudowny „serek” z nerkowców od Wege Sióstr i dodajecie pieczoną dynię. To się nie może nie udać – wpadajcie po przepis na  … Artykuł <strong>Pieczone pierożki z dynią i Toczonym

Flymetothespoon
Jagodzianki 114

placek o średnicy minimum 10 cm. Na środku każdego nakładać pełną łyżkę jagód i zlepiać brzegi, jak pieroga. Uformować podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszy z wyposażenia piekarnika, łączeniem do domu, zachowując przy tym odstępny, ponieważ bułki urosną jeszcze podczas pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na 15 minut. 6. W międzyczasie piekarnik nastawić na 175 stopni

Gotuj z Prezesem
Jagodzianki z kruszonką 159

lodówki.  4. Wyjąć połowę ciasta, chwilkę wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm. Kółkiem do wycinania pierogów lub szklanką wycinać kółka, lekko je spłaszczyć, nałożyć łyżkę farszu, dokładnie zlepić. Zlepieniec do dołu ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, by chwilkę podrosły.  5. Podrośnięte bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec

Kuchnia domowa Ani
Pieczone pierożki drożdżowe 172

wycinać kółka. Na środek każdego pieroga nałożyć po łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec 20 minut w 200*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
PLACEK JAGODOWY 132

soki, dżemy, konfitury. Bardzo często dekorujemy nimi  lody, babeczki, gofry, naleśniki, wykorzystujmy je również do nadziewania pierogów i bułeczek drożdżowych. Jagody można mrozić lub zawekować. Składniki:  Ciasto: 250 g margaryny 1 jajko 40 dag mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 - 1 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 10 dag cukru 1 mała śmietana (200 g) 2 jaka

Ciastka - domowe słodkości
Lepimy pierogi 235

najlepsze ciasto pierogowe i kilka inspiracji na nietypowe nadzienia.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

Moja smaczna kuchnia
Ruskie pierogi - podpiekane 145

cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.  Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 201

zlizała śmietanę, zostawiając pieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze(...)mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej 1/5 na raz), rozwałkować rękami na grubszy wałek i pokroić go w prostokąty długości ~7cm. Prostokąciki rozgnieść w dłoni

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gozleme z ruskim farszem 122

Gozleme przygotowywałam już w wersji ze szpinakiem i serem feta. Ten Turecki chlebek pieczony jest często z nadzieniem z tłuczonych ziemniaków i koziego sera. Postanowiłam więc pozostać przy ziemniakach, ale zmienić farsz na ten, który znajduje się w pierogach ruskich. Wierzcie mi, że wyszło przepysznie. Chlebki są chrupiące, a ruski farsz pasuje do nich rewelacyjnie. Aby farsz(...)ciasta wyłożyć farsz zachowując odstęp od jego brzegów. Następnie ciasto złożyć na pół i dobrze zlepić jego brzegi. Na patelni rozsmarować nieco oleju wycierając jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Gozleme piec na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron. Ciasto powinno być chrupiące. Podawać z kwaśną śmietaną. Uwagi: Gozleme można odgrzewać również w mikrofalówce. Będzie równie pyszne, ale nie będzie

Passions hobbies life
Pieczone panzerotti. 319

Dziś mam dla Was włoskie panzerotti. Te spore pierogi wywodzą się od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak, mając na uwadze zbliżające się lato, postanowiłam jednak upiec je w piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują(...)układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko sezam      Gotowe bułki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania