pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:77/164)

Pierniczki I 106

przyprawami korzennymi. Zrobić w niej wgłębienie, wlać miód, dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie, aż będzie jednolite i lśniące. Ciasto wałkować na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym

królestwo garów
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami (przepis na pyszne ciasto) 443

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi… ich nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycyjne, pyszne, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Dziś dzielę

Słodkie okruszki
Pizza calzone z pysznym farszem 201

placek. Na jego połowę dajemy farsz i trochę startego żółtego sera. Placek składamy na pół jak pieroga i dokładnie zaklejamy brzeg. Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda. Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył)  , smarujemy koncentratem rozpuszczonym w wodzie i posypujemy oregano. Pieczemy na złoty kolor

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jak upiec dynię? 107

każdym wytrawnym daniu z dynią. Warzywo posypujemy ulubionymi przyprawami polewamy miodem i pieczemy. Plastry tej wielkości pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA

SMYKWKUCHNI
Orzechowe kuleczki sylwestrowe 184

Dziś polecam Wam pyszne, szybkie w przygotowaniu orzechowe kuleczki sylwestrowe . Dlaczego sylwestrowe? Bo idealnie nadają się na każdą uroczystość / imprezę, również tą podczas której już niedługo

Słodkie okruszki
Calzone 154

placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano. Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu

Bullio
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 327

Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
PĄCZKI PIECZONE 184

kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia. Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawiłam je do rozgrzanego

potrawyregionalne
Calzone 6125

placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano. Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu

Bullio
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 184

Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika jak najniżej i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 30 minut, ciasto powinno być złociste

Kulinarne Inspiracje
Bułki z pieczarkami 169

lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. Najlepsze

Na słodko lub wytrawnie
CIASTKO FRANCUSKIE Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM 231

każdy włożyć konfiturę i złożyć na pół w trójkąt. Dokładnie skleić brzegi, najlepiej widelcem tak jak pierogi. Można posmarować rozbełtanym jajkiem lub wodą. Można posypać cukrem trzcinowym(ja tak zrobiłam) lub zwykłym.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 15-20 minut na termoobiegu aż się zarumienią. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ryż z jabłkami 102

Najprostszy przepis na świecie ! To też, kojarzy mi się z moim dzieciństwem i oprócz pierogów był moim ulubionym daniem. Swego czasu Mama robiła go dosyć często. Ja robię go jednak trochę inaczej niż Mama. Buszując w necie znajdywałam rożne przepisy i gdzieś kiedyś znalazłam taki, który nam najbardziej odpowiada. (przykro mi, ale nawet nie wiem od kogo go zapożyczyłam(...)temperaturze 180 - 200 st. C. Śmietana daje takiej przyjemnej, kremowej konsystencji. Ja jako dziecko jadłam bez niej. Smakowało całkiem inaczej.Poza tym Mama dość mocno i długo piekła ten ryż, był bardziej zbity. W tym wypadku, trzeba dać mu tak z 10-20 min czasu na ostygnięcie, bo inaczej się rozleci. A co do cukru. Wiem, że nie jest zbyt zdrowy

Justa próbuje gotować
Pieczone kotlety mielone w sosie grzybowym 179

mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 1 cukinia 1 cebula 1 czerstwa bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku na sos: wywar z gotowanych suszonych grzybów do pierogów, który został zamroziłam i teraz użyłam go jako bazy do sosu zasmażka do sosu: masło oraz mąka Przygotowanie: mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać startą na grubych oczkach cukinię(...)kotletami wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do zrumienienia, ok 20 minut na patelni rozpuść mało i dodawaj mąkę, aż zrobi się ładna rumiana zasmażka- musi być odrobinę gęstsza, bo następnie dodać należy do niej wywar z grzybów pozostały po ich gotowaniu do wigilijnych pierogów, dokładnie wszystko wymieszać, żeby sos zrobił się gładki i aksamitny kotlety

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 201

więc mąki z dwóch różnych torebek- jedna dostawa, a bardzo różniły się w wilgotności, jedno ciasto wyszło idealne, do drugiego musiałam dosypać mąki, gdyż się kleiło... W ostatnim czasie pierogi przygotowywałam 5x, zdarzyło się to tylko raz, ale niemniej wyczulam) Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej, by się nie poparzyć. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek(...)brzegi. Odstawiamy na podsypany mąką blat (ja wyłożyłam papier do pieczenia, który delikatnie oprószyłam mąką). Ścinki ciasta zagniatamy rozwałkowujemy i wycinamy, nadziewamy i sklejamy i tak aż do wyczerpania składników. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta. U mnie ciasto nie było aż tak bardzo cienkie, kilka pierogów, które zrobiłam cieńsze niestety pękło, to ciasto jest bardzo delikatne

Smaczne Zdrowe
Jagodzianki - najlepsze! 7298

papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub dużą deskę do krojenia posypaną delikatnie mąką i krótko zagnieść. Uformować z ciasta wałek i pokroić go na 16 równych części (ok. 60 g każda). Z ciasta uformować w dłoniach kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć ręką, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód z cukrem. Skleić ciasto jak pieroga, mocno dociskając brzegi(...)ściereczkami i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 35 minut.  Jajko roztrzepać widelcem. Wyrośnięte jagodzianki posmarować jajkiem, najlepiej przy pomocy pędzelka.    Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Piec około 15-20 min, aż jagodzianki ładnie się przyrumienią. Wyjąć. Lekko przestudzić. Polukrować. Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Cukier puder utrzeć z wodą przy pomocy łyżki

maniapieczenia
Mini Calzone z mięsem mielonym i oliwkamk 126

Witam Was;) Dziś zapraszam na pyszne Mini Calzone -Mini pierożki drożdżowe ,pieczone w piekarniku. Ja zrobiłam je z mięsem mielonym,sosem pomidorowym,oliwkami i

Gotowanie Patki
Placuszki ryżowe z dynią 131

Aromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe

Rodzinka w kuchni
Pierogi z kapustą i serem 161

Poznajcie tę rzadko przyrządzaną wersję pierogów, oczywiście chodzi o składniki farszu, gdyż same pierogi jak pierogi, ale spróbujcie tego niecodziennego farszu, naprawdę polecamy

kgwjanczewo
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 254

Bardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki

Stare Gary
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 122

oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie(...)kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie zapiekankę z powrotem do piekarnika

mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 132

oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie(...)kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie zapiekankę z powrotem do piekarnika

w mojej kuchni
Schab pieczony w migdałowej skorupce 70

się, że zawiera w sobie masę inspiracji. Bez zbędnych kombinacji. Są przepisy na kaczki, pączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli chodzi o kuchnię polską, dla mnie jest póki co wystarczająca. I to właśnie w niej znalazłam przepis na pieczoną szynkę, która jest inspiracją do dzisiejszego posta. Na początku chciałam zrobić właśnie szynkę

Kardamonovy
Rogaliki z marmoladą 63

podgrzać + drożdże + cukier. Mąkę przesiać na stolnicę dodać podgrzane mleko i resztę składników zagnieść jak na pierogi. Podzielić na kilka części w zależności jak duże rogaliki chcesz mieć. Rozwałkować dość cienko na koło podzielić w trójkąty nakładać nadzienie według uznania zwijać rogaliki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor 10-15min. Autor przepisu: Renata Janczura Artykuł Rogaliki

Wasze Przepisy
Jagodzianki 124

kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na  blasze wyłożonej papierem. Odstawić jeszcze na 30 minut. Jajko roztrzepać widelcem w misce, pędzlem smarować bułeczki i posypać kruszonką. Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. przez 20 minut. (function

Kuchnia Danusi
Bułeczki z młodą kapustą 218

podzielić na 16 kawałków. Każdy rozpłaszczyć w rękach, nałożyć nadzienie,zlepić brzegi (jak lepimy pierogi), końce podwinąć pod spód. Bułeczki ułożyć na blasze  i odstawić do napuszenia. Z wierzchu posmarować pozostawionym jajkiem i posypać sezamem. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 180stC do uzyskania złotego koloru.Po upieczeniu studzić na kratce przykryte lnianą ściereczką

Obiad gotowy
Sezamowe pierożki z leśnym farszem / Sesame dumplings with forest stuffing 113

Wykrawaj kółka, kładź po łyżeczce farszu i zlepiaj pierożki. Resztki ciasta zlepiaj i ponownie rozwałkowuj. Układaj pierogi na natłuszczonej blaszce. Gotowe pierożki posmaruj z wierzchu białkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem lub makiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 25 minut. Ingredients: (18 pieces) Cake 200 grams of wheat flour 100 grams butter

Delicious Place
Pierogi al forno 125

śmieciowe jedzenie potrafią wcisnąć jako gourmet :) Składniki: - wczorajsze pierogi - byle nie owocowe - przecier pomidorowy Wykonanie: Pierogi umieszczamy w naczyniu i zalewamy przecierem pomidorowym. Możemy dodać jakieś dodatkowe składniki lub ulubione przyprawy. Wstawiamy to do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jakieś 30 minut. Pierwsze 20-25 proponuję pod przykryciem

Kryzysowa Książka Kucharska
Ziemniaki z twarogiem i śledziem oraz konkurs "Śledź SEKO" 230

ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem.  To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu ugotowane w mundurkach albo pieczone ziemniaki z twarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony i doprawiony, żeby w połączeniu

Obiad gotowy
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 216

układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać formując pierogi. Po około 30 minutach smarujemy wyrośnięte paszteciki roztrzepanym żółtkiem (można je ponacinać ostrym nożem), posypujemy czarnuszką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Małe calzone. 229

Calzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego

Kulinarny karnet Christophera
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 170

cienki placek. Wykrawać kółka, np szklanką. Na każdy wykrojony okrąg kłaść porcję marmolady/dżemu - składać jak pierogi. Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek. Kroić w paski długości około 7-8 cm. Formować księżyce. Możecie zrobić tylko pierożki, lub tylko księżyce. Ciastka piec w 170 stopniach C około 15 minut. Ostygnięte ciastka posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania