pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:76/164)

Świąteczny obiad: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 116

Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. Zakochacie się w tym przepisie! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia mięsa Król niedzielnych i świątecznych obiadów, kurczak faszerowany wątróbką(...)tuszkę, żeby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz podczas pieczenia. Krok 6 Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz w następujący sposób: najpierw przez pół godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Potem obniż temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne pół godziny . Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij kurczaka z pieca i polej wytopionym sosem, następnie przewróć tuszkę

Niedzielny kucharz
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną 63

wypiekach . Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, drożdżówki są słodkie, ale tylko dzięki białemu serowi. Nawet na drugi dzień są przesmaczne. Piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 26 cm, bo chciałam żeby były jak odrywane buchty, wy możecie piec standardowo tj. na blaszce od piekarnika. Ja robiłam z dodatkiem mąki razowej, ale wyjdą też z samej mąki tortowej lub orkiszowej(...)dokładnego połączenia. Kruszonka: 60 gr mąki razowej 60 gr roztopionego masła 50 gr cukru Ponadto: 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Z mąki masła i cukru zrobić kruszonkę, składniki rozetrzeć między palcami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Z ciasta uformować długi wałek i podzielić go na 18 części (a jeżeli macie wagę kuchenną

moj przepis na
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną 159

wypiekach . Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, drożdżówki są słodkie, ale tylko dzięki białemu serowi. Nawet na drugi dzień są przesmaczne. Piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 26 cm, bo chciałam żeby były jak odrywane buchty, wy możecie piec standardowo tj. na blaszce od piekarnika. Ja robiłam z dodatkiem mąki razowej, ale wyjdą też z samej mąki tortowej lub orkiszowej(...)dokładnego połączenia. Kruszonka: 60 gr mąki razowej 60 gr roztopionego masła 50 gr cukru Ponadto: 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Z mąki masła i cukru zrobić kruszonkę, składniki rozetrzeć między palcami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Z ciasta uformować długi wałek i podzielić go na 18 części (a jeżeli macie wagę kuchenną

moj przepis na
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną 157

zlepić jak pierogi, odłożyć na blachę lub tortownicę, zlepieniem do dołu. Każdą bułeczkę posmarować białkiem, posypać kruszonką. Odstawić do napuszenia pod ściereczką na 20-30 min. Bułeczki mają podwoić swoją objętość (ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 20 min są już napuszone). Piec w 200 st. przez 20-25 min. Smacznego! Drożdżówki

moj przepis na
Pierniczki I 109

przyprawami korzennymi. Zrobić w niej wgłębienie, wlać miód, dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie, aż będzie jednolite i lśniące. Ciasto wałkować na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym

królestwo garów
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami (przepis na pyszne ciasto) 451

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi… ich nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycyjne, pyszne, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Dziś dzielę

Słodkie okruszki
Pizza calzone z pysznym farszem 204

placek. Na jego połowę dajemy farsz i trochę startego żółtego sera. Placek składamy na pół jak pieroga i dokładnie zaklejamy brzeg. Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda. Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył)  , smarujemy koncentratem rozpuszczonym w wodzie i posypujemy oregano. Pieczemy na złoty kolor

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jak upiec dynię? 109

każdym wytrawnym daniu z dynią. Warzywo posypujemy ulubionymi przyprawami polewamy miodem i pieczemy. Plastry tej wielkości pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA

SMYKWKUCHNI
Orzechowe kuleczki sylwestrowe 191

Dziś polecam Wam pyszne, szybkie w przygotowaniu orzechowe kuleczki sylwestrowe . Dlaczego sylwestrowe? Bo idealnie nadają się na każdą uroczystość / imprezę, również tą podczas której już niedługo

Słodkie okruszki
Calzone 160

placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano. Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu

Bullio
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 335

Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
PĄCZKI PIECZONE 186

kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia. Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawiłam je do rozgrzanego

potrawyregionalne
Calzone 6129

placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano. Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu

Bullio
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 187

Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika jak najniżej i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 30 minut, ciasto powinno być złociste

Kulinarne Inspiracje
Bułki z pieczarkami 172

lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. Najlepsze

Na słodko lub wytrawnie