obsypany mąką blat. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem
PatiGotujepierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone na blachę specjały posmarowałem mlekiem i niektóre obrzuciłem kminkiem. Tak przygotowane piekły się w 200 st. C przez 30 min :) Smacznego
chleba naszegofiliżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną
Chilli Czosnek i Oliwaucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka
O kuchni z uczuciemciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć łyżkę farszu i zlepiać jak pierogi. Następnie w dłoniach lub na blacie utoczyć delikatnie owalny placuszek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczka i odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach
Smakołyki Asiśrednicy 10-12 cm. Na jednej połowie ciasta rozkładamy letnie nadzienie. Końce jednej połowy polakierować mlekiem i skleić jak pierogi. (Gdy popędzlujecie brzeg półkola mlekiem, wówczas nasze Pierożki trzymają się mocno i nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia). Wierzch Pierożków popędzlować białkiem jajka. Oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. fot. Izabela
Kuchnia smakówzmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę. U mnie część trufli została obtoczona w mleku
Ciasteczkowy Potwórcienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto tak, jak pierogi i delikatnie zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka do siebie). Ciasteczka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - do zarumienienia się ciastek
Kulinarny Pamiętnikprzestygnięciu musu z lodówki wyjmujemy ciasto , dzielimy na mniejsze porcje ,rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka ,podobnie jak na klasyczne pierogi i nakładamy na środek mus jabłkowy,następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Ladylaura.miseczki, dodaje cukier i mąke ziemniaczana. Delikatnie mieszam. Porcje ciasta lekko rozpłaszczam, na placek układam łyzke nadzienia i zlepiam jak pierogi. A następnie w rękach formuje okrągłą lub podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układam na brytfanke wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam na kilkanaście minut. W tym czasie robię kruszonkę. Składniki; 3 łyzki cukru 4 łyzki mąki 2 łyzki masła
Radość kipiąca uśmiechem.wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa z wiśniami wątróbka drobiowa - wątróbka gęsia z jabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet
królestwo garówplacek o grubości około 1/2 cm i szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i formujemy pierogi, brzegi ciasta zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniaplacek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 18 minut w temperaturze 200 stopni
Na słodko lub wytrawnieKto śledzi moje food foty wie, że jestem fanką dyni. Kilka smacznych przepisów już tu prezentowałam a pierogi z dynią cieszą się niezłym powodzeniem. A
FarmażonyBrzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując pierożka. Dokładnie dociskać brzegi, można uformować koroneczkę. Gotowe pierogi ułożyć na blasze, naciąć wierzch pierożków ostrym nożem. Można posmarować rozmąconym jajkiem, wówczas pierożki zyskują ładniejszy kolor. Piec w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 stopniach bez termoobiegu, przez 15-20 minut, aż upieką się na złocisty kolor
kolorowotorcikowo