pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:56/164)

Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 521

Kiedy piekłam szybkie ciasto cytrynowe nawet nie przypuszczałam, że tak szybko do tego przepisu wrócę. Miałam borówki amerykańskie, dopiero co były pierogi z borówkami , więc szukałam pomysłu, gdzie bym mogła je zatopić. Wybór padł właśnie na ciasto wspomniane przeze mnie na początku. Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym. Składniki na formę 35 x 26cm: - 400g mąki tortowej(...)oleju rzepakowego - 8 jaj - 400g cukru pudru -150 ml soku wyciśniętego z cytryny - 4 łyżki skórki otartej z cytryny - 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - borówka amerykańska (ok. 600 g) Lukier: - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej - 2 łyżki soku z cytryny - cukier puder (ile lukier “zabierze”) Po dokładnym umyciu i sparzeniu cytryn ścieramy na drobnej tarce skórkę (tylko żółtą

mojewypiekiinietylko
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 271

się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego Narodzenia(...)kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą skórką i lekko krwistym mięsem

Jacob Tastes
WARSZTATY AKADEMII SMAKU SOKOŁÓW 157

abyśmy nie byli  głodni. Przygotował dla nas pyszną jajecznicę z szynką Naturrino. Natomiast wspólnie przygotowaliśmy; pierogi z pasztetem Naturrino na szpinaku ;    Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna     Sałatka z golonką Naturrino ;     Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ;     Było pysznie

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieróg z mięsem 199

solą, pieprzem i ostrą papryką. Połowę ciasta wlewamy do nasmarowanej formy, wykładamy mięso i zalewamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 30 – 40 min na złoto – brązowy kolor .Można sprawdzić patyczkiem, jeżeli do niego nic nie przylega ,pieróg jest gotowy

kulinarnajamka.blogspot.com
Pączki pieczone w piekarniku 959

lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce.  Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można(...)lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce.  Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można

Mania Wypiekania
Sklep internetowy Bee.pl- szeroki asortyment i najlepsza jakość produktów 191

obiad jak i pożywne śniadanie . Całość zagęścić można także budyniem, nadając konsystencję kleiku. Kasza znajdzie swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, takich jak szarlotka. Wykorzystywana jest również jako do dodatek do mięs, burgerów, pulpecików, zup oraz jako farsz do pierogów i gołąbków. Polecane, jednak wciąż mało popularne są także warzywa nadziewane kaszą jaglaną. Opakowanie zawiera 1 kg kaszy. 4. Żurawina(...)zastosowań, dlatego też bez wątpienia warto mieć ją w swojej kuchni. Dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa , często dodaje się ją także do sosów i wywarów umieszczanych na pieczeniach. Może być również wykorzystywana do przygotowywania słodkości i wypieków . Z jej udziałem przygotujemy domową czekoladę, czy też skomponujemy zdrowe i pożywne musli. Każdorazowo przed spożyciem żurawiny, należy ją dokładnie umyć

Sama słodycz i szczypta chili
Jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia? PORADNIK 90

tydzień podzieliłam już na konkretne dni. Zadania do wykonania w tym tygodniu: Przygotowanie potraw wigilijnych, które można zamrozić (pierogi, uszka, masa makowa) (18 – 19.12) Zadanie dla mężczyzn; zakup żywej, ciętej choinki lub wyczyszczenie sztucznej zeszłorocznej (21.12) Zrobienie stroików (22.12) Pieczenie ciast (22 – 23.12) Zadanie dla mężczyzn; przygotowanie lampek i dekoracji świątecznych w jednym miejscu (23.12) Ogólne sprzątanie

KuchniaWeDwoje.pl
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 149

danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wywodzi się(...)słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz do pracy. Więcej o zasadach pieczenia w słoiku przeczytacie tutaj . Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała

Niedzielny kucharz
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 139

albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi(...)słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz do pracy. Więcej o zasadach pieczenia w słoiku przeczytacie tutaj . Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała

Niedzielny kucharz
Ciasto z kremem rafaello i truskawkami 774

nimi ciast, deserów a także knedli czy pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki

Ala piecze i gotuje
Tradycja i nowoczesność: Harmonia smaków w nowoczesnej kuchni 71

tylko koniecznością, ale także formą ekspresji i sposobem na pielęgnowanie dziedzictwa kulturowego. Przy każdym stole rodzi się wspomnienie: babcia przygotowująca pierogi w kuchni, rodzina zbierająca się razem na świąteczne danie czy zapach domowego chleba w piecu. To te wspomnienia, które kształtują nasze kulinaria, ucząc nas szacunku do tradycji i pokazując, jak ważne jest przekazywanie tych wartości kolejnym pokoleniom

kruche babeczki
Dutch Baby – pieczony omlet naleśnikowy wg Aleex 124

Dutch Baby to pieczony omlet naleśnikowy. W smaku przypomina nieco angielski pudding, który robiłam z przepisu Nigelli Lawson. Tym razem przygotowałam go z przepisu Madame

W mojej kuchni
CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 280

cienkie koło. Każde koło smarujemy przecierem, układamy szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w paski pomidory, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach

słodki bratek
SZPINAKOWE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 189

Uwielbiam pierogi, mogła bym je jeść zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła(...)ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu. Złożyć je na pół jak pieróg, a brzegi ciasta skleić zagniatając je widelcem. Gotowe pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni

Kuchnia w opałach
Ciastka pierożki serowe 130

minimum 1 godzinę. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawać kółka jak na pierogi. • Na środek kółka kłaść łyżeczkę konfitur, złożyć na pół i zlepić brzegi jak pierożka. • Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st.C przez ok. 15-20 minut, w zależności od piekarnika

To co kocham
Księżycowe BAT ciasteczka 165

Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy  na wytłuszczoną blachę w odstępach, bo ciastka podrosną podczas pieczenia.  Przygotowuję z jednej porcji 2 blachy ciastek.  Kiedy zaczynam przygotowywać drugą blachę, włączam już piekarnik i rozgrzewam

I tu będę miała takie te
CALZONE - czyli pizza pieróg 214

kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 18 cm. Każde koło smarujemy ketchupem, układamy farsz, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy pozostałym rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym

słodki bratek
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 150

wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki. Na każdy z krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek. Tak przygotowane mini calzone pieczemy w 180-200 st. C  Doskonale smakują na ciepło

Moja smaczna kuchnia
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 191

szklanki wody na garstkę grzybów. Następnego dnia gotować je przez ok. 20 minut i odcedzić. Grzyby można wykorzystać do farszu na pierogi - do barszczu wykorzystałam sam wywar. 2. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków bez trudu w nie wchodzi. Rozwinąć

Kulinarne Inspiracje
Bezglutenowe warsztaty z Inką 190

trakcie przygotowania dania Tomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z  gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki  z soczewicy ze świeżymi

Kulinarne przygody Gatity
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 132

malutką kosteczkę, kaszę kuskus, serek, przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Większe pieczemy razem, mniejsze osobno (ze względu na różny czas pieczenia). Calzone pieczemy pół godziny w 180 stopniach, trójkąty i gwiazdki 20 minut

Kolorowy Przepisownik
Kibiny ze szpinakiem 257

szczypta soli 1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie

Apetyczna babeczka