pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:52/164)

Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 151

czyli sposobem na ekonomiczne, ekologiczne i smakowite wykorzystanie resztek. Dobrym sposobem na zagospodarowanie ugotowanego  lub upieczonego mięsa (z rosołu lub pieczeni) jest zrobienie mięsnego farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę dostają też ugotowane ziemniaki. To dobry sposób(...)mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny i zaklejamy formując kulę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z wrzącą wodą. Para wodna spowoduje, że pyzy nie wysuszą się nadmiernie podczas pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z kapustą i grzybami 105

zasmażką. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżówki z agrestem 134

niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj agrest, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym

365 dni dookoła kuchni
Zupa chrzanowa 199

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą 178

lekka mąką. Szklanką ( u mnie średnica 6,5 cm) wykrawamy koła. Na każde koło dajemy marmoladę lub nutellę i zlepiamy jak tradycyjnego pieroga. Ja składałam i dociskałam końcówkę widelcem.  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W kubku roztrzepujemy jajko z jedną łyżką mleka. Na blaszce układamy ciasteczka, smarujemy jajkiem i posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym.  4. Pieczmy

kruche babeczki
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą 140

zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem

peggiwkuchni
Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów 188

zawiera przepisy z kuchni staropolskiej, i właśnie tam znalazłam przepis na kulebiaka, ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej

greenscarf
Warsztaty z Inką – relacja 173

wartościach odżywczych, po czym zostaliśmy podzieleni na grupy i zabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie

karmelowy
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 206

grubość 5 mm. Najlepiej na kształt prostokąta. Na środek każdego placka cista nakładamy farsz. Brzegi zbieramy i sklejamy ze sobą jak ciasto na pierogi. Środek pozostawiamy otwarty. Najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Gotowe sakiewki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa

Pyza i Surówka
Rożki bananowe 577

placek, podsypując mąką - placek podzielić nożem na dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia - po tym czasie rożki posmarować z wierzchu roztrzepanym

Smakołyki Bereniki
Jagodzianki z kruszonką 141

części. Każdą część rozpłaszczyć ( ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę:  Połączyć mąkę z cukrem oraz masłem lub margaryną a następnie rozkruszyć palcami

Na słodko lub wytrawnie
Calzone z warzywami 371

Calzone to pyszna pizza w kształcie pieroga. Jeśli jeszcze nie podawaliście jej w ten sposób to koniecznie musicie to zmienić :) Gwarantuję, że smakuje wspaniale! Uwielbiam wersję z dużą ilością warzyw. Tym razem dodałam też odrobinę chorizo dla zaostrzenia smaku ale wersja wegetariańska także jest świetna. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy(...)Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami. Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki. Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Zdjęcie z etapu przygotowań możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie klikając w strzałkę :) —> function

Mienta blog
Calzone ze szparagami 135

wody. Na środek placka układamy po 3 szparagi, pokrojone na paseczki suszone pomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga. Wierzch calzone posypujemy suszonym tymiankiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo blachę do pizzy. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierogomania Tupperware 266

tylko do robienia pierogów czy ravioli..a także do ciastek..Ja już wypróbowałam ten przyrząd do różnego rodzaju ciast... były pierogi- ravioli z grzybami  były ciasteczka francuskie z makiem  i przed chwilą pieczone .. ciasteczka kruche z jagodami W planach mam jeszcze inne pomysły z wykorzystaniem pierogomanii..a jakoś czasu brak..ale wszystko pomalutku

Moje domowe kucharzenie
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 193

mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu.  Ciągle nie lubię i nie lubię... za to lubię piec!  W czwartkowy wieczór postanowiłam przekreślić moje NIE LUBIĘ jednym włączeniem miksera. Czemu by nie wziąć w podróż drożdżówki z wiśniami skoro mamy sezon na wiśnie właśnie??? Ziemniaki w przepisie(...)mąką. Dzielimy je na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni. Do środka wkładamy po 3-4 wiśnie. Ciasto zlepiamy niczym pieroga a sklejenie zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut by podrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułeczki możemy posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania